Kis hasadtfogúmoha

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fissidens exiguus
Természetvédelmi státusz
Adathiányos
Magyarországon védett
Természetvédelmi érték: 5000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Lombosmohák (Bryophyta)
Osztály: Valódi lombosmohák (Bryopsida)
Rend: Fissidentales
Család: Fissidentaceae
Nemzetség: Fissidens
Faj: Kis hasadtfogúmoha
(F. exiguus)
Tudományos név
Fissidens exiguus
Sull.
Szinonimák

Fissidens subimmarginatus H.Philib.

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Fissidens exiguus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Fissidens exiguus témájú médiaállományokat.

A kis hasadtfogúmoha (Fissidens exiguus) Magyarországon védett csúcstermő (akrokarp) lombosmoha faj. Jelenleg nincs ismert populációja az országban, utolsó előfordulása a Börzsönyből ismert 1973-ból, azóta nem találták meg újra.

Jellemzői[1][szerkesztés]

A Fissidens exiguus a vizes, sziklás élőhelyeket kedvelő aprócska növény, nedves homokkövön és vulkanikus sziklákon él, patakok, források partján.

Megjelenése[szerkesztés]

Magányosan vagy lazább vagy tömöttebb gyepet alkotó világoszöld növényke. Kisméretű (2–6 mm), 3-8 pár levele van, nem elágazó, a csúcsi levelek nagyobbak mint az alsók.

A levelek lándzsa alakúak, általában 1–2 mm hosszúak. A levélcsúcs kihegyesedős. A levélszél sima, levélszegély (limbidium) van, azonban csak a levelek alsó részén, de a leerőteljesebb a spóratok alatti leveleken. A többi levélsejt hatszögletűek, kerekdedek, 8-12 mikorméter átmérőjűek. Az erőteljes levélér a csúcs alatt végződik néhány sejttel.

Kétlaki növény, a hím növények kisebbek mint a női egyedek. A sporofitonok gyakoriak, tavasszal fejlődnek, a toknyél (seta) 5 mm hosszú. A spóratok kerekded, ovális, egyenes, a tokfedő csúcsos, a spórák sima felszínűek.

Előfordulás[szerkesztés]

Patakok, források melletti nedves vagy vizes homokkövön, vulkanikus kőzeten található meg.

Európában ritka faj, szerepel az európai vörös könyvben.[2] Magyarországon egyetlen helyen Börzsönyben találták meg az 1970-es években, de azóta nem találták meg újra, így a magyarországi vöröslistás besorolása: adathiányos (DD).[3] A környező országokban megtalálható, de ott is ritka: Ausztria, Ukrajna, Románia.

Források[szerkesztés]

  1. Peter Erzberger (2016) The Genus Fissidens (Fissidentaceae, Bryophyta) in Hungary, Studia Bot. hung. 47(1)pp.41-139. [1]
  2. Hodgetts, N. G. (2015): Checklist and country status of European bryophytes – towards a new red list for Europe. – Irish Wildlife Manuals 84: 1–124.
  3. Papp, B., Erzberger, P., Ódor, P., Hock, Zs., Szövényi, P., Szurdoki, E. & Tóth, Z. 2010. Updated checklist and Red List of Hungarian bryophytes. Studia bot. hung. 41: 31-59 [2] Archiválva 2016. november 9-i dátummal a Wayback Machine-ben

További információk[szerkesztés]