Királyi Kiállítási Épület (Melbourne)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Királyi Kiállítási Épület, Melbourne
Világörökség
A kiállítási épület a Carlton-kert főútjáról
A kiállítási épület a Carlton-kert főútjáról
Adatok
Ország Ausztrália
Típus Kulturális helyszín
Kritériumok II
Felvétel éve 2004
Elhelyezkedése
Királyi Kiállítási Épület (Melbourne) (Ausztrália)
Királyi Kiállítási Épület (Melbourne)
Királyi Kiállítási Épület (Melbourne)
Pozíció Ausztrália térképén
d. sz. 37° 48′ 13″, k. h. 144° 58′ 08″Koordináták: d. sz. 37° 48′ 13″, k. h. 144° 58′ 08″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Királyi Kiállítási Épület témájú médiaállományokat.

A Királyi Kiállítási Épület (Royal Exhibition Building) a melbourne-i Carlton-kertben található, a város üzleti negyedének északkeleti szélén.

Története[szerkesztés]

Az épület az 1880-as melbourne-i nemzetközi kiállításra készült, Joseph Reed tervei alapján. Ő tervezte a melbourne-i városházát, illetve a Victoria Állami Könyvtár épületét is. Az épület egy több mint 12000 négyzetméteres nagy csarnokból és több ideiglenes bővítményből állt.

1888-ban ez volt a színhelye a centenáriumi kiállításnak, amelyet az európaiak letelepedésének századik évfordulójának szenteltek.

Az épület történetében a legfontosabb esemény Ausztrália parlamentjének első ülése volt, 1901. május 9-én. A hivatalos megnyitás után a szövetségi kormány átköltözött a parlament épületébe, míg a victoriai kormány a következő 26 évben a kiállítási épületben működött.

Az ezt követő időszakban az épületet különböző célokra használták. Ahogy elvesztette jelentőségét, a helyiek az 1940-es években kissé lenézően a fehér elefánt[1] nevet ragasztották rá, és az 1950-es években úgy tűnt, hogy több más épülethez hasonlóan irodaháznak adja át a helyét.[2] Az épületnek azokat a szárnyait, ahol hajdan az akvárium és a nagy bálterem volt, rendre lebontották és csak a központi rész maradt meg, illetve az 1960-1970-es években épült toldalékok. A nagy bálterem lebontása után 1979-ben a közfelháborodás megakadályozta, hogy a központi épület is hasonló sorsra jusson.

1984-ben II. Erzsébet brit királynő látogatása alkalmával a "Királyi" címet adományozta a kiállítási épületnek. Ezt követően 1985 végén az épület belsejét restaurálták.[3] 1996-ban Victoria akkori miniszterelnöke, Jeff Kennett azt javasolta, hogy a kiállítási csarnok mellett épüljön a Melbourne-i Állami Múzeum. Az 1960-as években épült melléképületeket lebontották és 1997-1998-ban a csarnok külsejét is felújították. A Victoria Állami Munkapárt, a Melbourne-i Városi Tanács és a helyi közösség erősen ellenezte a múzeum idehelyezését.[4] A múzeum helyszínével kapcsolatos kampány eredményeként John Brumby, akkori ellenzéki vezető, javasolta, hogy a Királyi Kiállítási Épületet jelöljék az UNESCO Világörökség listájára. A tényleges jelölés csak 1999-ben következett be, amikor a Victoria Állami Munkapárt kormányzati tényezővé vált.

2004-ben a Királyi Kiállítási Csarnok, a körülötte elterülő Carlton-kerttel együtt felkerült a Világörökség listájára; elsőként az ausztráliai épületek közül.

Jelenlegi állapota[szerkesztés]

Az épületet jelenleg is rendszeresen használják kiállítások helyszíneként, például itt szokták megrendezni a melbourne-i Nemzetközi Virág- és Kerti Show-t. Ezenkívül itt van a Melbourne-i Egyetem és több más oktatási intézet vizsgáinak a helyszíne is.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Királyi Kiállítási Épület (Melbourne) témájú médiaállományokat.