Királyi Kiállítási Épület (Melbourne)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Királyi Kiállítási Épület, Melbourne
Világörökség
A kiállítási épület a Carlton-kert főútjáról
A kiállítási épület a Carlton-kert főútjáról
Adatok
OrszágAusztrália
TípusKulturális helyszín
KritériumokII
Felvétel éve2004
Elhelyezkedése
Királyi Kiállítási Épület (Ausztrália)
Királyi Kiállítási Épület
Királyi Kiállítási Épület
Pozíció Ausztrália térképén
d. sz. 37° 48′ 13″, k. h. 144° 58′ 08″Koordináták: d. sz. 37° 48′ 13″, k. h. 144° 58′ 08″
A Wikimédia Commons tartalmaz Királyi Kiállítási Épület témájú médiaállományokat.

A Királyi Kiállítási Épület (Royal Exhibition Building) a Melbourne-i Carlton-kertben található, a város üzleti negyedének északkeleti szélén.

Története[szerkesztés]

Az épület az 1880-as melbourne-i nemzetközi kiállításra készült, Joseph Reed tervei alapján. Ő tervezte a melbourne-i városházát, illetve a Victoria Állami Könyvtár épületét is. Az épület egy több mint 12000 négyzetméteres nagy csarnokból és több ideiglenes bővítményből állt.

1888-ban ez volt a színhelye a centenáriumi kiállításnak, amelyet az európaiak letelepedésének századik évfordulójának szenteltek.

Az épület történetében a legfontosabb esemény Ausztrália parlamentjének első ülése volt, 1901. május 9-én. A hivatalos megnyitás után a szövetségi kormány átköltözött a parlament épületébe, míg a victoriai kormány a következő 26 évben a kiállítási épületben működött.

Az ezt követő időszakban az épületet különböző célokra használták. Ahogy elvesztette jelentőségét, a helyiek az 1940-es években kissé lenézően a fehér elefánt[1] nevet ragasztották rá, és az 1950-es években úgy tűnt, hogy több más épülethez hasonlóan irodaháznak adja át a helyét.[2] Az épületnek azokat a szárnyait, ahol hajdan az akvárium és a nagy bálterem volt, rendre lebontották és csak a központi rész maradt meg, illetve az 1960-1970-es években épült toldalékok. A nagy bálterem lebontása után 1979-ben a közfelháborodás megakadályozta, hogy a központi épület is hasonló sorsra jusson.

1984-ben II. Erzsébet brit királynő látogatása alkalmával a "Királyi" címet adományozta a kiállítási épületnek. Ezt követően 1985 végén az épület belsejét restaurálták.[3] 1996-ban Victoria akkori miniszterelnöke, Jeff Kennett azt javasolta, hogy a kiállítási csarnok mellett épüljön a Melbourne-i Állami Múzeum. Az 1960-as években épült melléképületeket lebontották és 1997-1998-ban a csarnok külsejét is felújították. A Victoria Állami Munkapárt, a Melbourne-i Városi Tanács és a helyi közösség erősen ellenezte a múzeum idehelyezését.[4] A múzeum helyszínével kapcsolatos kampány eredményeként John Brumby, akkori ellenzéki vezető, javasolta, hogy a Királyi Kiállítási Épületet jelöljék az UNESCO világörökség listájára. A tényleges jelölés csak 1999-ben következett be, amikor a Victoria Állami Munkapárt kormányzati tényezővé vált.

2004-ben a Királyi Kiállítási Csarnok, a körülötte elterülő Carlton-kerttel együtt felkerült a világörökség listájára; elsőként az ausztráliai épületek közül.

Jelenlegi állapota[szerkesztés]

Az épületet jelenleg is rendszeresen használják kiállítások helyszíneként, például itt szokták megrendezni a melbourne-i Nemzetközi Virág- és Kerti Show-t. Ezenkívül itt van a Melbourne-i Egyetem és több más oktatási intézet vizsgáinak a helyszíne is.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Royal Exhibition Building
A Wikimédia Commons tartalmaz Királyi Kiállítási Épület (Melbourne) témájú médiaállományokat.