Purnululu Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Purnululu Nemzeti Park
Világörökség
Adatok
OrszágAusztrália
Világörökség-azonosító1094
TípusTermészeti helyszín
KritériumokVII, VIII
Felvétel éve2003
Elhelyezkedése
Purnululu Nemzeti Park (Ausztrália)
Purnululu Nemzeti Park
Purnululu Nemzeti Park
Pozíció Ausztrália térképén
d. sz. 17° 27′ 47″, k. h. 128° 33′ 51″Koordináták: d. sz. 17° 27′ 47″, k. h. 128° 33′ 51″
A Wikimédia Commons tartalmaz Purnululu Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

A Purnululu Nemzeti Park Nyugat-Ausztrália Kimberley régiójában található. A nemzeti park 2003 óta világörökségi helyszín.

Elhelyezkedése[szerkesztés]

A park Nyugat-Ausztrália északkeleti részén található, a tőle délre lévő Halls Creek közelében. A parktól északra Kununurra város fekszik.

A Purnululu nevet az őslakos kija népcsoport adta a környező homokkő területnek, amely a Bungle Bungle-hegységben helyezkedik el. A hegység teljes terjedelmével a park területén belül fekszik. A hegység legmagasabb kiszögelése 578 méterrel emelkedik a tengerszint fölé. A terület vízszintes barnás-szürkés csíkozású homokkőkupoláiról híres. A homokkő csíkozását a képződésekor a tengerfenékre lerakódó agyag vas-oxid tartalma és sűrűsége okozza. A szürke csíkokat a cianobaktériumok megjelenése okozza.

Megközelítése[szerkesztés]

A parkot a Spring Creek Track-en keresztül lehet megközelíteni, a Great Northern Highway felől. A park megközelítőleg 250 kilométernyire fekszik Kununurrától déli irányban. A Spring Creek Track végénél található a park látogatóközpontja. A Spring Creek Track 53 kilométer hosszú és kizárólag a száraz évszakban használható április elseje és december 31-e közt, ám akkor is csak négykerék meghajtású járművekkel vehető igénybe. Megbízható navigáció esetén mindössze három órát vesz igénybe a park elérése. A parkot helikopterrel is meg lehet közelíteni, mivel van helikopterleszállóhely. A terület eredeti tulajdonosai és egyben őslakosai a kitja népcsoport tagjai voltak.[1]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Purnululu National Park című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Ausanthrop - Australian Aboriginal tribal database, 2012. [2012. február 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 3.)