Ki mit tud? (1972)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ki mit tud?
5. évad
OrszágMagyarország
Sugárzás1972. május 4. –
1972. július 8.
Magyar adóMTV
Epizódok száma13
Kronológia
← Előző
Következő →
1968
1977
Ki mit tud?, 1972, Stereo együttes

A Ki mit tud? a Magyar Televízió kulturális tehetségkutató műsorának ötödik kiadása, amelyet 1972. május 4.[1] és július 8.[2] között rendeztek meg. Az első három elődöntőt vidéki városokból (Miskolc, Szeged és Pécs), majd az ideiglenesen tévéstúdiónak átalakított Ganz-MÁVAG Művelődési Házból közvetítették.[3][4] A műsor egyben megünnepelte az első Kit mit tud? tízéves évfordulóját is.

A műsorvezető sorozatban negyedik (és utolsó) alkalommal Megyeri Károly volt. Állandó visszatérőnek számító zsűritagok (Petrovics Emil, Szinetár Miklós, Pernye András, Rábai Miklós) és a zsűrielnök Major Tamás mellett Vámos László, Körtvélyes Géza valamint első alkalommal Vásárhelyi László ült a döntő zsűrijében. Emellett számos vendég zsűritag szerepelt az egész műsorfolyam során.

A győztesek között volt Boros Lajos (pol-beat), Interbrass (jazz), Berki Béla hegedűs (szólóhangszer) és Hegyi Füstös László rajzos-parodista (paródia). A pécsi Bóbita bábegyüttes sorozatban harmadik alkalommal nyerte meg a báb kategóriát, Szűcs Judith pedig az egyetlen előadó lett, aki egy kiíráson belül két kategóriában is (táncdal és kamarakórus) győzni tudott, utóbbit a Tavasz kamarakórus tagjaként. A tánczene kategóriában a Generál győzött, táncdalok között pedig a Mikrolied döntős lett (ők egymást kísérték a versenyen)[5][6].

A döntőben tűnt fel Fülöp Tibor bűvész, a jódlizó Forgács Gábor és a folk-beatet előadó Eszményi Viktória (mindketten ének kategóriában) valamint Monyók Gabi, az előző '68-as Ki mit tud?-döntős Monyók Ildikó testvére (táncdal).

Az elődöntősök között volt Éles István humorista,[7] Muszty Bea-Dobai András folk-beat duó és a későbbi műsorszerkesztő-riporter Nagy György a Volvo együttes tagjaként.[8] Középdöntősök között volt vers-és prózamondó Vándorfi László, a Kócbabák valamint a Virginia lányegyüttes tagjaként Szigeti Edit és Bódy Magdi (utóbbi a Ki mit tud? előtt szakmai okok miatt kivált ideiglenesen a Mikrolied-ből).[6]

A műsor szerkesztője Végh Miklós, rendezője Pauló Lajos volt.

Évad áttekintése[szerkesztés]

Több kategóriában is fellépő előadók
Versenyzők Formáció Kategória Eredmény
Szűcs Judit Tavasz kamarakórus tagja Kamarakórus Győztes
szóló Táncdal Győztes
Mikrolied Generál együttes Tánczene Győztes
vokáltrió Táncdal Döntős
Babits Marcella Kócbabák tagja Táncdal Középdöntős
szóló Táncdal Középdöntős
Csepregi Éva Kócbabák tagja Táncdal Középdöntős[9]
Stereo együttes Tánczene Középdöntős[9]

A verseny kiírására kb 20 ezren jelentkeztek.[10] Ebből a televíziós fordulókra összesen 124 produkció került be.[11] A középdöntőktől kezdve az adásfolyam a televízió színesben volt látható, amely akkoriban újdonságnak számított.

A vetélkedő 13 adásból állt: nyolc elődöntő (ebből kettő az ún. kamaraműfajok számára), három középdöntő és két estén rendezett döntő.[4] A külön adásokban rendezett kamaraműfajok továbbjutott fellépői egyből a számukra rendezett döntőbe kerültek.

A műsor alatt a versenyzőkre 374 805 szavazat érkezett.[10] A döntőben csak Berki Béla (hegedű) és Simai Gyula (akrobata, kardegyensúlyozó) kapott maximális 120 pontot.[12]

Kategóriagyőztesek: Vígh Sándor (szólótánc), a kecskeméti Berkes Ferenc Irodalmi Színpad (irodalmi színpadok), budapesti Tavasz kamarakórus (kamarakórus), Boros Lajos (pol-beat), Interbrass (jazz), Vasas művészeti együttes (néptánc), Szabó Olga (vers- és prózamondás), Simai Gyula akrobata és kardegyensúlyozó (egyéb), Hegyi Füstös László rajzos-parodista (paródia), Mazsaroff Mária (ének), Berki Béla hegedűs (szólóhangszer), Generál (tánczene), Szűcs Judit (táncdal) és a pécsi Bóbita bábegyüttes (báb).

A győztesek egy jugoszláv–észak-olaszországi körutazást nyertek. A helyezettek a nekik megfelelő arany, ezüst és bronz emlék­plaketteket és értékes képzőművészeti alkotásokat kaptak.

A Ki mit tud? 88%-os közönségaránnyal az év legnézettebb hazai készítésű műsora volt. Ugyan ekkor még csak két országos csatorna közül lehetett válogatni, de a műsor így is maga mögé utasította például a Bors című filmsorozatot (82-84%) és a Híradót (71,4%).[13]

Döntő[szerkesztés]

Tavasz kamarakórus, amely '72-es Ki mit tud?-győztes lett (kamarakórus). Tagjai között volt a táncdal kategóriában is győztes Szűcs Judith (balról a negyedik)
Forgács Gábor, a '72-es Ki mit tud? egyik döntőse
# Versenyzők Kategória Eredmény
Döntő I. rész – Kamaraműfajok 1972. június 29.
1 Vígh Sándor Szólótánc Győztes[14]
2 Horváth János Szólótánc Döntős
3 Berkes Ferenc Irodalmi Színpad (Kecskemét) Irodalmi színpad Győztes[14][15][16]
4 Veritas (Püspökladány) Irodalmi színpad Döntős[14]
5 József Attila Irodalmi Színpad (Monor) Irodalmi színpad Döntős[16][17]
6 Sárbogárdi Irodalmi Színpad (Sárbogárd) Irodalmi színpad Döntős[16]
7 József Attila Tudományegyetem irodalmi színpada (Szeged) Irodalmi színpad Döntős[16]
8 Tavasz kamarakórus (Budapest) Kamarakórus Győztes[18]
9 Kinizsi (Budapest) Kamarakórus Döntős[14]
10 Vasvári (Székesfehérvár) Kamarakórus Döntős[14]
11 Dowland kamarakórus (Budapest) Kamarakórus Döntős[18]
12 Boros Lajos Pol-beat Győztes[19]
13 Monszun Pol-beat Döntős[14][19]
14 Orfeo Pol-beat Döntős[14][19]
15 Interbrass Jazz Győztes[14][20][21]
16 Vági dzsessz-kvintett Jazz Döntős[21]
# Versenyzők Kategória Eredmény
Döntő II. rész 1972. július 8.
1 Vasas művészeti együttes (Budapest) Néptánc Győztes[2]
2 Baranya táncegyüttes (Pécs) Néptánc Döntős[2]
3 Zalka néptáncegyüttes (Budapest) Néptánc Döntős[2]
4 Debreceni Népi Együttes (Debrecen) Néptánc Döntős[22]
5 Szabó Olga Vers- és prózamondás Győztes[23]
6 Daróczi Ágnes Vers- és prózamondás Döntős[2]
7 Kiss Katalin Vers- és prózamondás Döntős[2]
8 Kovács Erika Vers- és prózamondás Döntős[2]
9 Simai Gyula (akrobata, kardegyensúlyozó) Egyéb Győztes[2][12]
10 Fülöp Tibor (bűvész) Egyéb Döntős[2][24]
11 Hegyi Füstös László (rajzos-parodista) Paródia Győztes[2][17]
12 Gergye György (parodista) Paródia Döntős
13 Mazsaroff Mária (népdal) Ének Győztes[2][10][22][25]
14 Lehr Edit (népdal) Ének Döntős[2]
15 Forgács Gábor (jódli) Ének Döntős[2][25][26]
16 Eszményi Viktória (folk-beat) Ének Döntős[27]
17 dr. Zámbó Géza (opera) Ének Döntős[25]
18 Berki Béla (hegedű) Szólóhangszer Győztes[2][12]
19 Baranyai Zsolt (furulya) Szólóhangszer Döntős[2]
20 Generál együttes Tánczene Győztes[2][5][28]
21 Beton együttes Tánczene Döntős[2]
22 Pop Consort Tánczene Döntős[29]
23 Szűcs Judit Táncdal Győztes[5][30]
24 Mixtay Melinda Táncdal Döntős[2][5][10][22]
25 Mikrolied vokáltrió Táncdal Döntős[2][5]
26 Monyók Gabi Táncdal Döntős[31]
27 Bóbita bábegyüttes (Pécs) Báb Győztes[32]
28 Napsugár bábegyüttes (Békéscsaba) Báb Döntős[32]

Érdekességek[szerkesztés]

  • Daróczi Ágnes magyar mellett roma nyelven is szavalt vers -és prózamondásban.
  • Generál és a Mikrolied által előadott dalok a Ki mit tud?-on többek között: Kövér nap, Lehajtott fejjel[33][34]
  • Boros Lajos a pol-beat kategória döntőjében a Gerinctelenek indulója című hat soros (abban az időszakban kissé áthallásos) saját dalát adta elő. Amikor a próbák során a műsor szerkesztői jelezték, hogy időtartamban nem lesz elég a produkcióhoz, azt tanácsolták neki, hogy énekeltesse is meg a közönséget.[35] Így alakult ki az előadás végső formája.[36]
  • A döntős Orfeo együttesből Vas János "Panyiga" elmondása szerint: "A szerkesztő Végh Miklós, aki balos ember volt és szeretett minket, a döntő után odajött, hogy »gyerekek, nem volt mit tenni, jött a telefon, hogy nem nyerhetitek meg. A győzteseket ugyanis Olaszországba viszik jutalomútra, és attól tartanak, hogy disszidáltok és csatlakoztok az olasz terrorista barátaitokhoz.«”[37] Később az egész együttest felszámolták. (Lásd: "Orfeo-ügy")
  • A szudáni Awad Musztafa (a Ki mit tud? idején SZOTE-s fogorvos hallgató) táncdal kategóriában a középdöntőig jutott, ahol szudáni dalokat adott elő.[38]
  • Ki mit tud?-beli zenekari felállások:
  • A Ki mit tud? nyereményutazás útvonala a következő volt: Zágráb–Rijeka–Rovinj–Velence–Rimini–San Marino–Pisa–a livornói tengerpart–Firenze–Ljubljana.[41] Az utazásról tévéfelvétel is készült Jutalomutazás címmel, amelynek rendezője a Ki mit tud?-okat is rendező Pauló Lajos volt.[42][43]

Kritikák a műsorvezetésről[szerkesztés]

A Ki mit tud? után Megyeri Károly több bírálatot is kapott.[44]

A Film Színház Muzsika szerint "...A megjegyzés a játékvezető riporterre vonatkozik. Alapos tárgyi felkészültségét becsüljük, humora láttán azonban feszengünk. Ami nem megy, azt nem kell erőltetni. Mint ahogyan a zsűrivel folytatott viták is – talán nem szerencsés hang folytán – inkább rosszízű kötözködésnek tetszettek."

A Veszprémi Napló szerint "Volt néhány apróbb-nagyobb visszássága az idei vetélkedőnek, sok ellentmondást szült az amatőr jelleg és a profi követelmények keveredése, vagy az, hogy a játékvezető, Megyeri Károly nem tudott annyi színt vinni a közvetítésbe, mint amennyire szükség lett volna."

A Petőfi Népe június 3-i számában "A műsor szerkezete jó, gazdaságos. Az egyes elődöntők felépítése, a számok egymásutánja is gyakorlott rendezőre vall. Sajnos, Megyeri Károly, a kitűnő művelt főszerkesztő ezúttal nem igen találja a helyét. Amit csinál, általában jó, pontos munka. De néha szertartásosan körülményes. Kérdéseivel, megjegyzéseivel más ízt, hangulatot ad a műsornak, mint ahogyan ezt eredetileg tervezték."

Pozitívan nyilatkoztak viszont Pernye András zenekritikusról: "Pompásan működött a zsűri, méltán rukkolt előre a népszerűségi listán a kitűnő Pernye András."[45][46]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://archivum.mtva.hu/news_archive/item/NEWS-RTBPeGJabWUrQkZrUmp2MzJvRUdpc0Nmenl4OEZ1R2lHTnV6WlRhN0Zaaz0
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s https://archivum.mtva.hu/news_archive/item/NEWS-SEtGdmdnTTljZzFQQXVIbnVvODJzTUh4ZGNUdFVQbzBMOHRiSVN6QW9COD0
  3. Pest Megyei Hírlap, 1972. május (16. évfolyam, 102-126. szám) | Könyvtár | Hungaricana. library.hungaricana.hu. (Hozzáférés: 2022. június 14.)
  4. a b Kelet-Magyarország, 1972. május (32. évfolyam, 102-126. szám) | Könyvtár | Hungaricana. library.hungaricana.hu. (Hozzáférés: 2022. május 21.)
  5. a b c d e „Úgy éreztem magam, mintha a Marson lennék” – interjú Várszegi Évával. Volt egyszer egy beatkorszak. (Hozzáférés: 2022. június 19.)
  6. a b http://poptortenetiemlekpont.hu/doc/Body_Magdi.pdf 5. oldal
  7. Életrajz | Éles Kabaré – Mindenkinek (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2022. május 27.)
  8. Nagy György (hu-HU nyelven). www.babiczky.hu. (Hozzáférés: 2022. június 14.)
  9. a b http://poptortenetiemlekpont.hu/doc/CsepregiEva.pdf 5. oldal
  10. a b c d Észak-Magyarország, 1972. július (28. évfolyam, 153-177. szám) | Könyvtár | Hungaricana. library.hungaricana.hu. (Hozzáférés: 2022. június 14.)
  11. Pest Megyei Hírlap, 1972. július (16. évfolyam, 153-178. szám) | Könyvtár | Hungaricana. library.hungaricana.hu. (Hozzáférés: 2022. június 15.)
  12. a b c Szolnok Megyei Néplap, 1972. július (23. évfolyam, 153-178. szám) | Könyvtár | Hungaricana. library.hungaricana.hu. (Hozzáférés: 2022. június 19.)
  13. A Magyar Televízió története (angol nyelven). mek.oszk.hu. (Hozzáférés: 2022. június 1.)
  14. a b c d e f g h https://archivum.mtva.hu/news_archive/item/NEWS-YThoK0JhN3JxMkQ2WnB5dHRMTU9XbzBVK2dENjBvdVJtYjdjanUxT0trbz0
  15. Petőfi Népe, 1972. július (27. évfolyam, 153-178. szám) | Könyvtár | Hungaricana. library.hungaricana.hu. (Hozzáférés: 2022. június 19.)
  16. a b c d Pest Megyei Hírlap, 1972. július (16. évfolyam, 153-178. szám) | Könyvtár | Hungaricana. library.hungaricana.hu. (Hozzáférés: 2022. június 19.)
  17. a b Pest Megyei Hírlap, 1972. július (16. évfolyam, 153-178. szám) | Könyvtár | Hungaricana. library.hungaricana.hu. (Hozzáférés: 2022. június 19.)
  18. a b "Kamarakóruské a pálma – A Ki mit tud? fináléja után" Film Színház Muzsika (16.évf, 29. szám, 1972.07.15)
  19. a b c http://zti.hu/files/mza/docs/Oral_History/BalazsJanos.pdf 9. oldal
  20. BOON – Másik János: "Nos, nem bonyolítanám nagyon, ez a „réteg” vagy világ, ez én vagyok". BOON – Másik János: "Nos, nem bonyolítanám nagyon, ez a „réteg” vagy világ, ez én vagyok", 2015. május 5. (Hozzáférés: 2022. június 15.)
  21. a b Délmagyarország, 1972. július (62. évfolyam, 153-178. szám) | Könyvtár | Hungaricana. library.hungaricana.hu. (Hozzáférés: 2022. június 19.)
  22. a b c Déli Hírlap, 1972. július (4. évfolyam, 153-178. szám) | Könyvtár | Hungaricana. library.hungaricana.hu. (Hozzáférés: 2022. június 19.)
  23. A Jászberényi Tanítóképző Főiskola évkönyve a felsőfokú tanítóképzés 20. évfordulójára 88.oldal https://uni-eszterhazy.hu/api/media/file/e993325be437709b8da561043fac86902299d925
  24. Fülöp Tibor bűvész Archiválva 2016. október 18-i dátummal a Wayback Machine-ben, fuloptibor.hu
  25. a b c Délmagyarország, 1972. július (62. évfolyam, 153-178. szám) | Könyvtár | Hungaricana. library.hungaricana.hu. (Hozzáférés: 2022. június 19.)
  26. Ildikó/Hot!, Tóth: ZAOL – Forgács Gábor az interneten ismerte meg a párját. ZAOL – Forgács Gábor az interneten ismerte meg a párját, 2019. április 9. (Hozzáférés: 2022. június 19.)
  27. Eszményi Viktória-életútinterjú 3. oldal http://poptortenetiemlekpont.hu/doc/Eszmenyi_Viktoria.pdf
  28. Generál Archiválva 2017. február 3-i dátummal a Wayback Machine-ben, rockerek.hu
  29. A mindenkiben rejlő belső zene. www.artisbusiness.hu. (Hozzáférés: 2022. június 19.)
  30. llyen volt, ilyen lett: Szűcs Judith, énekesnő Archiválva 2017. február 3-i dátummal a Wayback Machine-ben, femina.hu
  31. Nógrád. 1972. május (28. évfolyam. 102-126. szám) | Könyvtár | Hungaricana. library.hungaricana.hu. (Hozzáférés: 2022. június 19.)
  32. a b Békés Megyei Népújság, 1972. július (27. évfolyam, 153-178. szám) | Könyvtár | Hungaricana. library.hungaricana.hu. (Hozzáférés: 2022. június 19.)
  33. Bence, Csatári: Fél évszázada alakult a „kölyök” Generál (magyar nyelven). Fél évszázada alakult a „kölyök” Generál, 2021. május 9. (Hozzáférés: 2022. június 14.)
  34. Tamás, Bárkay: Szédítő perspektíva (magyar nyelven). NOL.hu, 2016. május 22. (Hozzáférés: 2022. június 14.)
  35. https://www.youtube.com/watch?v=QKVkpOYNRKA
  36. Boros Lajos az 1972-es Ki mit tudon” (hu-HU nyelven).  
  37. http://poptortenetiemlekpont.hu/doc/Vas_Janos_Panyiga.pdf 12. oldal
  38. http://digit.bibl.u-szeged.hu/00000/00099/01980/00258/dm_1980_258_008.pdf "A szegények orvosa,.." DM magazin 1980. nov. 2
  39. Violetta, Orbán: Emlékszel a Neoton Família énekesnőire? Ennyit változtak 40 év alatt a Kócbabák (magyar nyelven). www.femina.hu, 2015. április 14. (Hozzáférés: 2022. június 15.)
  40. Becsülettel és tisztességgel – 1. rész. Ellensúly Rockmagazin. (Hozzáférés: 2022. augusztus 7.)
  41. https://archivum.mtva.hu/news_archive/item/NEWS-aCtuZW42ZTRFYVdPaVh5dkt5SW91ZE5nM1ZzdDFrZlJhZHVxU3REOFV5bz0
  42. Jutalom utazás (magyar nyelven). Nemzeti Audiovizuális Archívum. (Hozzáférés: 2022. június 13.)
  43. Jutalom utazás – 2. (magyar nyelven). Nemzeti Audiovizuális Archívum. (Hozzáférés: 2022. augusztus 8.)
  44. Dunavolgyipeter.hu – TV történelem hiteles forrásból. www.dunavolgyipeter.hu. (Hozzáférés: 2022. június 14.)
  45. Déli Hírlap, 1972. július (4. évfolyam, 153-178. szám) | Könyvtár | Hungaricana. library.hungaricana.hu. (Hozzáférés: 2022. szeptember 5.)
  46. Pest Megyei Hírlap, 1972. július (16. évfolyam, 153-178. szám) | Könyvtár | Hungaricana. library.hungaricana.hu. (Hozzáférés: 2022. szeptember 5.)

További információk[szerkesztés]

  • Döntő után... (interjú Végh Miklós szerkesztővel) Televízió és Rádió Újság XVII évf. 31. szám 1972.07.31 5. oldal