Kertai Csenger

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kertai Csenger
Foglalkozásaköltő
SablonWikidataSegítség

Kertai Csenger (1995–) magyar költő, szerkesztő.

Életpálya[szerkesztés]

Középiskolai tanulmányait a budapesti Piarista Gimnáziumban végezte 2015-ben. 2020-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar magyar-esztétika szakos hallgatója.

Publikációi 2015 óta jelennek meg, olyan folyóiratokban mint: Helikon, Kalligram, Népszava, Székelyföld, Irodalmi Jelen, Szépirodalmi Figyelő, Pannontükör, Forrás és Apokrif.

2019 óta az Új Forrás folyóirat munkatársa és szerkesztője, főleg a fiatal irodalom előtérbe helyezésének érdekében segédkezett a Forráspont rovat létrehozásában.[1]

Egyre növekvő szerepet tölt be az irodalmi élet színtereiben, többek között 2020-ban részt vett az A38 Hajó Deck[2] sorozatában, Makáry Sebestyénnel; 2021-ben pedig a Kőfeszten Háy Jánossal tartott olvasó-író[3] találkozót.

Művei[szerkesztés]

Első kötete 2019-ben jelent meg Mindig kivirágzik címmel a Napkút Kiadónál, amit Tolnai Ottó szavai fémjeleznek:[4]

„Azért bizonytalankodom, hol anyagnak, hol verseknek nevezve küldeményed darabjait, mert egy pillanatban valóban nem tudtam, verseknek, daloknak, imáknak mondjam-e őket. Nem értettem, mi történt. Hogyan lehetséges, hogy legszemélyesebb kérdéseimre adott válaszként hatnak. Valami csodafélének tűnt az egész. Nem értettem, honnan, hogyan is lehetséges ilyen naiv, tiszta egyszerűség.”

– Tolnai Ottó[5]

Második kötete Hogy nekem jó legyen címmel 2021-ben jelent meg a Napkút Kiadó gondozásában, fülszövegét Simon Márton írta.[6]

„Kertai Csenger második kötetének versei ott kezdődnek el, ahol az angolparkok sétányai véget érnek, a rózsakertek mögött halomba rakott, felgyújtásra váró gesztusok körül. Az imákba forduló monológok és beszélgetésbe forduló imák tájékán, egy kibogozhatatlan csomó sötétjében. Ráadásul mintha a szemünkbe nézve is mindig valaki máshoz beszélnének ezek a versek, egy ismeretlenhez, aki épp a hátunk mögött áll. Nem figyelni rájuk mégis lehetetlenség.

Kertai Csenger versei beszámolók, vagy még inkább: finom részletekkel teli nagyképek és miniatűrök és panorámák, arról a részről, ahol kint és bent súlyos színekkel mosódik egybe. Mondatokba óvatosan elrejtett, nem felejthető pillanatok. Mellékesen szimpatikusan élőek. Mellékesen lenyűgözően gazdagok. Mellékesen újra és újra felmutatnak valami fontosat.

Utazás ez a könyv, zarándoklat egy ismeretlen horizonthoz – minél többször olvassuk, annál jobban átírja a tájat. És közben csak figyelni lehet, csak csodálkozni tudunk. És ez mennyire jó.

Simon Márton”


Publikációk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Forrásponton (magyar nyelven). Új Forrás, 2020. február 12. (Hozzáférés: 2020. október 29.)
  2. Deck - Fedélzeten az új arcok: Kertai Csenger, Makáry Sebestyén, Mayfly / PIM az A38 Hajón” (hu-HU nyelven).  
  3. Szombat - 2021.08.07. (magyar nyelven). KŐFESZT – 2021. AUGUSZTUS 4-7.. (Hozzáférés: 2021. szeptember 22.)
  4. Kertai Csenger: Mindig kivirágzik (részlet) (magyar nyelven). Litera – az irodalmi portál. (Hozzáférés: 2020. október 29.)
  5. Kertai Csenger: Mindig kivirágzik. 2020–07–07. ISBN 978-963-263-952-9 Hozzáférés: 2020. október 29.  
  6. Kertai Csenger: Hogy nekem jó legyen (magyar nyelven). napkut.hu. (Hozzáférés: 2021. szeptember 22.)