Simon Márton

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Simon Márton
Élete
Született 1984. április 14.
Kalocsa
Nemzetiség magyar
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok) líra, slam poetry
Első műve Dalok a magasföldszintről (versek, 2010)
Fontosabb művei Polaroidok (versek, 2013), Rókák esküvője (versek, 2018)
Simon Márton weboldala

Simon Márton (Kalocsa, 1984. április 14.–) költő.

Élete[szerkesztés]

A Pápai Református Kollégiumban érettségizett. Ezt követően a Pázmány Péter Katolikus Egyetem esztétika-kommunikáció szakos hallgatója volt, majd a Károli Gáspár Református Egyetem japán szakán tanult. 2004 óta publikál verseket, ugyanebben az évben elnyerte a Mozgó Világ nívódíját költészet kategóriában Ijjas Tamással megosztva. Az Előszezon és a Telep Csoport tagja volt, utóbbiból egy év után 2007-ben kilépett.

Első verseskötete Dalok a magasföldszintről címmel jelent meg 2010-ben a L'Harmattan gondozásában, amiért 2011-ben elnyerte az első kötetesnek járó Makói Medáliák díjat, illetve Móricz Zsigmond-ösztöndíjat kapott. Második verseskötete Polaroidok címmel jelent meg 2013-ban a Libri Kiadó gondozásában, ugyanebben az évben Horváth Péter irodalmi ösztöndíjra jelölték. 2014-ben a Libri Kiadó újra megjelentette első verseskötetét.

Fordítóként, szerkesztőként, zenei programszervezőként és szövegíróként dolgozik. Aktív, eredményes slammer. A József Attila Kör és a Slam Poetry Budapest tagja.

Művei[szerkesztés]

Önálló kötetek[szerkesztés]

  • Dalok a magasföldszintről, L’Harmattan, 2010
  • Polaroidok, Libri Kiadó, 2013
  • Dalok a magasföldszintről, második kiadás, Libri Kiadó, 2014
  • Győrfi Kata–Simon Márton–Kövér András Kövi: Slam.pont 2; bev. Csider István Zoltán, Pion István, kommentárok Kálmán C. György; Libri, Bp., 2015

Műfordításai[szerkesztés]

Díjai[szerkesztés]

Blog[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]