Keresztes hadjárat farmerban

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Keresztes hadjárat farmerban
(Kruistocht in spijkerbroek)
2006-os belga–német–luxemburgi–holland film
RendezőBen Sombogaart
AlapműCrusade in Jeans
Műfajirodalmi adaptáció
Forgatókönyvíró
  • Chris Craps
  • Jean-Claude van Rijckeghem
Főszerepben
ZeneJurre Haanstra
OperatőrReinier van Brummelen
Gyártás
Ország Belgium

Németország
Luxemburg

Hollandia
Nyelvangol
Játékidő130 perc
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató2006. november 15. (Hollandia)
2010. szeptember 15. (Magyarország)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Keresztes hadjárat farmerban (hollandul: Kruistocht in spijkerbroek) 2006-os holland kalandfilm, amelyet Ben Sombogaart rendezett. A forgatókönyvet Thea Beckman Crusade in Jeans című könyve alapján készítették. A főbb szerepekben Johnny Flynn, Stephanie Leonidas és Emily Watson. 2006. november 15-én mutatták be Hollandiában, Magyarországon DVD-n volt látható először 2010. szeptember 15-én.[1]

Cselekmény[szerkesztés]

Dolf egy 15 éves rotterdami fiú, aki a junior labdarúgó-válogatottban játszik. A film elején Dolf és csapata fontos bajnoki mérkőzést játszik a belga csapat ellen a németországi Speyer városában. Egy gól hátrányban vannak, és az utolsó percekben kapnak esélyt az egyenlítésre, amit Dolf elszúr.

Dolf anyja egy rotterdami kutatóközpontban dolgozik, ahol időgépet fejlesztettek ki. A gép lehetővé teszi, hogy egy tárgyat, állatot vagy személyt a múlt egy meghatározott idejére és helyére vigyenek, majd visszahozzák. A múltba küldött ember azonban csak akkor térhet vissza a jelenbe, egy pontos időben egy pontos helyen tartózkodik. Továbbá, egy speciális gyógyszeres kezelésre van szükség naponta, hogy az illető képes legyen életben maradni a múltban.

Dolf úgy dönt, hogy egy nap visszamegy az időben, hogy újrajátssza a meccset, mivel rendszeresen meglátogatja édesanyját a laborban, segít a munkában, az őrök ismerik, az íriszszkenneres engedélyellenőrzés átengedi, és tudja anyja jelszavát a számítógépes rendszerhez. A rendszer aktiválása azonban riasztja az őröket. Dolfnak még időben sikerül üzembe helyeznie a gépet, mielőtt az őrök megállíthatnák, de sietségében véletlenül a jelszót írja be a céldátum helyett, és ennek következtében 1212-be utazik. A mai futballstadion helyén köt ki, nem messze az akkor már létező Speyer városától.

Miután csavargók támadják meg, és egy Jenne nevű lány megmenteti, Dolf csatlakozik Jenne-hez a Gyermekek Keresztes hadjáratában: 8000 gyerek utazik Németországból Jeruzsálembe, hogy imádkozzanak a város megszabadításáért a muszlimoktól. A keresztes hadjáratot Nicolaas, egy tinédzser, látomásokkal bíró fiú és egy felnőtt pap, Anselmus atya vezeti. Bár nagy kerülővel jár, Anselmus elrendeli, hogy a gyerekek Genován keresztül utazzanak Jeruzsálembe, ahol Nicolaas arra számít, hogy a tenger szétválik, így a gyerekek elsétálhatnak a Szent Városba. Amit a gyerekek nem tudnak, hogy Anselmus titokban azt tervezte, hogy eladja őket egy Genovai rabszolgakereskedőknek, ahelyett, hogy Jeruzsálembe vinné őket.

A keresztes hadjárat során Dolf modern tudását alkalmazza hogy sok gyermek életét megmentse, küzdve a betegségekkel, emberrablókkal és az éhezéssel. Még az egyik vezetőt, Carolus herceget is megmenti a fulladástól. Mindez segít neki elnyerni a gyerekek és Nicolaas tiszteletét. Anselmus és testőre, Vick azonban lejáratják Dolfot, és amikor csak lehet, megpróbálják lerombolni a hírnevét. Genován kívül végre sikerül elhitetniük Nicolaas-szal és a többi gyerekkel, hogy Dolf az ördög ügynöke, akit ki kell végezni. Dolfnak az utolsó pillanatban sikerül megszöknie a kivégzésétől Jenne és Carolus segítségével, és végül felfedi Anselmus tervét, hogy rabszolgának adja el a gyerekeket.

Eközben Dolf anyjának - miután sikerült megtudnia gyermeke helyét, és értesült tetteiről Thaddeus szerzetes középkori kéziratából, akivel Dorf barátkozott - sikerül üzenetet küldenie neki, amelyben megmondja a visszatérésének dátumát és helyét. Bár Dolfnak és Jenne-nek sikerül időben eljutnia a helyszínre, kitör a harc a rabszolgakereskedőkkel, és Dolf kénytelen hátrahagyni Jenne-t 1212-ben, és egyedül visszatérni a jelenbe.

Otthon Dolfnak sikerül rávennie anyját, hogy engedje vissza 1212-be, hogy megtalálja Jenne-t. Az anyja beleegyezik, és Dolf ismét 1212-be indul, új időpontot és helyet tűzve ki a visszatérésére. Az európaiak számára a film itt ér véget. Az amerikai közönség számára bekerült egy plusz jelenet, amelyben Dolf ismét visszatért a jelenbe, ezúttal Jenne-nel. A film elején elvesztett focimeccset újrajátszva pedig Jenne szurkol neki a tömegben.

Szereposztás[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hangja[2]
Rudolf "Dolf" Vega Johnny Flynn Czető Roland
Jenne Stephanie Leonidas Szentesi Dorottya
Mary Vega, Dolf anyja Emily Watson Román Judit
Anselmus atya Michael Culkin Perlaki István
Tádé atya Benno Fürmann Szatory Dávid
Carlo Bennatti Herbert Knaup Rosta Sándor
Carolus herceg Jake Kedge n.a
Nicolas Robert Timmins n.a
Rottweil grófja Jan Decleir n.a
Isabella Ophelia Lovibond n.a
Cecile Catrin Stewart n.a
Dr. Lawrence Udo Kier n.a
tanácstag Bert André n.a

A forgatás helyszínei[szerkesztés]

A forgatás helyszíne Hollandia, Belgium, Luxemburg, Magyarország, Németország és Horvátország volt.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Internet Movie Database
  2. iszdb.hu
  3. Internet Movie Database

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Crusade in Jeans (film) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]