Keresztényszociális Front

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Keresztényszociális Front
Frente Social Cristiano

Adatok
ElnökJosé Antonio Kast

IdeológiaNemzeti konzervativizmus
Gazdasági liberalizmus
Keresztény jobboldal
Antikommunizmus
Politikai elhelyezkedésSzélsőjobboldal[1][2]
Parlamenti jelenlétAlkotmányozó Nemzetgyűlés:
4 / 155

Szenátus:
1 / 43

Képviselőház:
15 / 155

A Keresztényszociális Front (spanyolul: Frente Social Cristiano) egy chilei szélsőjobboldali választási koalíció, amely 2021. augusztus 6-án köttetett meg a Republikánus Párt és Keresztény Konzervatív Párt között.

Története[szerkesztés]

Alapítása[szerkesztés]

2021-ben, a Republikánus Párt közös listán indult a Gyerünk Chile! párttal "Előre Chiléért" koalícióban. Amely az alkotmányozó nemzetgyűlési választás egyetlen jobboldali koalíciója lett volna a számos baloldali pártszövetséggel szemben. A jobboldali koalíción belül feszültség lett, miután Teresa Marinovic – a Nemzeti Megújulás Párt képviselője – neve nem jelent meg a Republikánus Párt által delegált 13 politikus között.

A helyzet még feszültebbé vált amikor Sylvia Eyzaguirre visszalépett a Nemzeti Megújulás Párt képviselő-jelöltségétől és nem akart egy emberrel olyan listán szerepelni, akinek a párttól eltérő értékei vannak. Az alkotmányozó nemzetgyűlési választáson az Előre Chiléért 20.56%-ot ért el, ezen belül a Republikánus Párt egy mandátumot sem tudott szerezni.

2021-es választás[szerkesztés]

Az eredmények láttán José Antonio Kast, Republikánus Párt elnöke 2021. májusában elvetette annak ötletét, hogy az Előre Chiléért koalícióban tartsanak elnök-jelölt választást. Az Előre Chiléért koalíció pártjai is vitákat folytattak azon, hogy megéri-e a Republikánusokkal egy koalícióban maradni vagy inkább neki kedvezve egyben marad velük a koalíció és közös listán indítanak elnök-jelöltet a választáson.

2021. augusztusában José Antonio Kast bejelentette, hogy a Kereszténykonzervatívokkal a Republikánusok külön listán indulnak a választásokon.

Ideológia[szerkesztés]

A koalíció szélsőjobboldali.

A Keresztény Konzervatív Párt erősen antikommunista szellemiségű, keresztény jobboldali és nemzeti konzervatív ideológiával. A koalíció másik pártja a Republikánus Párt is szélsőjobboldali[3][4], autoriter, konzervatív[5][6], bennszülöttekért kiálló, nacionalista[7][8] és jobboldali populista szellemiségű.

Mireya Dávila chilei politológus szerint , habár maga a koalíció szélsőjobboldali, de számos szélsőjobboldali politikusok már megfordult a Nemzeti Megújulási Pártban és a Független Demokratikus Unióban. A szellemisége nagyban hasonlít a gremializmusra, amely a Pinochet-rendszer legfőbb támasza volt. A Republikánus Párt is hasonlómódon alakult meg mint a spanyol VOX párt: kiábrándult egykori jobboldali szavazókat gyűjtött össze. A Republikánusok fontosnak tartották, hogy az illegális bevándorlás megszűnjön Bolíviából.[9] A párt a jegyáremelés miatti tüntetéseket "ideológiai terrorizmus"-nak nevezte, míg az indián mozgalmakat a drogterrorizmussal említették összefüggésben.

Gazdasági tekintetben a koalíció neoliberális eszmékben hisz: piacgazdaságot és az adócsökkentést tartják a legfontosabbnak.[10] Társadalmi kérdésekben szociálkonzervatív állásponton vannak: a heteropatriarchátus társadalomban hisznek és magukat a nyugati keresztény értékek védelmezőinek tekintik. A heteroszexuális családot tekintik családnak és ellenzik az azonos neműek házasságát, az abortuszt és az asszisztált öngyilkosságot.[11]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Chile's presidential runoff pits Pinochet supporter against left-leaning reformer. Here's what to know.”, The Washington Post , 2021. december 1. 
  2. Kast and Boric proceed to second round, as expected. eiu.com . The Economist Intelligence Unit, 2021. november 22.
  3. Far-right populist, ex-protest leader set for runoff vote in Chile's presidential election (angol nyelven). The Guardian , 2021. november 21. (Hozzáférés: 2021. november 24.)
  4. Chile's Bolsonaro? Hard-right Kast rises, targeting 'crime and violence'. Reuters , 2021. november 22.
  5. Chileans vote in historic referendum on constitution. Al Jazeera, 2020. október 25.
  6. BNamericas - Where Chilean presidential candidates stand ... (angol nyelven). BNamericas.com . (Hozzáférés: 2021. november 24.)
  7. Chilean election throws up 'stark' choice between far-right populist and leftist millennial. The Week, 2021. november 22.
  8. Chilean voters give conservatives an edge ahead of run-off vote. Financial Times, 2021. november 22.
  9. Miranda, Natalia A. Ramos. „Chile's Bolsonaro? Hard-right Kast rises, targeting 'crime and violence'”, Reuters, 2021. november 22. (Hozzáférés: 2021. november 25.) (angol nyelvű) 
  10. Elliott, Lucinda. „Chilean voters give conservatives an edge ahead of run-off vote”, Financial Times, 2021. november 22. (Hozzáférés: 2021. november 25.) 
  11. Extracto escritura de constitución partido político en formación "Partido Republicano de Chile" [archivált változat] (2019. június 17.). Hozzáférés ideje: 2022. november 27. [archiválás ideje: 2021. július 27.]