Republikánus Párt (Chile)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Republikánus Párt
Partido Republicano

Adatok
ElnökJosé Antonio Kast

Alapítva2019. június 10.
ElődpártFüggetlen Demokrata Unió

IdeológiaPinochetizmus
Nemzeti konzervativizmus
Neoliberalizmus
Nativizmus
Jobboldali populizmus
Antikommunizmus
Globalizációellenesség
Bevándorlásellensség
Antifeminizmus
Politikai elhelyezkedésSzélsőjobboldal[1][2][3]
Parlamenti jelenlétSzenátus:
1 / 43

Képviselőház:
14 / 155
Weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Republikánus Párt
Partido Republicano
témájú médiaállományokat.

A Republikánus Párt egy chilei jobboldali populista és konzervatív ideológiájú és szélsőjobboldali irányzatú politikai párt. A párt alapítója José Antonio Kast. A párt a 2021-es chilei általános választáson a Keresztényszociális Front koalíció tagjaként indult, közös listán a Keresztény Konzervatív Párttal.

Története[szerkesztés]

Előzmények[szerkesztés]

A pártot José Antonio Kast alapította, aki előtte 20 évig tagja volt a Független Demokrata Unió pártnak, 16 évig pedig képviselője. A 2017-es chilei általános választáson indult elnök-jelöltként, de csak az első fordulóig jutott a szavazatok 7%-át szerezte meg. Az elnökválasztás után számos a Független Demokrata Unió jobboldali tagozatához tartozó politikus követte őt, majd a Republikánus Párt ideológiai alapját hozták létre. Kast ekkor politikai mozgalmat hozott létre.

2018. márciusban tartotta első értekezletét az új mozgalom, amely Republikánus Akció néven jött létre. A mozgalom logója háromszínű láng volt, amely hasonlított a francia Nemzeti Tömörülés pártjáéhoz, akik utólag megvádolták a mozgalmat, hogy lemásolták a logójukat. A mozgalom nacionalista, populista szellemiségű lett.

Kast kiábrándult a Független Demokrata Unió párt és kilépett a pártból, mert úgy vélte a párt túl sokat kritizálta Augusto Pinochetet.

Alapítás[szerkesztés]

2019. június 10.-én jegyezték be a pártot. A párt vezetőségének fele a Független Demokrata Unió egykori politikusai voltak. Köztük Javier Leturia Mermod, aki a Chilei Katolikus Egyetem diákszervezetének volt elnöke 1973-ban. Emellett Sebastián Piñera első kormányának számos funkcionáriusa is.

Ideológia[szerkesztés]

A Republikánus Pártot szélsőjobboldali[4][5], autoriter, konzervatív[6][7], bennszülöttpárti, nacionalista[8][9] és jobboldali populista szellemiségűként szokták jellemezni. A pártot Cristóbal Rovira chilei politológus szerint inkább a radikális jobboldali jelző illik rájuk, mint a szélsőjobboldali. Egy másik chilei politológus Mireya Dávila szerint a pártnak ugyan van szélsőjobboldalra jellemző álláspontja, ám szerinte a szélsőjobboldali frakciók ugyanúgy megtalálhatók voltak olyan régebbi chilei jobboldali pártokban mint a Nemzeti Megújulás vagy a Független Demokrata Unió. Hasonlóképpen alakult ki a a párt szavazótábora, mint a spanyol VOX pártnak: más jobboldali pártok egykori szavazói kiábrándultak a korábbi pártjaikból.

A párt támogatója a Pinochetizmusnak, valamint nosztalgiával gondol a Pinochet-rendszerre. Gazdasági kérdésekben a párt a neoliberalizmus és a piacgazdaság elkötelezettje és fontosnak tartják az adócsökkentést. Társadalmi kérdésekben konzervatívak: a heteroszexuális kapcsolatból alapított családot tekintik családnak, ellenzik az abortuszt.

Fontosnak tartják az illegális bevándorlás megállítását, emiatt pedig árkot építtetnének a bolíviai határszakaszon.[10]

Választási eredmények[szerkesztés]

Elnökválasztás[szerkesztés]

Választási év Jelölt I. Forduló II. Forduló Eredmények
# Szavazat szám % Szavazatok # Szavazat szám % Szavazatok
2021 José Antonio Kast 1,961,779 27.9% 3,650,088 44.1% Vereség


Jegyzetek[szerkesztés]

  1. José Antonio Kast, a far-right figure, could lead Chile”, The Economist , 2021. november 23. 
  2. "Hay una disputa de época entre Kast, que pretende no cambiar nada, versus Boric, que pretende cambiarlo todo"”, BBC News Mundo  
  3. García, Víctor: La extrema derecha gana terreno en Chile de la mano de un seguidor de Jair Bolsonaro, 2021. október 10.
  4. Far-right populist, ex-protest leader set for runoff vote in Chile's presidential election (angol nyelven). The Guardian , 2021. november 21. (Hozzáférés: 2021. november 24.)
  5. Chile's Bolsonaro? Hard-right Kast rises, targeting 'crime and violence'. Reuters , 2021. november 22.
  6. Chileans vote in historic referendum on constitution. Al Jazeera, 2020. október 25.
  7. BNamericas - Where Chilean presidential candidates stand ... (angol nyelven). BNamericas.com . (Hozzáférés: 2021. november 24.)
  8. Chilean election throws up 'stark' choice between far-right populist and leftist millennial. The Week, 2021. november 22.
  9. Chilean voters give conservatives an edge ahead of run-off vote. Financial Times, 2021. november 22.
  10. Miranda, Natalia A. Ramos. „Chile's Bolsonaro? Hard-right Kast rises, targeting 'crime and violence'”, Reuters, 2021. november 22. (Hozzáférés: 2021. november 25.) (angol nyelvű)