Kelet-amerikai üreginyúl

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Kelet-amerikai üreginyúl
Fiatal példány
Fiatal példány
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Euarchontoglires
Csoport: Glires
Rend: Nyúlalakúak (Lagomorpha)
Család: Nyúlfélék (Leporidae)
Alcsalád: Valódi nyulak (Leporinae)
Nem: Sylvilagus
Alnem: Sylvilagus
Faj: S. transitionalis
Tudományos név
Sylvilagus transitionalis
Bangs, 1895
Elterjedés
New England Cottontail area.png
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kelet-amerikai üreginyúl témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kelet-amerikai üreginyúl témájú kategóriát.

A kelet-amerikai üreginyúl (Sylvilagus transitionalis) az emlősök (Mammalia) osztályának a nyúlalakúak (Lagomorpha) rendjébe, ezen belül a nyúlfélék (Leporidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A kelet-amerikai üreginyúl előfordulási területe kizárólag, csak az Amerikai Egyesült Államok északkeleti részén található meg, az úgynevezett Új-Anglia régióban. A következő államokban lelhető fel: Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island és Vermont. Az utóbbi államból meglehet, hogy kihalt. Az új-angliai államokon kívül a kelet-amerikai üreginyúl még megtalálható New York államban is.

Megjelenése[szerkesztés]

Az állat fej-törzs hossza 36-46 centiméter, fülhossza 5-7 centiméter, farokhossza 4-6,5 centiméter és testtömege 900-1800 gramm. Bundája sárgásbarna színű. Míg a legtöbb emlős esetében a hím nagyobb a nősténynél, a kelet-amerikai üreginyúlnál éppen fordítva van, e fajnál a nőstény nagyobb, mint a hím. A kelet-amerikai üreginyúl jól fejlett hátsó lábai segítségével akár a 40 km/h sebességet is el tudja érni, és három métert is képes ugrani.

Életmódja[szerkesztés]

Az állat általában magányosan, néha kisebb csoportokban él. Tápláléka fűfélék, levelek és kultúrnövények; télen fakéreg, gallyak és rügyek. A szabad természetben 2-3, fogságban 10 évig él.

Szaporodása[szerkesztés]

Az ivarérettséget 5-6 hónapos korban éri el. A párzási időszak februártól szeptemberig tart. A vemhesség 26-29 napig tart, ennek végén a nőstény 3-9 kölyköt hoz a világra. Évente négyszer-ötször ellik a nőstény. Nagy szaporulata ellenére csak a kölykök mintegy 10%-a éri el az ivarérettséget.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]