Katyń (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Katyn (film) szócikkből átirányítva)
Katyń
(Katyń)
2007-es lengyel film
RendezőAndrzej Wajda
ProducerMichał Kwieciński
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben
  • Maja Ostaszewska
  • Danuta Stenka
  • Artur Żmijewski
  • Paweł Małaszyński
  • Andrzej Chyra
  • Wiktoria Gąsiewska
  • Władysław Kowalski
  • Maja Komorowska
  • Jan Englert
  • Szergej Garmas
  • Stanisława Celińska
  • Magdalena Cielecka
  • Krzysztof Globisz
  • Jacek Braciak
ZeneKrzysztof Penderecki
OperatőrPaweł Edelman
VágóMilenia Fiedler
JelmeztervezőMagdalena Biedrzycka
Gyártás
Ország Lengyelország
Nyelv
Forgatási helyszínKrakkó
Játékidő118 perc
Forgalmazás
ForgalmazóVue Movie Distribution
Bemutató
  • 2007
  • 2007. szeptember 17.
  • 2009. szeptember 17. (Németország)[1]
Korhatár12 II. kategória (F/7118/J)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Katyń témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Andrzej Wajda a forgatáson Krakkóban, 2006 őszén
A „czornyj woron” („fekete varjú”) – az NKVD által használt Mercedes típusú börtönbusz replikája
A meggyilkolt katonák exhumálása 1943-ban

A Katyń Andrzej Wajda rendező 2007-ben készült lengyel háborús filmje. A történelmi dráma témája az 1940-ben végrehajtott katyńi mészárlás, melynek során 22 ezer fogságba esett lengyel katonatisztet öltek meg a szovjetek egy erdőben. A film Andrzej Mularczyk Post mortem. Opowieść katyńska (A halál után. Katyńi mesék) című regénye alapján készült.

A filmforgatást 2006. október 3-án kezdték és 2007. január 9-én fejezték be. A bemutatót Varsóban Lengyelország 1939. évi szovjet megszállásának évfordulóján, 2007. szeptember 17-én tartották.

A filmet 2007-ben a Legjobb idegen nyelvű film kategóriában Oscar-díjra jelölték. 2008-ban elnyerte a legjobb lengyel film fődíját.

A történet[szerkesztés]

A film két nézőpontból mutatja be a történetet. A lengyel hadsereg 1939-ben internált tisztjeinek a szemszögéből, akik minden esély nélkül, de az utolsó pillanatig hisznek a hazatérésben, valamint a férjeiket, fiaikat és apáikat visszaváró nőkéből.

Az első szál főszereplője Andrzej kapitány, Jerzy hadnagy és egy tábornok, utóbbi megpróbálja fenntartani a katonák, pilóták és műszakiak harci szellemét. Azonban mindenkit elpusztítanak a katyńi erdőben, kivéve Jerzyt, akinek megmenekülése igaz csoda. Sok évvel később Jerzy a Lengyel Néphadseregben szolgál, ahol fontos tisztséget tölt be. Az új népi demokrácia azonban elviselhetetlen a számára. Meghasonlik a bűntudat miatt, hogy nem beszélhet a kegyetlen bűncselekmény valódi elkövetőiről. Végül öngyilkosságot követ el.

A férfiak története valós tényeket elevenít fel, melyeket a fogságban vezetett naplók és feljegyzések őriztek meg. Ilyen pl. filmben a halott barát azonosítását szolgáló pulóver története, amit a valóságban Wacław Kruk adományozott a fagyoskodó Jan Szafrańskinak ingyenesen, bár utóbbi 50 rubelt kínált érte.

A másik szál azoknak a nőknek a sorsa, akik hazavárták a katonákat. Annáé, aki Andrzej kapitány felesége, Maria, aki a kapitány édesanyja és másoké. A filmbéli asszonyok a háború után különféle módokon próbálnak megküzdeni a kommunista rezsim hazugságaival. Van, aki elfogadja a fennálló hatalmi helyzetet, s van, aki lázad ellene.

A film legvége szintén történelmi tényeket mutat be. Az 1940 tavaszán lezajló tömeggyilkosságot drámai módon, naturalisztikus eszközökkel ábrázolja. Ebben a részben Krzysztof Penderecki zenéje szól.

Főbb szerepek[szerkesztés]

A film készítői[szerkesztés]

Rendező: Andrzej Wajda

Írta: Andrzej Wajda, Andrzej Mularczyk, Wladyslaw Pasikowski (Mularczyk regénye alapján)

Operatőr: Paweł Edelman

Zene: Krzysztof Penderecki

Scenográfia: Magdalena Dipont

Jelmez: Magdalena Biedrzycka, Bronisław Domański

Egyenruhák és katonai felszerelés: Andrzej Szenajch

Vágó: Milenia Fiedler, Rafał Listopad

Producer: Michał Kwieciński

Fogadtatás[szerkesztés]

2007 októberében Aleksander Szczygło védelmi miniszter elrendelte, hogy a lengyel hadsereg minden katonája nézze meg a filmet.

Már a kezdetektől sejtették az alkotók, hogy külföldön nem mindenhol lesz kedvező a film fogadtatása. Kínában hivatalosan betiltották a vetítését, és kalózmásolatokon lehet hozzáférni. Olaszországban ugyancsak gondok adódtak a bemutatásával, a Velencei Filmfesztiválon nem is mutatták be.

Oroszországban csak 2010-ben került bemutatásra, akkor a nézők 1,5%-a nézte meg. Április 11-én azonban – a szmolenszki légikatasztrófa után egy nappal – 4,5% néző volt.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Katyń_(film) című lengyel Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.