Kasza Imre

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kasza Imre
Született Kasza Imre
1952. szeptember 10. (71 éves)
Lövéte, Románia román
Nemzetisége magyar magyar
Foglalkozása muzeológus
grafikus
festő
művészeti író

A Wikimédia Commons tartalmaz Kasza Imre témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Kasza Imre (Lövéte, 1952. szeptember 10. –) muzeológus, grafikus, festő, művészeti író. Művészete mágikusan modern, tiszta, őszinte és egyetemes, benne a 20. és a 21. századi avantgárd és neoavantgárd szemlélete és mesterségbeli tudása.

Életútja[szerkesztés]

Középiskoláit Csíkszeredában (1971), főiskolai tanulmányait a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán (1976) végezte. Muzeológus-festőként működött a nagyszebeni Brukenthal Múzeumban; 1978-tól a gyermekek vizuális művészi érzékét fejlesztő kísérleti-alkotási kabinetet vezette. Ő tervezte a Rügyek és az Ifjú szívek dala című Hargita megyei gyermekvers-antológiák borítólapját; illusztrációi jelentek meg a Lyceum című csíkszeredai iskolai lapban, valamint a Művelődés, A Hét, Hargita hasábjain. Művészeti írásait a Tribuna Sibiului és a Brukenthal Múzeum katalógusai közölték. 1989-ben kivándorolt Svédországba, ahol rajzot tanít, fest és könyveket ír. 2004. november 16-án Csíkszeredában a Kriterion Ház megrendezte a művész festészeti tárlatát és bemutatta maga a szerző legújabb könyvét, Csak a beérés ideje a biztos címűt. A kötet az élet nagy kérdéseit érinti, vallomásait gyakran versben tudja legjobban kifejezni. A kötetet a csíkszeredai Alutus Kiadó adta közre.[1]

Kasza Imre rendkívül nagy tisztelője a gyermekrajzoknak, gyermekrajz-múzeumokat létesít, köztük Svédországban,[2] Budapesten.[3] Köztéri műve egy oltárkép (Szentkeresztbánya, katolikus templom). Eszpresszív színtechnikával, változatos anyagtechnikával dolgozik, úgymint olaj, pasztell, akvarell, szobor, üvegfestmény, combine painting, assemblage. Művészete Joan Miró szemléletével, mesterségbeli tudásával rokon.

Könyv[szerkesztés]

  • Csak a beérés ideje a biztos. Emlékek, közhelyek, gondolatok; szerk. Hajdú Farkas-Zoltán; Alutus, Csíkszereda, 2004

Galéria[szerkesztés]

Díjak, elismerések (válogatás)[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ferencz Imre: Könyvbemutató és kiállítás a Kriterion Házban. Hargita Népe (Csíkszereda), 2004. november 17.
  2. Svéd Gyermekrajz Múzeum, 1995
  3. Gyermekrajz Világmúzeum, 2007
  4. Magyar Kultúra Lovagja kitüntetés[halott link]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]