Assemblage

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az assemblage, vagy új-realizmus a 20. századi művészeti irányzatok, mint például a pop-art vagy a dadaizmus jellegzetes műfaja, különféle tárgyak egymáshoz illesztéséből, összerakásából, halmozásából létrehozott műalkotás.

id. Szlávics László: Sinka István emlékére, vegyes technika, (assemblage) 100X60 cm , 1975

A kollázs ötletét használja fel, amikor szokatlan, váratlan jelentésű tárgyakat hoz létre, máskor viszont csak plasztikai értékeket hordoz (például a konstruktivizmus és az absztrakt szobrászat esetében). Az assemblage-okat többek között Picasso, Boccioni és Archipenko különféle anyagokból létrehozott munkái ihlették; a kubista kollázsoktól és a dadaista ready-made alkotásokán át végigkövethető az 1960-as évekig.

A fogyasztói társadalom tárgykultuszával szemben – autó, televízió, mosógép stb. – az új-realizmus a régiségek halmozásával, vagy az abszurd, semmire sem használható gépekkel megsemmisíti a tárgyat, és bírálja annak imádatát. Az assemblage egyik képviselője, Cézar autóroncsokat préselt kockává hatalmas mechanikai nyomással műtermében, hulladékgyűjtő helyen vagy roncstelepen.

A dadaizmus és a szürrealizmus után a happening révén az USA-ban tért hódító assemblage művészet 1960 körül a pop-art, majd az olasz arte povera közvetítésével terjedt.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]