Assemblage

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
id. Szlávics László Sinka István emlékére
assemblage, 100 x 60 cm , 1975

Az assemblage, vagy új-realizmus a 20. századi vízuális művészeti irányzatok, mint például a pop-art vagy a dadaizmus jellegzetes műfaja. A különféle tárgyak egymáshoz illesztéséből, összerakásából, halmozásából létrehozott háromdimenziós műalkotás, hasonlítható a kollázshoz, de a kollázs kétdimenziós műalkotásától eltérően térbeli kompozíció.[1][2]

Az assemblage technikáját Pablo Picasso vezette be az 1914-ben született, Abszintos üveg című alkotásával. A kifejezést viszont később, Jean Dubuffet használta először kollázsaira, melyeket assemblages d'empreintes-nek nevezett, majd ezt Marcel Duchamp ready-made-jeire és más, zacskókból, autóroncsokból, székekből, vagy egyéb tárgyakból készült alkotásokra is kiegészítették.[3] A kollázs ötletét használja fel, amikor szokatlan, váratlan jelentésű tárgyakat hoz létre, máskor viszont csak plasztikai értékeket hordoz, mint a konstruktivizmus és az absztrakt szobrászat esetében. Az assemblage-okat többek között Picasso, Boccioni és Archipenko különféle anyagokból létrehozott munkái ihlették; a kubista kollázsoktól és a dadaista ready-made alkotásokán át végigkövethető az 1960-as évekig. 1961-ben a Modern Művészeti Múzeum rendezett jelentős kiállítást assemblage alkotásokból, a kiállításon 130 az assemblage-hoz kapcsolható művész összesen 250 művét mutatták be.[4]

A fogyasztói társadalom tárgykultuszával szemben – autó, televízió, mosógép stb. – az új-realizmus a régiségek halmozásával, vagy az abszurd, semmire sem használható gépekkel megsemmisíti a tárgyat, és bírálja annak imádatát. Az assemblage egyik képviselője, Cézar autóroncsokat préselt kockává hatalmas mechanikai nyomással műtermében, hulladékgyűjtő helyen vagy roncstelepen.

A dadaizmus és a szürrealizmus után a happening révén az USA-ban tért hódító assemblage művészet 1960 körül a pop-art, majd az olasz arte povera közvetítésével terjedt.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Walker, John. (1992) "Assemblage Art". Glossary of Art, Architecture & Design since 1945, 3rd. ed. Retrieved February 7, 2012.
  2. About.com art history Retrieved March 30, 2011
  3. Cambridge Enciklopédia, Maecenas kiadó, 1992 ISBN 963 7425 65 9, 89. old.
  4. The Art of Assemblage. Modern Művészeti Múzeum. (Hozzáférés: 2018. május 27.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Commons:Category:Assemblage (art)
A Wikimédia Commons tartalmaz Assemblage témájú médiaállományokat.

További információk[szerkesztés]

  • Allan Kaprow: Assemblage, environmentek & happeningek; szerk., utószó Szőke Annamária, ford. Horányi Attila; Artpool–Balassi–BAE Tartóshullám, Bp., 1998 (Tartóshullám)