Kampusz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kampusz

A Kelet-Finnországi Egyetem Kuopio Campusa Kuopióban, Finnországban
A Kelet-Finnországi Egyetem Kuopio Campusa Kuopióban, Finnországban
A Wikimédia Commons tartalmaz Kampusz témájú médiaállományokat.

A kampusz a hagyomány szerint az a földterület, amelyen egy főiskola vagy egyetem és a kapcsolódó intézményi épületek találhatók. A főiskolai kampusz általában könyvtárakat, előadótermeket, lakótereket, hallgatói központokat vagy étkezdéket és parkszerű környezetet foglal magában.

A modern kampusz épületek és telkek összesége, amelyek egy adott intézményhez tartoznak, legyen az egyetemi vagy sem. Ilyen például a Googleplex, az Apple Campus, Magyarországon pedig a MOL Campus.

Etimológiája[szerkesztés]

A szó a latin campus „mező” szóból származik, és először 1774-ben használták a College of New Jersey (ma Princetoni Egyetem) a Nassau Hall szomszédságában lévő nagy mező leírására,[1] amely a Princetont a közeli kisvárostól valasztotta el.

Néhány más amerikai főiskola később átvette a szót saját intézményük egyes területeinek leírására, de a „campus” még nem az egyetem egész ingatlanát jelentette. Egy iskolának lehet egy tere, amit kampusznak hívnak, egy másikat mezőnek, egy harmadikat pedig udvarnak hívnak.

Története[szerkesztés]

A kampusz hagyománya a középkori európai egyetemekkel kezdődött, ahol a hallgatók és a tanárok kolostorban éltek és dolgoztak együtt.[2] A tudományos élet környezetének fontosságáról alkotott kép később Amerikába vándorolt, és a korai gyarmati oktatási intézmények a skót és az angol főiskolai rendszerre épültek.[2]

A kampusz az európai kolostormodellből az Amerikai Egyesült Államokban különféle egyéni stílusokká fejlődött. A korai gyarmati kollégiumok mindegyike saját stílusában épült, némelyikük csak egyes épületekben, például a Princetoni Egyetem kampuszában, vagy a kolostor amerikai értékeket tükröző változatában, mint például a Harvardé, valósultak meg.[3] Mind az egyetemi, mind a főiskolán építészete országszerte a tágabb világ trendjei szerint fejlődött,[4][5] a legtöbb különböző kortárs és történelmi stílusok és elrendezések módjára.

Megvalósulásai[szerkesztés]

Jelentése a 20. század folyamán az intézményi tulajdon egészére bővült, régi jelentése azonban helyenként az 1950-es évekig is megmaradt.

Irodaépületek[szerkesztés]

Néha azokat a telkeket, amelyeken a cég irodaházai emelkednek, az épületekkel együtt nevezik kampusznak. A Microsoft Campus Redmondban (Washington állam) egy példa erre. A kórházak, sőt a repülőterek is használják néha ezt a kifejezést saját létesítményeik leírására.

Egyetemek[szerkesztés]

A campus szót az európai egyetemekre is alkalmazták, bár néhány ilyen intézményre (különösen az „ősi” egyetemekre, mint például a bolognai, a padovai, az oxfordi és a cambridge-i egyetemekre) inkább egyetemi városként városi környezetben lévő épületek tulajdonlása jellemző, mint a szétszórtság parkszerű pázsiton, amelyen az épületek elhelyezkednek.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Harper, Douglas. Campus (n.) 
  2. a b Chapman, M. Perry. American Places: In Search of the Twenty-first Century Campus. Greenwood Publishing Group, 7. o. (2006). ISBN 9780275985233 
  3. Turner, Paul Venable. Campus: An American Planning Tradition. Cambridge, Massachusetts: The MIT Press (1984) 
  4. [1]. Campus from 1600. Retrieved 10 April 2022.
  5. [2]. Modern day campus. Retrieved 10 April 2022.
  6. Turner, Paul V.. Joseph Ramée: International Architect of the Revolutionary Era. Cambridge: Cambridge University Press, 190. o. (1996) 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Campus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.