Kampen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kampen
Kampen látképe háttérben a Felső templommal
Kampen látképe háttérben a Felső templommal
Kampen címere
Kampen címere
Kampen zászlaja
Kampen zászlaja
Közigazgatás
Ország Hollandia
TartományOverijssel
PolgármesterJan Oosterhof
Irányítószám8260–8279
Körzethívószám0314, 038, 0524
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség52 398 fő (2016)
Népsűrűség349 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság1,0 m
Terület161,84 km²
IdőzónaCET, UTC+1
Térkép
é. sz. 52° 33′ 18″, k. h. 5° 55′ 11″Koordináták: é. sz. 52° 33′ 18″, k. h. 5° 55′ 11″
A Kampen weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Kampen témájú médiaállományokat.

Kampen (kiejtése) város és az azonos nevű község (gemeente) központja Hollandia középső részén, Overijssel tartományban, az IJssel folyó alsó szakaszán. Magyarországi testvérvárosa Pápa. A körzet 162 km²-es területén körülbelül 49000-en élnek. Zwolle körzettel együtt Overijssel tartományon belül egy közigazgatási régiót alkot.

Települések[szerkesztés]

A kampeni körzet az alábbi településeket foglalja magában:

A lakosság lakóhely szerinti megoszlása,
2006. január 1.
Helységnév Lakosság
Kampen 32.840
IJsselmuiden 10.310
Grafhorst 900
Wilsum 780
Kamperveen * 780
's-Heerenbroek 590
Zalk 540
Bron: CBS

* Egyutcás falu szórványos házakkal

Háztartások száma[szerkesztés]

Kampen háztartásainak száma az elmúlt években az alábbi módon változott:

Története[szerkesztés]

Már 1150 körül volt egy faházakból álló település a mai Kampen helyén, a város nevét azonban csak 1277-ben említik először. Városi rangot 1236-ban kapott. Kedvező fekvésének köszönhetően − a Zuiderzee és a Rajna közötti kereskedelmi utak mellett épült − apró falucskából hamarosan jómódú kereskedővárossá, a Hanza-szövetség tagjává vált, hogy aztán Északnyugat-Európa egyik leghatalmasabb és legbefolyásosabb városává nője ki magát. A tizennegyedik században Kampen elcserélte a Jan van Arkel utrechti püspökkel a Mastenbroek poldert az IJssel-delta felé való terjeszkedés jogára. 1430-ra azonban az IJssel eliszaposodása fokozatosan véget vetett Kampen szerencséjének.

A 17. század végén a Németalföldi Köztársaság, Anglia és Franciaország között vívott háború végleg megtörte a város roppant erejét. A delta felé való terjeszkedés joga által a város birtokolta az egyre nagyobbá váló kampeni szigetet. A bérgazdálkodásból befolyó jövedelmek olyan magasak voltak, hogy a városnak nem kellett adókat kivetnie.

Dohány[szerkesztés]

Körülbelül 1815-től a dohány határozta meg Kampen arculatát. Ezt az iparágat többek között éppen a kedvező adóviszonyok vonzották ide. Két kisebb dohánygyár megjelenése után a Brémából származó nagy Lehmkuhl szivargyár is letelepedett a városban. 1880 körül már Kampen lakosságának körülbelül a fele a dohányiparban dolgozott és hetente másfél millió szivart gyártottak. Később, a harmincas évek gazdasági világválságának, a második világháborúnak és a cigaretta elterjedésének következtében a szivargyártás csaknem teljesen megszűnt Kampenben, ma már csak a − szinte emlékműnek számító − de Olifant szivargyár működik.

Egyetem[szerkesztés]

1834-ben a holland protestáns egyházon belül egy kisebb egyházszakadásra került sor, a kivált református felekezet pedig 1854-ben Kampenben telepítette le lelkészképző iskoláját, szintén a kedvező adófeltételek miatt. Ebből az iskolából nőtt ki két egyetem: a Református Teológiai Egyetem (Gereformeerde Theologische Universiteit Kampen, ThUK) és a Felszabadított Teológiai Egyetem (Vrijgemaakte Theologische Universiteit Kampen). Az előbbi az Óutcán (Oudestraat) és a Gabonapiacon (Koornmarkt) állt és a Holland Református Egyház tulajdona volt. Jelenleg az azóta újra egyesült Holland Protestáns Egyházé, és 2007. január 1-je óta az Protestáns Teológiai Egyetem részét, annak kampeni tagozatát képezi. Az Protestáns Egyetem másik tagozatai Utrechtben és Leidenben találhatóak.

Korábban a gabonapiaci épületben működött a Holland Királyi Kelet-indiai Hadsereg tisztképzője. A másik egyetem a Testvér utcában (Broederweg) található és a Felszabadított Református Egyház tulajdona.

Közlekedés és szállítás[szerkesztés]

Kampen az N50-es főút mentén fekszik. A Kampen és a hattemerbroeki csomópont közötti részen (A50) háromsávos út van kiépítve, a Kampen és Emmeloord közötti A6-os részben földfelszíni, részben emelt út. Ezen az úton Kampentől nyugatra épült egy új híd, az ún. Szigethíd (Eilandbrug). A városközpontban és a várostól keletre még két híd áll: a Városi híd (Stadsbrug) és a Malomhíd (Molenbrug). Ugyancsak fontosak a Genemuidenbe és Drontenbe vezető utak.

Kampen vasúton Zwolle felől közelíthető meg a Kamperlijntjeének nevezett vonalon, az állomás a jobb oldalon áll. 2012 végére a város déli részén fel fog épülni egy új állomás a Zwollét és Lelystadot összekötő Hanzelijn nevű vasútvonalon. Fontos buszjáratok a 141-es (ZwolleEmmeloordUrk) és a 143-as (Kampen − DrontenLelystad). A 330-as Zwolle − Lelystad közötti és a 341-es Zwolle − Emmeloord közötti buszok nem mennek be az pályaudvarra, de megállnak a N50-es carpool állomáson.

Történelmi épületek és egyéb látnivalók[szerkesztés]

A Koornmarktspoort éjszaka, a folyó felől

Kampenben számos régi és nagyon régi épület van, köztük az egykori városfal megmaradt részei (Gabonapiaci kapu, Szerzetes-kapu, Testvér-kapu), valamint a Felső (Szt. Miklós) templom. A valaha fallal körülkerített város utcaszerkezete ma is látható.

  • A Gabonapiaci kapu (Koornmarktspoort) az IJssel folyó partján áll, valószínűleg a 14. században épült és a 15. századgban bővítették ki külső oldalán két kerek toronnyal.
  • A Testvér-kapu (Broederpoort) egy négyszögű épület négy karcsú szögletes toronnyal. Eredetileg 1465-ben épült, de 1615-ben átépítették reneszánsz stílusban.
  • A Szerzetes-kapu (Cellebroederpoort) ugyancsak egy négyszög alaprajzú épület, melyet két vaskos kerek torony fog közre. Eredetileg 1565-ben épült, és 1617-ben ezt is átépítették, szintén reneszánsz stílusban.
  • A városháza a 15. század végéről való; a tanácsteremben látható egy reneszánsz stílusú, díszes homokkő kandalló (15431545) és fafaragások láthatók.
  • A harangjátékot játszó Új torony (Nieuwe toren) 16481664 között épült Philips Vingboons tervei alapján.
A Felső templom
  • A Felső templom, illetve hivatalos nevén Szent Miklós-templom (Bovenkerk, Sint Nicolaaskerk) egy monumentális gótikus kereszthajós bazilika a 14.-15. századból. Belső terét egy kora reneszánsz karzat (1552), egy terméskőből faragott szószék (kb. 1550) és egy hatalmas orgona (16701676) díszíti.
  • A Testvértemplom (Broederkerk) egy 14. századi teremtemplom, amely eredetileg egy ferences kolostoré volt.
  • A római katolikus Külső templom vagy Miasszonyunk templom (Buitenkerk, Onze Lieve Vrouwekerk) ugyancsak teremtemplom, mely egy 14. századi kereszthajós templom átépítése során jött létre.
A W.G. Boele senior dohánygyár reklámja falfestményen

Ásatások során más 12.13. századi templomok maradványai is napvilágra kerültek, melyeket a tőzegre és agyagra építettek. Kampenben számos régi vendégház és egyházi menedékház is van. Van a városban néhány gazdasági épület, úgynevezett városi gazdaságok, valamint egy 1842-ben épült nyolcszögű búzamalom. Az IJssel folyó túloldaláról Kampen Hollandia egyik legszebb városképét nyújtja.

A kampeni dohánymúzeumban megtekinthető Európa legnagyobb (öt méteres) szivara.

A de Olifant dohánygyárban még ma is a 19. századi gépeken készül a szivar; idegenvezetés is kérhető.

Kampen belvárosában több tucat falfestmény látható, ma már nem működő üzletek hirdetései. Ezeket a színes falfestményeket, melyeken többek között szecessziós hatást is felfedezhetünk, helyi művészek készítették. A festményeket a középosztály freskóinak nevezik. Az önkormányzat aktívan támogatja a festmények vakolatrétegektől való megtisztítását, helyreállítását és megőrzését.

Politika[szerkesztés]

A helyhatósági választások eredményei 2002-ben és 2006-ban:

Képviselőtestület
Párt % 2002 % 2006 Székek, 2002 Székek, 2006
ChristenUnie (Keresztény Unió) 19,3 20,9 6 6
CDA (Kereszténydemokrata párt) 24,8 18,1 7 6
PvdA (Munkáspárt) 17,2 18,0 5 5
SGP (Református párt) 13,8 11,8 4 3
Gemeentebelangen Kampen (Lokálpartióták) 10,1 16,4 3 5
GroenLinks (Zöldek) 4,8 6,3 1 2
KIJK op Kampen - 4,5 0 1
VVD (Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért) 10,0 4,0 3 1
Részvétel 61,2 67,2 29 29

Híres emberek[szerkesztés]

Díszpolgárok[szerkesztés]

  • Willem Johan Kolff (1911), orvos, a művese feltalálója (1945, kampeni városi kórház). Nevét a városban utca viseli (Dr. Kolfflaan)

Itt született[szerkesztés]

Itt élt[szerkesztés]

Testvérvárosai[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Kampen
A Wikimédia Commons tartalmaz Kampen témájú médiaállományokat.