Közkút

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Közkút
A Fontana di Trevi, Róma
A Fontana di Trevi, Róma
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Közkút témájú médiaállományokat.

A közkút olyan berendezés, amely közterületen ivásra, tisztálkodásra, hűsölésre vagy esztétikai élményre, a víz díszítő, felüdítő jellegére alapítva az ember pihenésére szolgál. Vízvezeték vagy forrás táplálja.

Története[szerkesztés]

A közkutak igen fontosak és elterjedtek voltak a lakott településeken, már a történelmi időkben is, mielőtt a vizet minden lakásba bevezették volna, miközben mára eltűnőben vannak a közösségi mosodákkal együtt, amelyek a kelengye mosására alkalmas kádakkal voltak felszerelve.

Díszkutak[szerkesztés]

A közkutakat azon túl, hogy az éltető vizet biztosították, építészeti, városszépészeti, művészeti elemként, szobrokkal díszítve, vagy ma már látványos vízijátékokkal kombinálva használjuk.

Műalkotásként[szerkesztés]

A közkutakat díszítőelemként a hellenizmus korában kezdték el alkalmazni és a legjelentősebb görög műalkotások közé emelkedtek. Az antik Rómában tovább fejlődött ez a gyakorlat és a nimfákról nevezték el őket. A középkorban a jelentőségük egyre csökkent, feladatukat az ásott kutak vették át. A reneszánszban, a barokk kor előestéjén visszaszerezték építészeti és díszítő szerepüket.

Galéria[szerkesztés]