Közép-Guadarrama Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Közép-Guadarrama Park
Elhelyezkedése
OrszágSpanyolország
TelepülésMadrid tartomány
Közép-Guadarrama Park (Spanyolország)
Közép-Guadarrama Park
Közép-Guadarrama Park
Pozíció Spanyolország térképén
é. sz. 40° 25′, ny. h. 3° 56′Koordináták: é. sz. 40° 25′, ny. h. 3° 56′
Általános adatok
Alapítás ideje1999
Terület226,5910075 km²
A Wikimédia Commons tartalmaz Közép-Guadarrama Park témájú médiaállományokat.

A Közép-Guadarrama Park Madrid tartomány nagy, délnyugati parkja, a Guadarrama folyó mentén. Mintegy 50 kilométer hosszan a folyó hosszának közel 40%-át lefedi.

Egy tipikus kép a Guadarrama völgyének növényzetéről

Helye, elérése[szerkesztés]

A hosszúkás park egyes részei Madrid felől a San Vicente körtértől 3 irányban is elérhetők. Az északi rész - Torrelodones és maga Guadarrama település - a 6-os úton érhető el. A középső rész a Casa de Campo déli része, a Madrid alapításában nagy szerepet játszó Meaques patak felől érhető el.

A déli rész Alcorcón és Navalcarnero között van. Maga a Guadarrama folyó Toledo és Talavera de la Reina közt éri el a Tajót.

Flórája, faunája[szerkesztés]

A park flórája Spanyolország középső részére jellemző. Főleg tölgyesek, cserjések és világos, mediterrán jellegű örökzöldek borítják.

Az élővilág páratlanul dús mivoltát jól jellemzi például a nagy számú ragadozómadár (lásd például Madrid Las Águilas negyedének nevét, ami az egyik legközelebbi negyed a nagyvárosban.) Főleg több sasfaj, köztük a különösen veszélyeztetett ibériai parlagi sas, sólymok, keselyűk, baglyok élnek itt, de gólyák is jellemzők. Nagyon gazdag hüllőkben, s bár vaddisznó is található itt, de főleg kisebb testű emlősök, vadmacskák, nyulak, sünök és mások. Természetesen, mivel folyópartról beszélünk, rengeteg a folyóhoz köthető állatfaj is él itt, békák, teknősök és vöcskök és sok-sok madárfaj.

San Rafael, Navalcarnero[szerkesztés]

Tágabb nézőpontban ez a park képezi a Madrid és nyugatibb területek közti legfontosabb lélegző területet. Északnyugatra a San Rafael-i elágazás Ávila-Salamanca és Segovia-Valladolid irányába biztosítja az összeköttetést.

Délnyugatra Navalcarero helyezkedik el. E mögött Navalmoral de la Mata és Extremadura többi városa található.

Források[szerkesztés]