Kölyökidő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kölyökidő
Műfajifjúsági

RendezőTakács Vera
ZeneszerzőDolák-Saly Róbert (1989–1990)
ifj. Malek Miklós (1990–1991)
Korom Attila (1991–1997)

Formátum1,33:1
Ország Magyarország
Nyelvmagyar
Gyártás
OperatőrSasvári Lajos (1989–1992)
Bécsi Imre (1992–1995)
Szatmári Péter (1995-1997)
Részenkénti játékidő15-30 perc (epizódonként)
GyártóMagyar Televízió
Sugárzás
Eredeti adóMagyar Televízió
Eredeti sugárzás1989. január 1.1997. május
Első magyar adóM1, M2, M3
KorhatárKorhatár nélkül megtekinthető (TV-1)
Hat éven aluliak számára nem ajánlott Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott (M3)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Kölyökidő a kilencvenes évek (1989. január 1. – 1997. május) népszerű ifjúsági sorozata, melynek szereplői a nézők szeme előtt nőttek fel, így tudtak hitelesen beszélni a felnőtté válás problémáiról és a kamaszkor megpróbáltatásairól. Tették mindezt sok humorral és öniróniával.

A Kölyökidő története[1][szerkesztés]

1989 januárjában élő stúdióműsorként indult a sorozat, Takács Vera rendező első ízben merészelt felnőtt műsorvezető nélkül nekiindulni egy sorozat elkészítésének. Az első szériában a gimnazista Gaskó Balázs[2] volt az öreg, a kölykök 10 év körüliek voltak. Az első csapatban már szerepelt Acél Réka, Kovács Róbert, Wallot Dan Yannick, Dombóváry Kristóf és Szekeres Nóra és Farkas Dániel. A második évadban csatlakozott Dózsa Gergő, Kárász Eszter, Pausch Brigitta, Korom Attila, Lass Bea, Korompay Márk. Így lett teljes a „nagy generáció”. A második évadra alakult ki a Kölyökidő arculata. Ennek fontos része lett a minden adásban jelentkező és egyre hosszabb FOLYT.KÖV., vagyis egy játékfilmsorozat, amolyan mini szappan. A műsor egyre népszerűbb lett. Az „öregedő” szereplők mellé új arcok kerültek: Galambos Lilla, Gévai Juli, Kinizsi Ottó, Czippán Anett, Jakó Máté, Blazsovszky Péter, Schök Norbert, Schneider Viki. Az állandó szereplők közül többen ma is ismert tévés személyiségekké váltak.

1995-től kezdve Kölyökidő délelőtt címmel többórás élő adások készültek szintén „csak” gyerek műsorvezetéssel. Neves vendégek szerepeltek, volt telefonos játék, film-, könyv- és tévéajánlás.

A Kölyökidő műsora 1997-ben a 250. adással ért véget. 7 év 7 műsor címmel készült egy áttekintés, ahol az „öreg” kölykök emlékeztek vissza az elmúlt évekre.

A műsor tartalmi jellemzői[szerkesztés]

A Kölyökidő indulásakor azt a célt tűzte ki, hogy segít a tizenéveseknek eligazodni a hétköznapokban, megoldani az iskolában vagy otthon adódó konfliktusokat. Mindezeket nem magyarázta, hanem jelenetek, burleszk variációk során és a folytatásos mini szappan segítségével jelenítette meg. Kialakult egy sajátos kölyökidős stílus, ami lehetővé tette, hogy mindenről beszéljenek, ami egy gyerek életében előfordulhat. A kamasz szerelem, barátság, szex, a testi változások, az egymás közötti kapcsolatok ezerszínű bonyolultsága állandó téma volt. A történeteket sokszor a valódi szereplők valódi élete is alakította. Összemosódott a jelenetben és a valóságban játszott szerepük. Ahogy a kölykök növekedtek, a műsor új alcímet kapott: Kamaszodó kamaszadó. A műsor lelkes rajongó táborral rendelkezett, akik ma az M3 tv-csatorna ismétlései során örömmel emlékeznek vissza kamaszkoruk élményeire.

Nyári filmek[szerkesztés]

1991-től kezdődően nyaranta játékfilmek, filmsorozatok készültek, a Kölyökidő stílusában és szereplőivel, neves színészek közreműködésével.

1991: Szereposztás[3] 1–4 rész. – A szereplőválogatástól a bemutatóig játszódik a történet sok szerelemmel és féltékenységgel és zenével. Hernádi Judit, Csák György, Sándor Juli, Géczi Dorottya és a kölykök. Főszerepben: Dózsa Gergő, Pausch Brigitta, Kárász Eszter. Zene: Korom Attila.

1992: Kössszép[4] 1–4 rész. – Pesti fiúk érkeznek egy vidéki városba, felpezsdítve a helyi lányok nyarát. Hernádi Judit, Borbély László, Sándor Juli és a kölykök. Főszerepben Dózsa Gergő, Szekeres Nóra. Zene: Korom Attila.

1993: Nyári film – A tv-film eseménye két szálon fut. A történetben csellengő fiatalok verődnek össze a Balaton parton, nyári munkát és kalandot keresve. A keretjáték a forgatás eseményeit mutatja be, ugyanúgy kalandokkal, barátságokkal és szerelemekkel.

1994: Tükröm, tükröm – Egy tiniszépségverseny eseményeiről szól. Szomorú film. Kaszás Gergő, Olsavszky Éva, Timár Andor, Hernádi Judit, Znamenák István, Naszlady Éva, Borbély László Kölyök, főszereplők: Schneider Viki, Galambos Lilla.

1995: Nem vagyok már gyerek[5] – Virág F. Éva regényéből készült játékfilm a magányosságról, a szülők válásáról, szerelemről. Szirtes Ági, Margitai Ági, Székhelyi József, Kaszás Gergő, Hernádi Judit. Kölyök főszereplő: Renczés Gabi, Schök Norbert, Szekeres Nóra.

1996: Álom ébredés után – Egy balatoni sakkverseny közben súlyos bűncselekményre derül fény, alaptalan gyanúsításokkal, diszkóhajóval és motorcsónak-üldözéssel körítve. Tímár Andor, Nyári Arnold, Nyári Oszkár és a kölykök.

1996-ban készült két félórás film, amit már a kölykök írtak és rendeztek, a stábtagok szereplőként működtek közre: Csereszerelem, Megint.

1997: A jégpályák lovagja – egy tanár–diák-szerelem szomorú története két részben. Az egész évi folyt. köv. részek összefűzéséből készült. Crespo Rodrigo, Renczés Gabi, Gaskó Balázs, Demeter Sára, Müller József és a kölykök.

Különkiadások[szerkesztés]

1990: Mi leszünk az unokád! – egyórás zenés, táncos ajándékműsor azoknak, akik magányosan töltik a karácsonyt. Szereplők a kölykök. A keretjáték szereplői: Hacser Józsa és Inke László.

1994: A Bál[6] – szilveszteri különkiadás, ahol a kölykök viszik el a bálba a felnőttjeiket.

A stáb[szerkesztés]

  • Takács Vera író, szerkesztő, rendező
  • Kremsier Edit szerkesztő 1989–1991
  • Bárdos Éva szerkesztő 1995–1997
  • Dolák Saly Róbert zeneszerző 1989–1990
  • ifj. Malek Miklós zeneszerző 1990–1991
  • Korom Attila zeneszerző 1991–1997
  • Müller József ruhafelelős
  • Csernovits Lajos, Bányai Gábor hangmérnök
  • Holló Csaba mikrofonos
  • Endrődi Eszter, Hegedűs Anikó, Varga Noémi, Wittman Anita asszisztens
  • Sasvári Lajos operatőr 1989–1992
  • Bécsi Imre operatőr 1992–1995
  • Szatmári Péter operatőr 1995–1997
  • Németh Miklós gyártásvezető 1989–1991
  • Szántó Gábor gyártásvezető 1991–1997
  • Benedek Csaba, Magyar Gyula felvételvezető

A kölykök[szerkesztés]

Gaskó Balázs műsorvezető, 1989–1990

1. csapat[7][szerkesztés]

2. csapat, 2003[6][szerkesztés]

Képernyőn kívül[szerkesztés]

  • 1991-ben a Szereposztás c. sorozat Korom Attila zenéiből megjelent egy hangkazetta a Varietas Stúdió kiadásában.
  • 1995-ben megjelent a Kölyökidő kazetta a Televideó kiadásában. Jelenetek, dalok, versek láthatók rajta évszakok szerinti csoportosításban.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]