Kína–Tajvan vasúti alagút

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Kína-Tajvan vasúti alagút szócikkből átirányítva)
Kína–Tajvan vasúti alagút
Tervezett nyomvonalak
Tervezett nyomvonalak
ElhelyezkedéseKínaKínai Köztársaság között
Funkcióvasúti alagút
Teljes hosszúságkb. 150 000 m
Keresztezett akadályTajvani-szoros

Nyomtáv1435 mm

Építés kezdetetervezés alatt
SablonWikidataSegítség

A Kína–Tajvan vasúti alagút (Taiwan Strait Tunnel Project) egy nagyszabású tengeri alagút terv, melynek során a kínai Pingtant és tajvani Hszincsu között egy vasúti alagutat építenének. Az építkezést a kínai kormány javasolta.

Azonban a tervet soha nem tekintették valószerűnek Tajvanban hatalmas költsége, a technikai nehézségek, a kétes gazdasági előnyök, és a Tajvan számára várható állambiztonsági kockázatok miatt. A több mint 150 kilométer hosszú alagút majdnem háromszor hosszabb lenne a (Calais–Dover) Csatorna-alagútnál.

2007 áprilisában a megvalósíthatóságról egy szemináriumot tartott a Fujian Province forgalmi társaság és Taiwan Chinese úti társaság, hogy vitassa meg a projektet. Az alagútprojektben azóta jelentős fejlődés nem volt.

Továbbá, amíg tekintélyelvű Peking katonai erővel fenyegeti meg a demokratikus Tajvan biztonságát, a tajvani kormány nem sietteti a közvetlen kapcsolatot Kínával. Ennek ellenére a tervet 2013. júniusában a kínai kormány jóváhagyta.[1]

Források[szerkesztés]

  1. Beijing moves forward on plans for tunnel to Taiwan. WantChinaTimes.com, 2013. július 21. [2013. december 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. július 20.)

További információk[szerkesztés]