Jurij Julianovics Sevcsuk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Jurij Sevcsuk
Jurij Sevcsuk Kijevben, 2007-ben
Jurij Sevcsuk Kijevben, 2007-ben
Életrajzi adatok
Született 1957május 16. (61 éves)
SZU, Magadani terület, Jagodnoje
Pályafutás
Műfajok rock
Együttes DDT
Hangszer ének, akusztikus gitár
Hang bariton
Díjak People's Artist of the Republic of Bashkortostan
Tevékenység zenész, dalszerző, előadóművész

Jurij Julianovics Sevcsuk aláírása
Jurij Julianovics Sevcsuk aláírása

Jurij Sevcsuk weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Jurij Sevcsuk témájú médiaállományokat.

Jurij Julianovics Sevcsuk (Юрий Юлианович Шевчук; 1957. május 16. –) szovjet-orosz zeneszerző és énekes, az 1980-ban alapított DDT együttes vezetője. Már a szovjet időkben is szembekerült a hatalommal és sok száma feketelistára került, de Putyin autokratikus rendszere sem szíveli őt, neve összefonódik az orosz ellenzékkel. Több filmben szerepelt, filmzenéket is írt, verseskötete is jelent meg. A kortárs orosz zene legnagyobb szövegírójának tartják, gyakran hasonlítják Vlagyimir Viszockijhoz.

Tanár szülők gyermekeként a Távol-keleti szövetségi körzet Magadani területén, Jagodnojében született. Apai ágon ukrán származású. 1964-től a Kabard-Balkárföldön található Nalcsikban éltek, majd a baskírföldi Ufában nőtt fel és szerzett grafikusi diplomát; Szverdlovszkban, majd Moszkvában telepedett le, 1991 óta Szentpéterváron él. Oroszország minden szegletét bejárta, az utcasepréstől a tanításig sok mindennel foglalkozott, innen származhat szociális érzékenysége.

1980-ban a DDT együttes alapító tagjai közé tartozott. Dalszövegeiben visszatérő elem az erőszak, a háború elutasítása. Dalt írt az 1980-as afganisztáni szovjet beavatkozás ellen, és az orosz–grúz háború után is az erőszakmentességet propagáló koncertet szervezett. 1999-ben jugoszláviai fellépésekkel tiltakozott a NATO-bombázások ellen.

Családja[szerkesztés]

Első felesége meghalt, tőle született fiát egyedül nevelte fel. Második fia egy orosz színésznőtől született, de a fiú és anyja Ausztriában élnek.

Források[szerkesztés]

  • HVG Kontúr: Jurij Sevcsik – rocker az orosz politikában

Külső hivatkozások[szerkesztés]