Jules (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jules
(Jules)
2023-as amerikai film
RendezőMarc Turtletaub
Producer
Műfajsci-fi, vígjáték
ForgatókönyvíróGavin Steckler
Főszerepben
ZeneHauschka
OperatőrChristopher Norr
VágóAyelet Gil-Efrat
Gyártás
GyártóBig Beach Company
Ország Egyesült Államok
Nyelv
Forgatási helyszín
Játékidő87 perc[2]
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárUSA PG-13
Bevétel2 000 000 $[3]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Jules 2023-ban bemutatott amerikai sci-fi vígjáték, amelyet Marc Turtletaub rendezett. A játékfilm producerei Debbie Liebling, Andrew Daly, Michael B. Clark, Alex Turtletaub és Marc Turtletaub voltak. A forgatókönyvet Gavin Steckler írta, a zenéjét Hauschka szerezte. A mozifilm a Big Beach Company gyártásában készült, és a Bleecker Street Company forgalmazásában jelent meg. A főbb szerepeket Ben Kingsley, Harriet Sansom Harris, Zoë Winters, Jade Quon és Jane Curtin alakítják.

Amerikában 2023. augusztus 11-én mutatták be a mozikban.

Cselekmény[szerkesztés]

Milton Robinson 79 éves öregember, aki megözvegyülten él egyedül. Gyakran részt vesz a városi tanács ülésein, és a lányától kap segítséget. Egy nap egy UFO száll le a hátsó kertjében, és egy kis humanoid földönkívüli mászik ki belőle. Megpróbál segítséget kérni, hívja a rendőrséget és a lányát, és a városi tanács ülésén is felhozza az esetet, de szenilisnek titulálják.

Milton beviszi a beszélni nem tudó idegen lényt, és vendégként kezeli, egy tálca válogatott étellel látja el, de rájön, hogy az idegen csak vizet iszik és almát eszik. Sandy, egy ismerőse beugrik, és felfedezi az idegent, és azt mondja Miltonnak, hogy a saját biztonsága érdekében tartsák titokban. Joyce, egy másik idős nő, szintén felfedezi az idegent. Az idegen elkezdi javítani a hajóját, de úgy tűnik, nem halad gyorsan. Milton lánya hall az apja bohóckodásáról, és beutalja őt egy mentális vizsgálatra, ahol közlik vele, hogy öregségével a képességei gyorsan csökkennek, és hogy fontolóra kellene venniük az idősotthonba költözést. Ez felzaklatja őt és elviharzik.

Sandyt, aki megpróbál egy programot indítani, hogy kapcsolatot teremtsen a fiatalokkal, kirabolja egy fiatalember, akit meghív. Miután kijelenti, hogy hívni fogja a rendőrséget, a férfi nekitámad és megpróbálja megfojtani, azonban az idegen, akit Julesnak neveztek el, látomást kap az eseményekről, és telepatikusan felrobbantja a férfi fejét. Ez felkelti az NSA gyanúját, amely folyamatosan kutat a lezuhant űrhajó után. Milton, Sandy és Joyce rájönnek, hogy Julesnak halott macskákra van szüksége, hogy energiával lássa el az űrhajóját, ezért Milton és Sandy elindulnak, hogy találjanak néhányat, de a férfit továbbra is zavarják a hanyatló képességeiről szóló gondolatok. Közben tudtukon kívül rendőrök követik őket, akik megfigyelik különös tevékenységüket. Joyce süket és vak macskájának segítségével sikerül megjavítaniuk a hajót, és Jules meghívja őket, hogy csatlakozzanak hozzá. Milton fontolóra veszi az elfogadást. A lányával folytatott telefonbeszélgetés után meggondolja magát, de amikor az NSA berúgja az ajtaját, ő, Sandy és Joyce sietve elmenekül az UFO-val. Jules kiteszi őket egy másik helyen a Földön, és elválnak útjaik.

Nem sokkal később Miltont ismét meglátogatja Jules.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Milton[4] Ben Kingsley
Joyce[5] Jane Curtin
Sandy[5] Harriet Sansom Harris
Denise,[5] Milton lánya Zoë Winters
Jules, az űrlény Jade Quon
Aaron Campbell Andrew Daly

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Jules (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Miller, Jennifer Jean: Cameras Roll In Chatham For Ben Kingsley Movie 'Jules'. Patch , 2021. szeptember 14. [2021. szeptember 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. június 3.)
  2. Jules (12). British Board of Film Classification , 2023. augusztus 21. (Hozzáférés: 2023. augusztus 22.)
  3. Jules (2023). Box Office Mojo . (Hozzáférés: 2023. szeptember 24.)
  4. Munoz, Daniel: NJ approves $13 million in tax credits for film and TV productions in Bergen, Morris. Northjersey.com , 2022. március 9. [2022. március 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. június 3.)
  5. a b c D'Alessandro, Anthony: Ben Kingsley, Jane Curtin & More Board Marc Turtletaub's Feature 'Jules'. Deadline Hollywood , 2021. szeptember 9. [2021. november 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. június 3.)

További információk[szerkesztés]