Juan Carlos Cáceres

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Juan Carlos Cáceres
Juan Carlos Cáceres
Juan Carlos Cáceres
Életrajzi adatok
Születési név Juan Carlos Cáceres
Született 1936. szeptember
Buenos Aires, Argentína
Származás  Argentína
Elhunyt 2015. április 5. (78 évesen)[1][2]
Périgny
Pályafutás
Műfajok Tango, Jazz
Aktív évek 1977 - napjaink
Hangszer ének, zongora, harsona
Tevékenység
Kiadók Mañana

Juan Carlos Cáceres weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Juan Carlos Cáceres témájú médiaállományokat.

Juan Carlos Cáceres (Buenos Aires, 1936. szeptember2015. április 5.) a világ egyik legnevesebb és legkarizmatikusabb tangóművésze. Zongorán és harsonán játszik. Az éneklés mellett még elég kiemelkedő festő is.

Élete[szerkesztés]

1936-ban Buenos Airesben látta meg a napvilágot. Rajongása a zenéért már gyermekkorban jelentkezett nála. Egy rádióműsor volt a kedvence, amiben a tangó fejlődését mutatták be. A műsorban olyan felvételek is megszólaltak, melyekben a környékbeli és katonai fúvószenekarok játszottak dalokat a candombétól a habanerán, a fandangón, a milongán át a tangóig. Cáceres legkedvesebb előadója a bandoneón-játékos Anibal Troilo volt.

Művészeti iskolába járt, ahol zongorázni és harsonázni tanult. Festeni is ebben az időben kezdett, csak saját maga szórakoztatására. A zenei műfajok közül a tangó és a jazz érdekelte, azon belül is inkább, a romantikus válfaja. Napjai úgy teltek, hogy nappal iskolába járt, éjszakánként viszont a forradalmárok kedvelt találkozóhelyén, a Cueva de Passarato nevű jazz-klubban harsonázott.

A ’20-as éveiben az argentin tangó-zenészek gyakran megfordultak az Egyesült Államokban. Az ott tanult jazz akkordokkal keverték szerzeményeik hangzásvilágát. A második világháború után sok francia muzsikus telepedett le Argentínában, akik magukkal vitték Django Reinhardt egyedinek számító manouche stílusát. Következésképp, gitáriskolák kezdtek nyílni Argentína kis- és nagyvárosaiban egyaránt. A habanera, a murga, a milonga és ezek az új hatások mind hozzájárultak Cáceres zenei fejlődéséhez.

Az 1966-os puccs idején Spanyolországba költözött, majd néhány év múlva Franciaországban telepedett le. 1977-ben alapította meg Gotan nevű tangó-zenekarát, melynek ő volt a zongoristája. Elsősorban eredeti latin darabokat játszottak.

Az évek folyamán egyre többet foglalkozott a festészettel, egy időre még a zenélést is felhagyta emiatt. Festményeinek témáit legtöbbször a tangóból meríti. Festett már képet a tangó aranykorának népszerű énekeséről Carlos Gardelről, valamint Astor Piazzolláról, amint Anibal Toilóval muzsikál éppen, de készített már freskót Latin-Amerika történetéről is.

1989-ben tért vissza a zenevilágba új együttesével a Tangofonnal, melyben újabb oldalát mutatta meg, hogy énekelni is kiválóan tud. Innentől kezdve népszerűsége egyre csak nőtt. Szólóalbumokat is készített, nyers és mégis bársonyos hangja, szenvedélyes előadásmódja mindenkit azonnal lenyűgözött.

2005-ben megjelent Murga Argentina című lemeze, mely óriási sikert aratott. Az albumot rengeteg fesztivál és koncert meghívás követett a világ minden tájáról. 2006-ban vendégként játszott napjaink egyik legnépszerűbb tangó-együttese, a Gotan Project - Lunático című albumán. Cáceres jelenleg egy új elektro-jazz-tangó egyveleg projecten dolgozik.

Diszkográfia[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap
  1. todotango.com, 1940, Juan Carlos Cáceres, 2017. október 9.
  2. Discogs. (Hozzáférés: 2017. október 9.)