Jon-Erik Hexum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Jon-Erik Hexum
Jon-Erik arms.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Jon Eric Hexum
Született 1957. november 5.
New Jersey, New York, USA USA
Elhunyt 1984. október 18. (26 évesen)
Los Angeles, Kalifornia, USA USA
Pályafutása
Iskolái Michigani Állami Egyetem
Aktív évek 19821984
Híres szerepei Mac Harper - Cover Up

Jon-Erik Hexum az IMDb-n
A Wikimédia Commons tartalmaz Jon-Erik Hexum témájú médiaállományokat.

Jon-Erik Hexum (New Jersey, 1957. november 5.Los Angeles, 1984. október 18.), amerikai modell, színész.

Élete[szerkesztés]

Jon-Erik Hexum New Jersey-ben született. Apja norvég származású volt. Hexum a középiskola elvégzése után rövid ideig a Case Western Reserve Egyetemre járt, de otthagyta, és átment a Michigan-i Állami Egyetemre. Ebben az időben rádiós lemezlovasként dolgozott, amerikaifutballozott, és kisebb színpadokon szerepelt. Hexum 1980-ban már New York-ban élt, mikor megismerkedett John Travolta menedzserével, Bob LeMond-dal, aki nagyszerű lehetőségeket látott a Hexumban. 1981 szeptemberében LeMond tanácsára Los Angeles-be költözött és a Nyári szeretők című film meghallgatásán vett részt, azonban a szerepet Peter Gallagher kapta. 1982-ben kezdődött Hexum filmes karrierje, szerepet kapott az NBC Universal sorozatában a Voyagers!-ben. Az áttörést a Cover Up című sorozat jelentette Hexum számára, amiben megkapta Mac Harper modell és titkosügynök szerepét és Jennifer O’Neill partnere lehetett. Hexum úgy írta le ezt a karaktert, mintha Indiana Jones, James Bond, Mr. Magoo és Superman keveréke lenne. Hexum a Cover Up forgatása közben, balesetben halt meg. Az akkori barátnője Elizabeth Daily színésznő volt.

Halála[szerkesztés]

1984 október 12-én a Cover Up hetedik, "Golden Opportunity" című részét forgatták, mikor a szünetben egy 44 Magnum típusú kellékpisztolyban Hexum egy vaktöltényt benne hagyott és a halántékára tartva szórakozásból elsütötte azt. Azzal nem számolt, hogy ilyen közelről a vaktöltény is veszélyes lehet. Hexum koponyájába hatolt a töltény és a koponya csont összetört darabjainak egy része hatalmas belső vérzést okozott az agyban. Hexumot a Beverly Hills-i Orvosi Központba szállították, ahol öt órás műtétet végeztek rajta a lövés okozta seb helyreállítása érdekében. Október 18-án, hat nappal a baleset után, Hexumot agyhalottnak nyilvánították az orvosok és mindössze 26 évesen elhunyt. Az anyja engedélyével testét transzplantációs célokra használták fel. Hexum agyát, szívét, szaruhártyáit, bőrét és veséit is felhasználták. Hexum testét elhamvasztották és maradványait Malibu partjainál a Csendes-óceánba szórták. A Cover Up-ban a szerepét Antony Hamilton kapta meg. Az epizód végi stáblistán az alábbi szöveggel emlékeztek meg Hexumról:

"Mikor egy csillag meghal, a fénye továbbra ragyog
Az egész univerzumban évezredeken át.
Jon-Erik Hexum meghalt ez év októberében ... de az általa megérintett életet továbbra is megvilágítja az ő fénye
...örökkön örökké."

Filmográfia[szerkesztés]

Év Cím Szerep Megjegyzés
1982–1983 Voyagers! Phineas Bogg 20 részben
1983 Voyager from the Unknown Phineas Bogg Voyagers! sorozat első 15 részéból összevágott film
1983 Making of a Male Model Tyler Burnett TV-film
1984 Hotel Erik herceg "Tomorrows" című részben
1984 The Bear Pat Trammell
1984 Cover Up Mac Harper 7 részben, a 7. rész forgatása közben érte a baleset

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jon-Erik Hexum című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.