Johnny Mack Brown

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Johnny Mack Brown
Életrajzi adatok
Születési névJohn Mack Brown
Született1904. szeptember 1.
Dothan, Alabama USA
Elhunyt1974. november 14. (70 évesen)
Los Angeles, Kalifornia USA
SírhelyForest Lawn Memorial Park
HázastársaCornelia Foster (1926–1974)
Pályafutása
IskoláiDothan High School
Aktív évek19271966
Műfajokwestern
További díjakcsillag a Hollywoodi Hírességek Sétányán

Johnny Mack Brown IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Johnny Mack Brown témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Johnny Mack Brown (Dothan, Alabama, 1904. szeptember 1.Los Angeles, 1974. november 14.) amerikai színész.

Fiatalkora[szerkesztés]

Brown az alabamai Dothanben született és nőtt fel. A középiskolai futballcsapat sztárja volt, és ennek köszönhetően futball ösztöndíjat nyert az Alabamai Egyetemre. Hátvédként játszott a Crimson Tide nevű egyetemi csapatban. A beceneve a "Dothani antilop" volt, és 1926-ban csapatával meg is nyerte az egyetemi bajnokságot.

Filmes karrierje[szerkesztés]

Megnyerő külsejének és jó fizikumának köszönhetően fényképe rákerült gabonapehely dobozokra, és 1927-ben filmszereplő válogatásokra is behívták, így hamarosan elkezdődött hosszantartó hollywoodi karrierje. 1929-ben a Coquetteben együtt játszott a némafilm csillag Mary Pickford első hangosfilmjében.

1930-ban a címszerepet játszhatta el King Vidor Billy, a Kölyök című westernjében. Egy évvel később az Elveszett nemzedékről szóló The Last Flightban szerepelt. Brown hamarosan a Metro-Goldwyn-Mayer stúdió vezető színésze lett, amíg az új feltörekvő csillag, Clark Gable át nem vette a helyét.

Később felívelő karrierjében komoly törés következett. Alacsony költségvetésű westernekben kezdett szerepelni, és hamarosan a B kategóriás filmek cowboysztárjává vált, 127 westernt forgatva pályafutása alatt. Szerepelt a Universal Pictures négy vadnyugati sorozatában is, ezzel filmhőssé válva az amerikai fiatalok milliói körében.

Amikor a B mozik már nem voltak igazán nyereségesek Brown visszavonult a filmezéstől 1953-ban. Bár tíz évvel később még visszatért a filmvászonra néhány mellékszerep erejéig. Így több mint 160 filmben szerepelt 1927. és 1966. között.

Magánélete[szerkesztés]

1926-ban feleségül vette Cornelia Fostert, akivel egészen haláláig 1974-ig együtt volt. Négy gyermekük született.

Halála[szerkesztés]

Brown 70 éves korában halt meg szívinfarktusban Los Angelesben. Hamvait a Glendale-i Forest Lawn Memorial Parkban helyezték el.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Johnny_Mack_Brown című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.