John Stith Pemberton

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
John Pemberton
SzületettJohn Stith Pemberton
1831. július 8.[1][2]
Knoxville
Elhunyt1888. augusztus 16. (57 évesen)[1][2]
Atlanta
Állampolgárságaamerikai
Nemzetiségeamerikai
HázastársaAnn Eliza Clifford Lewis
Gyermekeigyermek:
Charles Ney Pemberton
SzüleiJames Pemberton
Martha L. Gant
Foglalkozása
  • feltaláló
  • gyógyszeripar
  • üzletember
IskoláiReform Medical College of Georgia
Halál okagyomorrák
SírhelyeLinwood temető, Columbus, Georgia, Egyesült Államok
A Wikimédia Commons tartalmaz John Pemberton témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

John Stith Pemberton (Knoxville, Georgia, 1831. július 8.Atlanta, Georgia, 1888. augusztus 16.) amerikai gyógyszerész, a Coca-Cola feltalálójaként és a The Coca-Cola Company alapítójaként vált ismertté. 1886 májusára készítette el a híres ital korai változatát, amely később világhírnévre tett szert. Röviddel a halála előtt azonban eladta a szabadalmat.

Háttere[szerkesztés]

1831. július 8-án született, az Egyesült Államokban található Georgia állam Knoxville nevű településén, majd gyerekkorának nagy részét szintén az államban töltötte, Rome városában. Szülei James C. Pemberton és Martha L. Gant. Tanulmányait a Macon városi Reform Medical College of Georgia főiskolán végezte, ahol orvostudományt, és gyógyszerészetet tanult. 1850-ben, 19 évesen megszerezte az engedélyt, hogy gyógyszerészként praktizálhasson.[3]

Ez idő tájt találkozott Ann Eliza Clifford Lewis-zal, aki a Wesleyan College hallgatója volt. 1853-ban, Columbus-ban házasodtak össze. Egyetlen gyermekük, Charles Ney Pemberton 1854-ben született. A Columbus városbeli Pemberton House-ban[4] éltek, Georgia államban.[5][6]

Az amerikai polgárháború alatt a Georgia Állami Őrség Harmadik Lovas Zászlóaljában[7] teljesített szolgálatot, ami akkor a Konföderációs Államok Hadseregének része volt. Ez idő alatt alezredesi rangot szerzett.[8]

A Coca-Cola megalapítása[szerkesztés]

1865 áprilisában egy ütközet során szablyával okozott mellkasi sérülést szenvedett. Fájdalmait morfiummal próbálta enyhíteni, és hamarosan a szer függőjévé vált.[9][10][11]

1866-ban, miközben megoldást keresett függősége megszüntetésére, fájdalomcsillapítókkal kezdett el kísérletezni, amik ópiummentes alternatívaként szolgálhattak volna a morfium helyett.[12][13][14]

Első receptje a Dr. Tuggle's Compound Syrup of Globe Flower nevet kapta, amely fő alkotóeleme a Cephalanthus occidentalis latin nevű mérgező növény volt,[15] aminek Alaszka természetes élőhelye.[16]

Következőre kokacserjével, és ún. „coca wine”-nal (bor és kokain keveréke) kísérletezett, végül megalkotta receptjét, aminek a Pemberton's French Wine Coca nevet adta. A recept alkotóeleme volt többek között a kóladió kivonat, és a damiána is.[17][18]

Ebben az időben a drogfüggőség, a depresszió, és az alkoholizmus jellemző volt a háborús veteránokra, és a társadalom nem tulajdonított nagy jelentőséget ennek. Pemberton készítményét nőknek, és olyan ülőmunkát végzőknek hirdették, akik súlyos levertségben szenvednek.[19]

1886-ban, mikor Atlanta Fulton megyéjében elfogadtak egy alkohollal szembeni mértékletességet célzó törvényjavaslatot, Pemberton arra kényszerült, hogy elkészítse a French Wine Coca alkoholmentes változatát.[20] Pemberton Willis E. Venable gyógyszertár tulajdonos segítségére támaszkodott, hogy együtt tökéletesítsék a receptet. Venable segítségével megalkották az ital elkészítéséhez szükséges utasítás sort, amely leegyszerűsítve abból állt, hogy a bázis szirupot szénsavas vízzel keverik össze. Pemberton ezután úgy döntött, hogy az italt nem gyógyszerként, hanem üdítőitalként árulja tovább.

A Coca-Cola elnevezés ötletét Frank Mason Robinson vetette fel, annak alliteratív hangzása miatt, ami akkoriban gyakori volt a boralapú gyógyszerkészítmények között. Habár a név egyértelműen az ital két fő összetevőjére, a kóladióra, és a kokacserjére (aminek hatása kis mennyiségben fogyasztva nem egyezik meg a tiszta kokain hatásával) utal, a The Coca-Cola Company az ital kokain tartalmával kapcsolatos félreértések miatt közleményt adott ki, amiben azt állították, hogy a név "jelentés nélküli, de játékos". Szintén Robinson nevéhez fűződik a Coca-Cola kézzel írott logójának megalkotása is.

Pemberton állításai szerint rengeteg pozitív egészségügyi hatással bírt az ital, többek között a fejfájás és a kimerültség ellenszerének nevezte azt, ami nyugtató hatással van az idegrendszerre. "Finom, frissítő, felvidító, és élénkítő" italként reklámozta.

A vállalat eladása[szerkesztés]

Tábla a Georgia állambeli Knoxville-ben, ami John Pembertonnak állít emléket.

Nem sokkal azután, hogy a Coca-Cola nagyobb népszerűségre tett szert a piacon, Pemberton megbetegedett, és hamarosan csődbe jutott. Kétségbeesésében eladta a receptet atlantai üzletfeleinek, 1750 dollárért.[21] Részben az eladás motivációi közé tartozott folytatódó morfiumfüggősége is, ami nem kevés pénzt emésztett fel.[22] Pemberton ekkor úgy érezte, hogy "a receptből egykor nemzeti ital válhat majd", így az üzlet egy részét fiának adományozta.[22] Pemberton fiának azonban pénzre volt szüksége, így 1888-ban ő és apja a szabadalom fennmaradó részét is eladták Asa Candler atlantai üzletember részére.

Halála[szerkesztés]

John Pemberton sírja

John Pemberton 57 évesen, 1888 augusztusában halt meg gyomorrákban. Halála idejére újra eladósodott, és továbbra is morfiumfüggőségben szenvedett. Testét a Georgia állambeli Columbus-ba szállították, ahol a Linwood temetőben helyezték végső nyugalomra. Sírkövén különböző szimbólumok találhatóak, amelyek hadi szolgálataira és szabadkőműves mivoltára utalnak, amire büszke is volt. Fia, Charley folytatta a Coca-Cola receptjének árusítását, de 6 évvel később ő is elhunyt. Maga is ópium használó volt.[23]

A kultúrában[szerkesztés]

2000-ben, a Futurama című animációs sorozat egyik szereplőjeként tűnt fel, mint "a fickó, aki feltalálta a Coca-Colát", és egyike volt azoknak, akiknek mindenképp el kell hagyniuk Atlantát, mielőtt elárasztja azt az Atlanti-óceán.

2010-ben a The Coca-Cola Company egy reklámkampánnyal tisztelgett Pemberton emléke előtt, ami a "Secret Formula" (titkos recept) nevet kapta. A középpontban a Coca-Cola titkos összetevői álltak, és Pemberton karakterét arra használták fel, hogy az emberekkel jobban megismertessék a Coca-Cola történetét, és történelmét.

2013-ban Pembertont Bill Hader ábrázolta a hazánkban Tömény történelem névvel ismert sorozat amerikai megfelelőjében (Drunk History), a Comedy Central televíziócsatornán.

A Manic Street Preachers nevű wales-i rockegyüttes Know Your Enemy című albuma tartalmaz egy szarkasztikus hangvételű zeneszámot "Freedom of Speech Won't Feed My Children" címmel, amiben elhangzik, hogy "J.S. Pemberton megmentette az életünket".

A FALLOUT című videójáték-sorozatban szereplő Nuka-Cola egy John-Caleb Bradberton nevű kitalált emberkarakter találmánya. A név John Pemberton, és a Pepsi kitalálójának, Caleb Bradham-nak a nevéből ered. A karakter kinézete szintén emlékeztet mindkét emberre.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a John Pemberton című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. a b GeneaStar
  3. http://www.georgiaencyclopedia.org/articles/business-economy/john-stith-pemberton-1831-1888
  4. A ház 1971-ben felkerült az Egyesült Államok kormánya által vezetett National Register of Historic Places listára, ami az egyesült államokbeli, történelmi jelentőségű objektumokat tartalmazza.
  5. George B. Griffenhagen: A Guide to Pharmacy Museums and Historical Collections in the United States and Canada, Amer. Inst. History of Pharmacy, 1999, 23–24. oldal.
  6. Alice Cromie, Restored America: A Tour Guide: the Preserved Towns, Villages, and Historic City Districts of the United States and Canada, American Legacy Press, 1979, 135. oldal
  7. Eredeti angol nyelvű elnevezése: Third Cavalry Battalion of the Georgia State Guard.
  8. A rang pontos megnevezése „Lieutenant colonel”, NATO-kód: OF-4. Részletesebben Az Amerikai Egyesült Államok Légiereje lapon.
  9. Richard Gardiner: The Civil War Origin of Coca-Cola in Columbus, Georgia, Muscogiana: Journal of the Muscogee Genealogical Society (Spring 2012), 23. szám, 21–24. oldal.
  10. Dominic Streatfeild: Cocaine: An Unauthorized Biography, Macmillan (2003), 80. oldal.
  11. Richard Davenport-Hines: The Pursuit of Oblivion, Norton (2004), 152. oldal.
  12. John McKay: It Happened in Atlanta (Morris Books, 2011), 36. oldal.
  13. Jeremy Agnew: Alcohol and Opium in the Old West, 173. oldal.
  14. Albert Jack: They Laughed at Galileo, 184. oldal
  15. Cephalathin tartalma miatt mérgező, azonban a történelem során használták gyógyászati célokra.
  16. Columbus Enquirer, 1866. március 18.
  17. Dominic Streatfeild, meth: An Unauthorized Biography, Macmillan (2003), 80. oldal
  18. Richard Davenport-Hines, The Pursuit of Oblivion, Norton (2004), 152. oldal
  19. American Soft Drink and the Company that Makes It, Basic Books: Enlarged 2nd edition (2000), 24. oldal.
  20. http://newsfeed.time.com/2011/02/15/is-this-the-real-thing-coca-colas-secret-formula-discovered/
  21. http://freemasonry.bcy.ca/biography/pemberton_j/pemberton_j.html
  22. a b Mark Pendergrast: For God, Country, and Coca-Cola, Basic Books, 2000.
  23. Pendergrast, Mark: "The tangled chain of title". For God, country, and Coca-Cola: the unauthorized history of the great American soft drink and the company that makes it (2nd ed.). New York: Basic Books. 34-46. oldal. ISBN 978-0465054688.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]