Tömény történelem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Tömény történelem magyar televíziós sorozat, mely az amerikai és a brit Drunk History alapján készült el. A műsor lényege, hogy híres személyeket leitatnak alkohollal, és részegen kell elmesélniük egy magyar történelmi eseményt. A sorozat 2016. október 24-én indult a Comedy Centralon, míg a második évaddal ért véget 2017. november 10-én, 16 epizód után. A Comedy Central 2020 márciusában töltött fel néhány epizódot YouTube-csatornájukra és Facebook-csatornájukra.

Műsor lényege[szerkesztés]

Egy epizód két tízperces történet egyben. Mindkét történet két részben fut. Az egyik jelentben egy híres celeb/személy ül a székben, közben iszogat és meséli a történéseket, míg a másikban színészek játsszák el, díszlettel, a narrátor által elmondott eseményeket, legtöbbször kreatív és vicces formában.

Epizódok[szerkesztés]

1. évad (2016)[szerkesztés]

# Cím Rendező Író Premier
1. Mátyás király és titkos ügynöke / Koppány vezér és a felnégyelés-elméletek Spáh Dávid Kovács M. András & Spáh Dávid 2016. október 24.
Narrátorok: Biri Balázs (Mátyás király és titkos ügynöke); Ganxsta Zolee (Koppány vezér és felnégyelés elméletek)

Stáb: Kamarás Iván (Drakula, Koppány fejedelem), Dénes Viktor, Déri András, Faragó András, Járai Máté, Mészáros Piroska, Róbert Gábor, Széll Attila, Tankó Erika, Tzafetás Roland, Viczei Zsolt, Vincze Márton, Végh Zsolt

2. Gertudis királyné és a merénylő magyar bán(k)ok / Bem apó és a magyar szabadságharc Spáh Dávid Kovács M. András & Spáh Dávid 2016. október 31.
Narrátorok: Ráskó Eszter (Getrudis királyné és a merénylő magyar bán(k)ok); Csenki Attila (Bem apó és a magyar szabadságharc)

Stáb: Gryllus Dorka (Gertrudis), Kovács Lehel (Bánk), Bede-Fazekas Szabolcs (Bem apó), Dénes Viktor, Faragó András, Máté Bence (színművész), Mózes András, Széll Attila, Tzafetás Roland, Viczei Zsolt, Végh Zsolt

3. Mária Terézia és a szexuális felvilágosítás / Szent Margit apácaévei és egy durva lánykérés Spáh Dávid Kovács M. András & Spáh Dávid 2016. november 7.
Narrátorok: Lakatos Márk (Mária Terézia és a szexuális felvilágosítás); Baranyai Dániel (Szent Margit apácaévei és egy durva lánykérés)

Stáb: Kovács Patrícia (Mária Antónia), Anger Zsolt (II. József), Rezes Judit (Szent Margit), Bíró Dominika, Faragó András, Iszak Eszter, Járai Máté, Tankó Erika, Tzafetás Roland, Viczei Zsolt

4. Báthory Erzsébet és a véres félreértések / Emese álma és a nagypéniszű turulmadár Spáh Dávid Kovács M. András & Spáh Dávid 2016. november 14.
Narrátorok: Scherer Péter (Báthory Erzsébet és a véres félreértések); Szabó Balázs Máté (Emese álma és a nagypéniszű turulmadár)

Stáb: Ónodi Eszter (Báthory Erzsébet), Járai Máté, Mészáros Piroska, Széll Attila, Tzafetás Roland, Viczei Zsolt

5. Jedlik Ányos és számtalan találmánya / Takács Károly olimpikon és segítöje, Leftie Spáh Dávid Kovács M. András & Spáh Dávid 2016. november 21.
Narrátorok: Biri Balázs (Jedlik Ányos és számtalan találmánya); Ráskó Eszter (Takács Károly olimpikon és segítője, Leftie)

Stáb: Bán Bálint (Jedlik Ányos), Elek Ferenc (Takács Károly), Dósa Mátyás, Járai Máté, Pető Zsófia, Széll Attila, Viczei Zsolt, Végh Zsolt

6. Julianus barát és az elhagyott őshaza / Zrínyi Miklós és vadkanarcú felesége Spáh Dávid Kovács M. András & Spáh Dávid 2016. november 28.
Narrátorok: Radnai Márk (Julianus barát és az elhagyatott őshaza); Scherer Péter (Zrínyi Miklós és vadkanarcú felesége)

Stáb: Karácsonyi Zoltán (Julianus barát), Járai Máté (Zrínyi Miklós), Dénes Viktor, Faragó András, Gerner Csaba, Herczegh Péter, Kovács Ádám, Mészáros Piroska, Mózes András, Szabó Simon, Tzafetás Roland, Végh Zsolt

7. Fejetlenség a Hunyadi családban / Hunor, Magor és a szivárványszínű csodaszarvas Spáh Dávid Kovács M. András & Spáh Dávid 2016. december 5.
Narrátorok: Lakatos László (Fejetlenség a Hunyadi családban); Lakatos Márk (Hunor, Magor és a szivárványszínű csodaszarvas)

Stáb: Kovács Ádám (Hunyadi László), Dénes Viktor, Faragó András, Tzafetás Roland, Végh Zsolt

8. Dózsa György és a kannibál jobbágyok / Farkas Bertalan és az űrutazás / 6:3 és a szovjet telefonok Spáh Dávid Kovács M. András & Spáh Dávid 2016. december 12.
Narrátorok: Ganxsta Zolee (Dózsa György és a kannibál jobbágyok); Dombóvári István (Farkas Bertalan és az űrutazás) Szabó Zoltán (6:3 és a szovjet telefonok)

Stáb: Elek Ferenc (Dózsa György), Botos Zsolt, Mészáros Piroska, Mózes András, Tzafetás Roland, Viczei Zsolt