John Hyams

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
John Hyams
Született1964. december 19. (59 éves)
Amerikai Egyesült Államok
Állampolgárságaamerikai
SzüleiPeter Hyams
Foglalkozásafilmrendező
IskoláiSyracuse-i Egyetem

SablonWikidataSegítség

John Hyams (1964. december 19.) amerikai forgatókönyvíró, rendező és operatőr, aki leginkább a Tökéletes katona sorozatban való részvételéről ismert, amelynek két részét rendezte. Ő Peter Hyams filmrendező fia.

Pályafutása[szerkesztés]

Hyams a Syracuse University School of Visual and Performing Arts-on végzett, és elismert festő és szobrász lett, aki New Yorkban és Los Angelesben állított ki és adott el alkotásokat.[1] 1997-ben vált ismertté Hollywoodban, miután megírta, producere és rendezője lett a kritikusok által elismert One Dog Day című filmnek. A film a Taos Talking Picture Film Filmfesztiválon debütált. Ezt követően Hyams több dokumentumfilmet is rendezett, köztük a The Smashing Machine-t, amely Mark Kerr bokszoló életét követi nyomon. Hyams rendezte az ABC televízió New York rendőrei című sorozatának több epizódját is.

2009-ben Hyams vette át az Tökéletes katona filmsorozatos, és ő rendezte a Tökéletes katona 3. – Egy új kezdet című filmet Jean-Claude Van Damme és Dolph Lundgren főszereplésével, melyet 9 millió dolláros költségvetésből, nagyrészt Bulgáriában forgattak.[2] Ezután 2012-ben megírta és elkészítette a Tökéletes katona: A leszámolás napja című folytatást,[3] amelyben szintén Van Damme és Lundgren játszott. A filmet 3D-ben forgatták, 8 millió dolláros költségvetéssel.

Filmográfia[szerkesztés]

Filmek[szerkesztés]

Rövidfilmek és dokumentumfilmek[szerkesztés]

  • The Smashing Machine: The Life and Times of Extreme Fighter Mark Kerr (2002, dokumentumfilm)
  • Fight Day (2003, rövid dokumentumfilm)
  • Rank (2006, dokumentumfilm)
  • The Razzle Dazzle (2009, rövidfilm)
  • The Ignorant Bliss of Sun and Moon (2011, rövidfilm)

Televízió[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a John Hyams című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. John Hyams. imdb. (Hozzáférés: 2021. augusztus 9.)
  2. Daniels, Hunter: Director John Hyams Talks UNIVERSAL SOLDIER: DAY OF RECKONING, Plus the Top 11 Things to Know About Hyams and His Film. collider.com. (Hozzáférés: 2021. augusztus 9.)
  3. Antosca, Nick: Masterpiece Theatre: Universal Soldier: Day of Reckoning. Paris Review. (Hozzáférés: 2021. augusztus 9.)

További információk[szerkesztés]