John Houbolt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
John Cornelius Houbolt
Született1919. április 10.
Altoona
Elhunyt2014. április 15. (95 évesen)[1]
Scarborough
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozásamérnök
Iskolái
  • Zürichi Műegyetem
  • University of Illinois at Urbana-Champaign
  • Joliet Junior College
  • Joliet Central High School
KitüntetéseiNASA Exceptional Scientific Achievement Medal (1963)
Halál okaParkinson-kór

A Wikimédia Commons tartalmaz John Cornelius Houbolt témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

John Cornelius Houbolt (Altoona, 1919. április 10. – Scarborough, 2014. április 15.) a Holdkomp ötletének felvetője és kidolgozója. Az ötlet maga már Jurij Vasziljevics Kondratyuk, egy ukrajnai szovjet mérnök 1919-es értekezésében is le van írva.

Élete[szerkesztés]

John Cornelius Houbolt 1919. április 10-én született az iowai Altoonában. Gyermekkorát Jolietben, Illinois államban töltötte, ahol a Joliet Central High School és a Joliet Junior College tanulmányait folytatta. 1940-ben, majd 1942-ben építőmérnöki alapképzést és mesterdiplomát szerzett az Illinoisi Egyetemen. Ph.D fokozata is van műszaki tudományokból, Zürichből:[2] A NASA és elődje, a NACA mérnökeként Houbolt döntően hozzájárult az Apollo holdprogramhoz. Ő dolgozta ki a tervet, hogy a „Lunar Orbiter Rendezvous” módszert alkalmazzák az első emberek Holdra lépéséhez. Ezzel dollármilliárdokat takarítottak meg a NASA-nak a holdraszállási küldetések fejlesztése során.[3]

Houbolt 1985-ben nyugdíjba ment a NASA-tól. 1963-ban megkapta a NASA Exceptional Scientific Achievement Medal kitüntetését a Lunar Orbit Rendezvous létrehozásában végzett munkájáért. Tagja volt a National Academy of Engineeringnek.

Bár a Lunar Orbit Rendezvous-koncepció alapjait Jurij Vasziljevics Kondratyuk 1916-ban fogalmazta meg, tőle függetlenül pedig Hermann Oberth is, viszont John Houbolt és a NASA volt, aki meg is valósította azt. Houbolt erőteljesen, végül sikeresen érvelt a koncepció mellett az Apollo Holdraszállási program tervezési szakaszában.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.foxnews.com/science/2014/04/20/nasa-moon-landing-engineer-john-c-houbolt-dies-at-5/
  2. Eidgenössische Technische Hochschule
  3. Amikor John Kennedy amerikai elnök kiadta a NASA-nak a a feladatot, hogy az embereket még az évtized vége előtt szállítsanak le a Holdra, a NASA még nem hajtott végre egyetlen igazi emberrel végzett űrrepülést sem (a Merkúr kapszula első repülése is csak 1961 szeptemberében volt).

Források[szerkesztés]