John George Lambton

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
John George Lambton
(John Lambton, 1st Earl of Durham)
Thomas Phillips festménye
Thomas Phillips festménye
Született 1792. április 12.[1]
London
Elhunyt 1840. július 28. (48 évesen)[1]
Cowes
Állampolgársága Nagy-Britannia és Írország Egyesült Királysága
Házastársa Louisa Elizabeth Grey
Szülei William Henry Lambton
Foglalkozása
  • diplomata
  • politikus
Tisztség
  • Az Egyesült Királyság parlamentjének tagja
  • Lord Privy Seal (1830. november 22.–1833. március, James St Clair-Erskine, 2nd Earl of Rosslyn, Frederick John Robinson)
  • Lieutenant Governor of Quebec (1838–1839, Archibald Acheson, 2nd Earl of Gosford, Charles Poulett Thomson, 1st Baron Sydenham)
  • Governor General of Canada (1838–1839, John Colborne, 1st Baron Seaton, Charles Poulett Thomson, 1st Baron Sydenham)
  • Member of the Privy Council of the United Kingdom
Iskolái Eton College
Kitüntetései
  • Bath-rend lovagja nagykereszttel
  • Szent András-rend

John George Lambton aláírása
John George Lambton aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz John George Lambton témájú médiaállományokat.

John George Lambton (London, 1792. április 12.Cowes, Wight-sziget, 1840. június 18.) Durham első grófja, angol államférfi.

Életrajza[szerkesztés]

Etonban és Cambridge-ben tanult. 1813-ban bejutott az alsóházba, szónoki tehetsége révén nemsokára ismert lett. 1821. április 17-én nevezetes reformtervet nyújtott be, a szavazási jog kiterjesztését és a hároméves parlamenti ülésszak behozatalát sürgette. A George Canning kabinetjének feloszlatásakor (1828) báróvá és a felsőház tagjává nevezték ki, a WelleslyPeel-féle tory kormány bukása után (1830) pedig mint titkos pecsétőr, apósának, Grey grófnak kabinetjébe lépett. Nagy része volt az 1831. és 1832. évi törvényjavaslat keresztülvitelében, de amikor látta, hogy Grey a toryk felé kezd hajlani, kivált a miniszteriumból (1833). Ekkor a királyné Lambton vikomtjává és Durham grófjává tette. A következő éveket Párizsban és Szentpétervárott töltötte a diplomáciai pályán, majd 1838-ban, a kanadai zavargások idejében az összes észak-amerikai brit gyarmat főkormányzójává, altengernaggyá és majdnem diktátori hatalommal felruházott főkapitánnyá nevezték ki. Intézkedéseivel sikerült Kanadát lecsillapítania és a békét helyreállítania. A lázadókkal együttműködőket, egyetértésben a kanadaiakból alakított tanáccsal, Bermuda szigetére száműzte. Emiatt azonban a tory párt hevesen támadta, Lord Brougham – Lord Durham személyes ellensége – 1838. augusztus 7-én javaslatot terjesztett a felsőház elé, melyet a többség elfogadott és melynek alapján azután a gyenge minisztérium Lambton intézkedését hatályon kívül helyezte. Lambton emiatt lemondott állásáról és 1838. november 30-án visszatért Angliába. Kanada lakói Brougham képét elégették és számtalan feliratban őszinte sajnálatukat fejezték ki Lambton távozása miatt. Lambton eljárásának védelmére emlékiratot szerkesztett, melyben gyarmatpolitikáját is kifejtette. Halála után a kormány az általa ajánlott reformot nemcsak Kanadában, hanem tulajdonképpen az összes brit gyarmaton életbe léptette.

Forrás[szerkesztés]

  1. ^ a b SNAC. (Hozzáférés: 2017. október 9.)