John George Lambton

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
John George Lambton
(John Lambton, 1st Earl of Durham)
Thomas Phillips festménye
Thomas Phillips festménye
Született 1792. április 12.
London
Elhunyt 1840. július 28. (48 évesen)
Cowes
Állampolgársága Nagy-Britannia és Írország Egyesült Királysága
Házastársa Louisa Elizabeth Grey
Szülei William Henry Lambton
Foglalkozása
  • diplomata
  • politikus
Tisztség
  • Az Egyesült Királyság parlamentjének tagja
  • Lord Privy Seal (1830. november 22.–1833. március, James St Clair-Erskine, 2nd Earl of Rosslyn, Frederick John Robinson)
  • Lieutenant Governor of Quebec (1838–1839, Archibald Acheson, 2nd Earl of Gosford, Charles Poulett Thomson, 1st Baron Sydenham)
  • Governor General of Canada (1838–1839, John Colborne, 1st Baron Seaton, Charles Poulett Thomson, 1st Baron Sydenham)
  • Member of the Privy Council of the United Kingdom
Iskolái Eton College
Kitüntetései
  • Knight Grand Cross of the Order of the Bath
  • Order of St. Andrew

John George Lambton aláírása
John George Lambton aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz John George Lambton témájú médiaállományokat.

John George Lambton (London, 1792. április 12.Cowes, Wight-sziget, 1840. június 18.) Durham első grófja, angol államférfi.

Életrajza[szerkesztés]

Etonban és Cambridge-ben tanult. 1813-ban bejutott az alsóházba, szónoki tehetsége révén nemsokára ismert lett. 1821. április 17-én nevezetes reformtervet nyújtott be, a szavazási jog kiterjesztését és a hároméves parlamenti ülésszak behozatalát sürgette. A George Canning kabinetjének feloszlatásakor (1828) báróvá és a felsőház tagjává nevezték ki, a WelleslyPeel-féle tory kormány bukása után (1830) pedig mint titkos pecsétőr, apósának, Grey grófnak kabinetjébe lépett. Nagy része volt az 1831. és 1832. évi törvényjavaslat keresztülvitelében, de amikor látta, hogy Grey a toryk felé kezd hajlani, kivált a miniszteriumból (1833). Ekkor a királyné Lambton vikomtjává és Durham grófjává tette. A következő éveket Párizsban és Szentpétervárott töltötte a diplomáciai pályán, majd 1838-ban, a kanadai zavargások idejében az összes észak-amerikai brit gyarmat főkormányzójává, altengernaggyá és majdnem diktátori hatalommal felruházott főkapitánnyá nevezték ki. Intézkedéseivel sikerült Kanadát lecsillapítania és a békét helyreállítania. A lázadókkal együttműködőket, egyetértésben a kanadaiakból alakított tanáccsal, Bermuda szigetére száműzte. Emiatt azonban a tory párt hevesen támadta, Lord Brougham – Lord Durham személyes ellensége – 1838. augusztus 7-én javaslatot terjesztett a felsőház elé, melyet a többség elfogadott és melynek alapján azután a gyenge minisztérium Lambton intézkedését hatályon kívül helyezte. Lambton emiatt lemondott állásáról és 1838. november 30-án visszatért Angliába. Kanada lakói Brougham képét elégették és számtalan feliratban őszinte sajnálatukat fejezték ki Lambton távozása miatt. Lambton eljárásának védelmére emlékiratot szerkesztett, melyben gyarmatpolitikáját is kifejtette. Halála után a kormány az általa ajánlott reformot nemcsak Kanadában, hanem tulajdonképpen az összes brit gyarmaton életbe léptette.

Forrás[szerkesztés]