Johann Nikolaus Forkel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Johann Nikolaus Forkel
Johann Nikolaus Forkel.jpg
Életrajzi adatok
Született 1749. február 22.
Meeder, Coburg
Elhunyt 1818. március 20. (69 évesen)
Göttingen
Pályafutás
Hangszer orgona
Tevékenység zenész, zeneigazgató
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Johann Nikolaus Forkel témájú médiaállományokat.

Johann Nikolaus Forkel (Meeder, Coburg, 1749. február 22.Göttingen, 1818. március 20.), német orgonista és zeneigazgató. Manapság a zenei historizmus úttöröjeként, a zenetudomány megteremtőjeként tartjuk számon.

Egy cipész fiaként látta meg a napvilágot, ennek ellenére a zenei pályát választotta hivatásául. Már mint gyermek templomi énekes lett, később mint billentyűs-játékos szerzett hírnevet, de ennél sokkal jobban érdekelte a zenetudomány, különösen Johann Sebastian Bach művei.

Bach annyira hatással volt rá, hogy mindent megtett művei népszerűsítésének érdekében. 1802-ben írta meg első Bach-biográfiáját és előtte még lehetősége volt a mester fiaival, Carl Philipp Emanuel Bachhal és Wilhelm Friedemann Bachhal konzultálnia, plusz információkat szerezni – ezért olyan értékes még ma is ez az életrajz.

Könyvtára, amit abban az időben potom pénzért, de nagy műgonddal gyűjtött össze, ma a berlini Királyi Könyvtár egyik legértékesebb részét teszik ki a könyvek ritkasága miatt.

Ezek mellett a göttingeni egyetemi templom orgonistája volt, filozófiából doktorátusi címet szerzett, és 1778-tól a György-Ágost Egyetem zeneigazgatója volt..

Művei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Über die Theorie der Musik (Göttingen, 1777)
  • Musikalisch-kritische Bibliothek (3 kötet, Gotha, 1778/79)
  • Allgemeine Geschichte der Musik (Lipcse, 1788-1801), amelyben a történelmi eseményeket csupán a 15. század közepéig taglalja
  • Allgemeine Literatur der Musik (1792)
  • Über Johann Sebastian Bachs Lebens, Kunst und Kunstwerke (1802)

Zeneművei manapság kisebb érdeklődésnek örvendenek. Legismertebb műve az angol himnuszra („God Save the King”) írt billentyűs variációi. 1793-ban Abt Vogler hosszas kritikát ír róla, majd mellékel még hozzá pár variációt, amit szerinte a mesternek magától is meg kellett volna írnia.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Johann Nikolaus Forkel témájú médiaállományokat.