Joe Engle

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Joe Engle
Joe Engle.jpg
Született
1932. augusztus 26. (83 éves)
Foglalkozása tiszt
űrhajós
repülőmérnök
mérnök
pilóta
Iskolái University of Kansas
U.S. Air Force Test Pilot School
Kitüntetései Distinguished Flying Cross
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Joe Engle témájú médiaállományokat.

Joe Engle (Dickinson County, Kansas, 1932. augusztus 26.–) amerikai űrhajós, a légierő ezredese. Teljes neve Joe Henry Engle.

Életpálya[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1955-ben a Bachelor of Science Egyetemen (Kansas) szerzett repüléstechnikai mérnöki oklevelet. 1957-ben kapott repülő jogosítványt, Kaliforniában teljesített katonai szolgálatot. Tesztpilóta képzésén megtanulta a repülőbalesetek kivizsgálásának módszerét.

1963-tól 1965-ig az X–15 rakétahajtású kísérleti repülőgép tesztpilótájaként 16 repülésében vett rész. 1965-ben három alkalommal több mint 80 kilométeres magasságban repült, amiért megkapta az űrhajós jelvényt. Több mint 25 repülőgép 140 faladat-változatával repült, levegőben/világűrben töltött ideje 11 600 órát, több mint 9000 felszállás mellett teljesített. 19 kiválasztott társával 1966. április 4-től részesült űrhajóskiképzésben. Kiképzésben a Lyndon B. Johnson Űrközpontban részesült. Képzésének programja: tudományos és műszaki ismeretek, az űrrepülőgép, fiziológiai képzés. Repülőgép vezetés, vízi- és túlélési programok. Kutatási, kísérleti feladatok gyakorlás. Az elsajátított ismeretek eredményes vizsgája után kapható repülési engedély. Kettő űrszolgálata alatt összesen 9 napot, 8 órát és 30 percet töltött a világűrben.

1977-ben a Space Shuttle (Enterprise űrrepülőgép) második és a negyedik berepülésének parancsnoka. Egy Boeing 747 hordozó emelte magasba, majd végre kellett hajtani a leszállási manővert. A leszállási művelet közben értékelte az űrrepülőgép kezelhetőséget, a leszállási jellemzőket, a stabilitást, egyéb információkat szolgáltatott.

1986. november 30-án köszönt el az űrhajósoktól. 1986. december 1-jén előléptették tábornokká, és kinevezték a Kansas Air National Guard vezetőjévé. A repüléssel, űrrepüléssel kapcsolatos tanácsadó az US Space Command vállalatnál.

Űrrepülések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • STS–2, a Floridából induló Columbia űrrepülőgép 2. repülésének parancsnoka. Egy energiatermelő berendezés meghibásodása miatt az öt naposra tervezett küldetés 2 napra rövidült. 29 repülési manőver hajtottak végre, 50 méter kinyúlással kipróbálták a manipulátor kart. Kaliforniában az Edwards légitámaszponton szállt le. Első űrszolgálata alatt összesen 2 napot, 6 órát és 13 percet töltött a világűrben.
  • STS–51–I, a Floridából induló Discovery űrrepülőgép 6. repülése. A küldetés során útnak indítottak három műholdat (két kommunikációst és egy katonait), melyek később saját hajtóműveik segítségével geoszinkron pályára álltak. Űrbeli szereléssel megjavítottak egy, korábban indított, de hajtóműveinek hibája miatt megfelelő pályára nem állt kommunikációs műholdat. Kaliforniába az Edwards légitámaszponton szállt le. Második űrszolgálata alatt összesen 7 napot, 2 órát és 17 percet töltött a világűrben. 112 alkalommal kerülte meg a Földet.

Tartalék személyzet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szakmai sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Viselheti az űrhajós szárnyakat.
  • Több katonai, polgári kitüntetésben, valamint űrhajós szolgálati elismerésben részesült.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Joe Engle. spacefacts.de. (Hozzáférés: 2013. augusztus 30.)
  • Joe Engle. astronautix.com. (Hozzáférés: 2012. augusztus 30.)
  • Joe Engle. jsc.nasa.gov. (Hozzáférés: 2013. augusztus 30.)