Jindřich Wankel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jindřich Wankel
Jindřich Wankel.jpg
Született 1821. július 15.
Prága
Elhunyt 1897. április 5. (75 évesen)
Olomouc
Állampolgársága cseh
Gyermekei Karla Absolonová-Bufková
Foglalkozása
  • antropológus
  • őslénykutató
  • régész
  • prehistorian
  • szerző
  • író
Iskolái Károly Egyetem
Sírhely Olomouc
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Jindřich Wankel témájú médiaállományokat.
Jindřich Wankel (1821–1897)
Emléktáblája a Býčí skála-barlangnál

Jindřich Wankel (Prága, 1821. július 15.Olomouc, 1897. április 5.) orvos, jelentős morva régész és szpeleológus (barlangkutató).

Élete[szerkesztés]

Prágában tanult, ahol az 1848-as felkelésben a barikádok sebesültjeit látta el. Ugyanebben az évben végzett Bécsben. Előbb prof. Josef Hyrtl asszisztense volt, majd 1849-től Blanskóban lett orvos.

A 19. század 50-es, 60-as éveiben a Morva-karszt (cseh. Moravský kras) barlangjait térképezte fel. Feltárásaival lerakta a morva paleontológia alapjait. Sok leletet mentett meg az utókor számára, vásárlás útján is, ugyanis akkoriban a barlangokat szisztematikusan kirabolták, a régi csontokat pedig cukorgyárakban hasznosították. Saját preparációs eljárást dolgozott ki és állatcsontokat állított össze. 1850-ben ő alapította az első kenozoikus laboratóriumot a világon Blanskoban, ahol a barlangi medve csontvázát rekonstruálta. Külföldi múzeumok számára is dolgozott mint pl. München és Bern. Eredményeit konferenciákon tette közzé.

Az 1870-ben alapított mainzi Deutsche Gesellschaft für Anthropologie, Ethnologie und Uhrgeschichte első tagjai között volt. 1880-tól a předmostíi őskőkori temető első feltárásait végezte. Szoros tudományos kapcsolatokat tartott fenn a zoológia, paleontológia és az antropológia területén. A dán Japetus Steenstrup 1888-ban az osztrák őskor atyjának nevezte.

Unokája szintén szpeleológus és régész Karel Absolon, valamint Jaroslav Bakeš brünni orvos, sebész volt.

Válogatás műveiből[szerkesztés]

  • Obrazy z Moravského Švýcarska a jeho minulosti

Irodalom[szerkesztés]

  • Časopis lékarů českých 1971. júl. 30.

További információk[szerkesztés]