Jesús Gil

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Jesús Gregorio Gil y Gil (Burgo de Osma, 1933. március 11.Madrid, 2004. május 14.) spanyol politikus és üzletember.

Karrier[szerkesztés]

Jesús Gil 1933. március 11-én, Burgo de Osma-ban (Soria provincia, Kasztília és León, Spanyolország) született. A vagyona nagy részét építkezési vállalata bevételeiből szerezte.

1967-ben letartóztatták és börtönbe zárták, mert az egyik, a vállalkozása által épített épület összeomlott és 58 ember meghalt a balesetben. Végül Francisco Franco, Spanyolország exdiktátora szabadon engedte, állítólag egy bizonyos összegért.

Jesús Gil Marbella polgármestere is volt, megalapította és vezette a Grupo Independiente Liberal (GIL) nevű politikai pártot. Híres és vitatott volt az extrém szélső-jobboldali nézetei miatt.

Bűnözés[szerkesztés]

Kritizálói szerint sötét üzletekben vett részt és a szervezett bűnözés aktív résztvevője volt. Marbella-i "uralkodása" alatt a spanyol város kedvelt tartózkodási helye lett az angol, olasz és orosz gengsztereknek. Gil sok bűnügybe belekeveredett, beleértve a Caso Atlético-nak nevezett esetet is.

Atlético Madrid[szerkesztés]

Gil 1987 és 2003 között volt az Atlético Madrid elnöke. A vezetése alatt a klub megjárta a mennyországot és a poklot is. 1996-ban a csapat duplázott, megnyerte a Primera División (La Liga) és a Copa del Rey küzdelmeit, de rá 4 évvel, 2000-ben kiesett a klub a Segunda Divisiónba. Még Gil irányítása alatt visszajutott a klub az első osztályba, 2002-ben, de betegsége miatt 2003-ban Enrique Cerezo vette át a helyét.

Halála[szerkesztés]

Jesús Gil 2004. május 14-én egy agyvérzés után hunyt el.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jesús_Gil című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Kapcsolódó hivatkozások[szerkesztés]