Jeffrey Dahmer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Jeffrey Lionel Dahmer
Jeffrey Dahmer HS Yearbook.jpg
Álnév Milwaukee-i kannibál
Született 1960. május 21.[1][2][3][4]
Milwaukee, Wisconsin, Amerikai Egyesült Államok
Elhunyt 1994. november 28. (34 évesen)[1][2][3][4]
Portage, Wisconsin
Halál oka halálra verték
Bűncselekmények részletei
Áldozatok száma 17
Időszak 19781991
Őrizetbe véve 1991. július 22.
Büntetés 957 év fegyház
A Wikimédia Commons tartalmaz Jeffrey Lionel Dahmer témájú médiaállományokat.

Jeffrey Lionel Dahmer (Milwaukee, Wisconsin, 1960. május 21.Portage, Wisconsin, 1994. november 28.) amerikai sorozatgyilkos, akit 17 férfi és fiú megölése miatt ítéltek el. Áldozatai közül legtöbb afrikai és ázsiai származású volt. Gyilkosságai során több hátborzongató és beteges dolgot is véghezvitt: nemi erőszak, kínzás, feldarabolás, nekrofilia, kannibalizmus. 1994. november 28-án Dahmert a Columbiai Büntetésvégrehajtási Intézetben egy rabtársa, Christopher Scarver vasrúddal agyonverte.

Fiatal évei[szerkesztés]

Dahmer Wisconsin államban West Allisben született Lionel Dahmer és Joyce Dahmer gyermekeként. Egy testvére volt, aki hét évvel volt fiatalabb nála. Amikor Jeffrey nyolcéves volt a család Ohióba költözött. Dahmer gyermekkorának korai éveiben normális volt. 10 éves kora után zárkózottá kezdett válni. A kis Jeffrey ekkoriban elpusztult állatokat vitt haza, és felboncolta azokat. Tizenéves korában inni kezdett, és alkoholistává vált. Egyik iskola társa felidézte, amint egyszer kérdőre vonta Jeffrey-t, hogy mi az, amit iszik, mire Jeffrey megrázta a fejét és annyit mondott: "a gyógyszerem". Az osztálytársa egyértelműen látta, hogy reggel 8 órakor már kezdett berúgni. Mások elmondása szerint Jeffrey felvett furcsa szokásokat, mint például ahogy ment a buszmegállóba: négyet előre lépett, egyet hátra, majd megint négyet előre és kettőt hátra. Egyértelműen figyelemre vágyott. Máskor pénzt szedett be az osztálytársaitól, és a közeli bevásárlóközpontban egy show-t rendezett. Vagy hangosan kiabálva rohant az iskola folyosóján, vagy pedig azt képzelte, hogy gyilkosság történt, és körberajzolta a képzelt testet. Első groteszk fantáziálása körülbelül 13-16 éves kora között volt, amikor is felfigyelt egy helyi kocogóra. Elképzelte, hogy leüti, és utána azt csinál vele, amit akar. Egy nap aztán ténylegesen meg akarta tenni, de szerencsére a kocogó nem jött.

1978-ban szülei elváltak. Dahmer ezután az Ohio State egyetem hallgatója volt. Az egyetemet nem sikerült befejeznie alkoholproblémái miatt. 1978. december 29-én Jeffrey jelentkezett az Amerikai Egyesült Államok hadseregébe. Itt orvosi képzést kapott, de 1981 márciusában alkoholizmusa miatt eltanácsolták és a németországi Baumholderbe került, ahol laboratóriumban dolgozott. Innen visszatért Dél-Floridába, majd 1982-ben visszaköltözött szülővárosába nagymamájához. Itt később letartóztatták közszeméremsértésért.

Gyilkosságai[szerkesztés]

A homoszexuális férfi rendszerint ugyanúgy követte el a gyilkosságokat: az áldozatait saját lakására hívta, ahol közösült velük, majd altatót kevert az italukba. Dahmert az vezérelte, hogy létrehozzon egy olyan "zombit", aki csak az övé, és neki engedelmeskedik, ezért rendszerint savat öntött áldozatai agyára, mert úgy vélte, hogy így a szerencsétlenek nem gondolkodnak. Sikertelen kísérletei természetesen az áldozat halálával végződtek. Végül többnyire megfojtotta őket.

A seregben kapott orvosi képzés óta rendkívül érdekelték a belső szervek. Halott áldozatainak testét feldarabolta, és a részeket rendszerint elfogyasztotta. A folyamatot fotókkal dokumentálta, amelyekkel kidekorálta a szobáját. Áldozatainak több szervét is megtartotta, és a hűtőjében formaldehidben tartotta, a koponyájukat lelakkozta, és díszként használta. Azokat a maradványokat, amikre nem volt szüksége, feloldotta savban, és lehúzta a wc-n.

Letartóztatása[szerkesztés]

1991. július 22-én éjjel egy rémült fekete fiatalember egyik kezén bilinccsel megállított egy rendőrautót. A rendőrök először azt hitték, hogy elmenekült egy másik egységtől, de amikor megálltak, a fiatalember csak annyit tudott hirtelen mondani, hogy egy őrült gyilkostól szökött meg, aki ki akarta vágni a szívét. A rendőrök először azt hitték, hogy viccel, de visszamentek vele a lakásba. Amikor bementek, Jeffrey Dahmert megkérték, hogy adja oda a kulcsot a bilincshez, mire ő a hálószobába mutatott, és az egyik rendőr bement, hogy megkeresse a kulcsot. A rémült fiatalember (Tracy Edwards) azt mondta nekik a rendőrautóban, hogy egy hatalmas kés van az ágy alatt, amit a rendőr meg is talált. Majd ahogy körbenézett, bizarr fotókra lett figyelmes, és ahogy ezeket megnézte közelebbről, nem csak pornografikus képeket talált, hanem megcsonkított és még egyéb horrorisztikus állapotban lévő holttestekről készült fotókat is. Amikor ezt meglátta, kikiáltott a kollégájának, hogy bilincselje meg Jeffrey-t. Amit ezután találtak, az minden képzeletet felülmúlt. A rendőrségen Jeffrey az alkoholt hibáztatta, de amint egyre jobban kitisztult a feje, úgy döntött, hogy mindent bevall, és segít a rendőrségnek az áldozatok azonosításában. Miután Jeffrey-t letartóztatták, Tracy Edwards nyilatkozott az újságoknak és a televíziónak a hihetetlen "kalandjáról", mivel országosan közvetítették az interjút Mississippi államban. A rendőrőrsön az egyik rendőr felkiáltott: "Te, ez nem az a tag, aki nálunk körözés alatt áll erőszak miatt?" Nem sokkal ezután Tracyt is letartóztatták, és nem messze Jeffrey-től helyezték egy cellába. Persze Tracy később kijöhetett egy jóakarójának köszönhetően, aki letette érte az 1000 dolláros óvadékot.

Börtönbüntetés és halál[szerkesztés]

Mivel Wisconsin államban a halálbüntetést már 1853-ban eltörölték, Jeffrey Dahmer a 17 rendbeli rábizonyított, s általa is bevallott gyilkosságért 957 év börtönbüntetést kapott, amit a columbiai büntetés-végrehajtási intézetben kellett letöltenie. A börtönben Dahmer továbbra is betegesen viselkedett: ha azt látta, hogy egy börtönőr vagy egy rabtársa megijed a látványától, rákiabált, hogy "Harapok!", és amikor az illető rémülten hátraugrott, kinevette. Másik kedvenc szokása volt, hogy az ételéből emberi végtagokat formált, és azokat ketchuppal leöntve elhelyezte a fegyház különböző pontjain, csak hogy borzolja a fogvatartottak és a fegyőrök idegeit.

1994. november 28-án reggel Dahmer elhagyta a celláját, hogy elkezdje a rá kiszabott takarítói munkát. Vele tartott két másik elítélt is, Jesse Anderson és a skizofrén Christopher Scarver. Dahmer és Anderson úgy döntöttek, hogy megtréfálják a társukat: hátba vágták egy 51 cm hosszú vasrúddal, majd amikor Scarver megfordult, nem árulták el, melyikük volt az, csak nevettek. Christopher Scarver ezután elvette a vasrudat, és mindkettőjüket agyonverte a konditeremben. Két nappal később belehaltak a sérüléseikbe. Scarver-t két további emberölésért is elítélték.[5]

Ismert áldozatai[szerkesztés]

Név Életkor A halál időpontja
1. Stephen Hicks 19 1978. június 6.
2. Steven Tuomi 26 1987. szeptember 15.
3. James "Jamie" Doxtator 15 1988. január.
4. Richard Guerrero 25 1988. március 24.
5. Anthony Sears 24 1989. március 25.
6. Eddie Smith 36 1990. június.
7. Ricky Beeks 27 1990. július.
8. Ernest Miller 22 1990. szeptember.
9. David Thomas 23 1990. szeptember.
10. Curtis Straughter 19 1991. február.
11. Errol Lindsey 19 1991. április.
12. Tony Hughes 31 1991. május 24.
13. Konerak Sinthasomphone 14 1991. május 27.
14. Matt Turner 20 1991. június 30.
15. Jeremiah Weinberger 23 1991. július 5.
16. Oliver Lacy 23 1991. július 12.
17. Joseph Bradehoft 25 1991. július 19.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  2. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. a b GeneaStar
  5. A rabtársnak egészen beteg indoka volt arra, miért ölte meg Amerika leghíresebb sorozatgyilkosát (hu-HU nyelven). Player.hu, 2016. szeptember 2. (Hozzáférés: 2020. július 1.)

Források[szerkesztés]