Jasper Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A kanadai Sziklás-hegység nemzeti és tartományi parkjai
Világörökség
Az Athabasca-gleccser
Az Athabasca-gleccser
Adatok
OrszágKanada
TípusTermészeti helyszín
Felvétel éve1984
Elhelyezkedése
Jasper Nemzeti Park (Kanada)
Jasper Nemzeti Park
Jasper Nemzeti Park
Pozíció Kanada térképén
é. sz. 52° 48′, ny. h. 117° 54′Koordináták: é. sz. 52° 48′, ny. h. 117° 54′
A Wikimédia Commons tartalmaz Jasper Nemzeti Park témájú médiaállományokat.
A Sunwapta-vízesést az Athabasca-gleccser vize táplálja
Nemzeti és tartományi parkok a Sziklás-hegység kanadai részén

Kanada négy Sziklás-hegységi parkja közül a legészakabbra fekvő és a legnagyobb területű a Jasper Nemzeti Park (angolul Jasper National Park, franciául Parc national de Jasper). Alberta tartományban fekszik, északra a Banff Nemzeti Parktól. Ezt a 10 878 km²-t 1907-ben különítették el nemzeti parknak, amikor az Athabasca-folyó völgyében vasutat építettek. Nevét egy prémvadász-állomásról, a Jasper Haws prémvadászról elnevezett Jasper-házról kapta; ez ma nemzeti történelmi emlékhely.

A kanadai Sziklás-hegység négy nemzeti parkját az UNESCO 1985-ben a világörökség részévé nyilvánította.

A park Banffal határos területén fekszik a 325 km²-s Columbia-jégmező, a Kanadát 10 000 éve beborító jégpajzs egyik maradványa. A jég vastagsága néhol eléri a 750 m-t. Gyakran nevezik a Folyók anyjának, mivel a belőle induló gleccserek a Nagy Kontinentális Vízválasztó mindkét oldalán folyókat táplálnak, így jut olvadékvizéből az Atlanti-óceánba, a Csendes-óceánba és a Jeges-tengerbe is.

Annak ellenére, hogy évi 500 cm hó hullik rá, gleccserei visszahúzódnak: a Jasper legnevezetesebb gleccsere, a 6,5 km hosszú Athabasca-gleccser a 20. században körülbelül egy kilométernyit húzódott vissza. Az Athabasca-gleccser táplálja az Athabasca-folyót.

A magashegyi jellegű parkban sok a tó és a vízesés, továbbá – akárcsak a szomszédos parkokban – van itt néhány hőforrás is. A gleccserek olvadéka és a csapadék a sziklák repedésein szivárog le a mélybe, ahol Föld belső hője felmelegíti.

A Jasper Nemzeti Parkban négy növényzeti zóna alakult ki. A legmagasabb a jég, a gleccserek kietlen birodalma. Alatta húzódik a havasi tundra és a havasalji erdő; a legalsó öv pedig a fenyvesekkel borított hegyvidéki zóna. A nyarakat a tundrán töltő állatok (például a kanadai vadjuh) telente lejjebb ereszkednek, így fordulhat elő, hogy a terület 10%-át kitevő völgyek télen a vadak 90%-át látják el élelemmel. A Banffban és a Jasperben él az igen ritka havasi kecske. A nemzeti parkban megtalálhatóak az alábbi ragadozók:

A Jasper élővilágát is fenyegetik különböző tényezők. Rengeteg állatot gázolnak el, és az orvvadászat is jelentős.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Jasper National Park
A Wikimédia Commons tartalmaz Jasper Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]