Japán teaszertartás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Japán teaszertartás
Teaszertartás Kiotóban

A teaszertartás (茶の湯, csa-no-ju) helye a teaház, japánul a szukija (数寄屋 vagy 数奇屋). Ennek mérete tatami (1 tatami körülbelül 90 cm × 180 cm) szám alapján 3 kategóriába sorolható: koma (<4,5 tatami), jodzsóhan (=4,5 tatami), hiroma (>4,5 tatami). A teaszobában érvényes mozgási, térhasználati szabályok a 3 kategória esetében különbözhetnek.

A teaszertartás lépései Rikjú tanítása szerint:

  1. Meghívás: A vendéglátó kiválasztja meghívott vendégeit, s meghatározza az összejövetel témáját, annak vendégek felé közvetíteni kívánt üzenetét. Az összejövetelt jócskán megelőzően kiküldi meghívottainak a meghívót, melyre a fővendég (sorban az 1. vendég) személyesen reagál is, ő maga és vendégtársai nevében, az összejövetelt megelőző napon, a vendéglátónál tett rendkívül rövid és formális látogatás ("beköszönés") formájában.
  2. A vendégek érkezése: Miután a vendégek megérkeznek a teaházhoz a meghívóban megjelölt napon, az ott feltüntetett időpontot pár perccel megelőzően, a kertben kijelölt várakozóhelyen egy padon ülve (kosikakemacsiai - 腰掛待合), vagy a teaház egy várakozó helységében (macsiai - 待合) várakoznak mindaddig, míg a vendéglátó egy néma meghajlással nem üdvözli őket.
  3. Belépés a teaházba: A vendéglátó a kertben történő hangtalan, csupán egyetlen meghajlásból álló üdvözlés után visszatér a teaházba az összejövetel előkészületeinek utolsó lépéseit, simításait végrehajtani, s ezalatt a vendégek kezüket, szájukat megmossák még a kertben, majd a teaszobába mennek. A teaszoba méretétől függő a teaszoba bejáratának mérete, mely a 4.5 tatamis és annál kisebb helyek esetében csupán egy 60x60cm-es nyílás, melyen a méretéből adódóan mindenkinek mélyen hajolva, térdein becsúszva kell a szobába mennie, de a nagyobb méretű szobákban már normál ajtóméretekkel találkozhatunk. A vendégek a teaszobába lépve először a tokonomát (床の間) szemlélik meg, a benne elhelyezett tárgyakat, mely lehet fali tekercs, virág kompozíció, egyes teaeszközök, dísztárgyak, ezek kombinációi. Ezt követően a tea összejövetelhez előkészített eszközöket nézik meg (ha van eszköz már ekkor kihelyezve), majd ezután elfoglalják a helyüket, melyet a vendégek a teaművészet szabályai alapján, az adott architektúrát látva maguk meg tudnak pontosan határozni.
  4. Teázás: A tea elfogyasztása előtt minden esetben édességet esznek a vendégek. Az édesség elfogyasztása alatt, vagy azt követően (alkalom függő, hogy mikor melyik módot alkalmazzák) a vendéglátó elkészíti a porrá őrölt zöld teát. Az összejövetel komplexitásától, bonyolultságától, típusától függ, hogy egy vagy két tea típust (híg, sűrű) isznak-e a vendégek. Sűrű tea esetében több vendég osztozik meg az egy csészében elkészített teamennyiségen, híg tea esetében viszont minden vendég külön csésze teát kap.
  5. Teaivás: A teaszertartás során elfogyasztott teát nem ízesítik, hiszen az édesítő szerepet a tea ivás előtt elfogyasztott édesség tölti be. Az elfogyasztott tea mennyisége tea típus függő (sűrű és híg tea esetében különböző), de még a többiekkel megosztandó sűrű tea esetében is legalább három parányi kortyot tesz ki.
  6. Beszélgetés: Az összejövetel során kizárólag az első vendég folytat beszélgetést a vendéglátóval, vagy annak segédjével, képviselve a beszélgetés során vendégtársait is. A vendégek között, illetve más vendég részéről a vendéglátó irányába nem kezdeményeznek kommunikációt, kizárólag egy-egy gesztus kerül egy-két szóban kifejezésre.
  7. Távozás: A teaszertartás egy a kertben történő közös, néma meghajlással zárul.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]