Janina Lewandowska

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Janina Lewandowska
SzületettJanina Antonina Dowbor-Muśnicka
1908. április 22.
Harkiv
Elhunyt1940. április 22. (32 évesen)
Katiny
Állampolgárságalengyel
SzüleiJózef Dowbor-Muśnicki
Foglalkozása
  • katonatiszt
  • pilóta
Halál oka
  • lőtt seb
  • execution by shooting
A Wikimédia Commons tartalmaz Janina Lewandowska témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Janina Lewandowska (Harkov, 1908. április 22.Katiny, 1940. április 22.) lengyel második világháborús pilótanő, akit a katyńi vérengzés során öltek meg. Posztumusz előléptették a Lengyel Légierő poruczniki (főhadnagynak megfelelő) rangba.

Élete[szerkesztés]

Janina Dowbor-Muśnicka 1908. április 22-én született az Orosz Birodalomban (ma Ukrajna) Harkovban. Apja, Józef Dowbor-Muśnicki lengyel tábornok, aki a nagy-lengyelországi felkelés kiváló parancsnoka volt. Janina a Poznańi Zenei Konzervatóriumban tanult, és a harmincas években gyakran szerepelt színpadon. Tizenévesként csatlakozott a Poznańi Repülő Klubhoz, és megszerezte vitorlázó és ejtőernyős bizonyítványait. 1937-ig megtanulta a könnyű repülőgépek kezelését. Röviddel a háború kezdete előtt, 1939. június 10-én feleségül vette Mieczyslaw Lewandowski, oktató-pilóta. Janina az első nő Európában, aki 5 km-es magasságból hajtott végre ejtőernyős ugrást.

1939 augusztusában Lewandowskát behívták a 3. katonai repülő ezredhez, amely a lengyelországi Poznań közelében állomásozott. Szeptember 22-én egységét foglyul ejtették a szovjet erők. Lewandowska podporucznik (hadnagy) a csoport két tisztjének egyike volt, mindketten az oroszországi Kozelszkben lévő lengyelek táborába kerültek. A sorsa bizonytalan, bár valószínű, hogy 32. születésnapján, 1940. április 22-én a katyńi mészárlásban gyilkolták meg a szovjetek.

A húgát, 21 éves Agnieszkát ugyanebben az évben, júniusban agyonlőtték a palmiryi vérengzésben a németek.

Koponyamodell a nagy-lengyel felkelők múzeumának kiállításán Lusowóban
A Dowbor-Muśnicki család sírja Lusowóban

1943. május közepén a katyńi tömegsírból a németek repülős egyenruhában elföldelt női holttestet találtak.[1] Két évvel később az exhumálást végző professzor a koponyát a wrocławi egyetem igazságügyi orvostani intézet gyűjteményében helyezte el. 2005 májusában kiderült, hogy a koponya teljes bizonysággal Janina Lewandowska földi maradványa. Az azonosított koponyát – gránit urnában – 2005. november 4-én temették el katonai tiszteletadással Lusowóban, a családi sírboltban.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Jubileumi emlékkönyv – Három orvostörténész köszöntése A Magyar Tudománytörténeti Szemle Könyvtára 2010-ben megjelent 86. kötete, 104. oldal

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Janina Lewandowska című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]