Jane Asher

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jane Asher
Született1946. április 5. (78 éves)[1][2][3][4][5]
Willesden
Állampolgárságabrit
Házastársa
  • Gerald Scarfe (1981–)
  • Gerald Scarfe[6]
Gyermekei
  • Katie Geraldine Scarfe
  • Alexander David Scarfe
  • Rory Christopher Scarfe
SzüleiMargaret Eliot
Richard Asher
Foglalkozása
IskoláiRoyal Academy of Dramatic Art
Színészi pályafutása
Aktív évek1952–

A Wikimédia Commons tartalmaz Jane Asher témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Jane Asher (1946. április 5. –) angol színésznő. Gyermeksztárként tűnt fel, pályafutása során a televízió és a film világának sokszínű egyénisége volt. A 60-as évek show business világának egyik híressége, hiszen Paul McCartney menyasszonya volt. Emellett üzleti vállalkozói is, sütemények és konyhai edények szállításával foglalkozik, sőt, három bestseller regény kiadója.

Korai évek[szerkesztés]

Richard Alan John Asher és Margaret Asher három gyermeke közül Jane másodikként született. Apja a Central Middlesex Hospital főorvosa, anyja a Guildhall School of Music and Drama professzora volt. Jane a londoni Queens College-ban tanult. Testvérei közül Clare rádiós színésznő, Peter zenei producer lett.

Jane 6 évesen gyerekszínészként tűnt fel a filmvásznon, az 1952-ben forgatott Mandy, majd az 1955-ös sci-fi, a The Quatermass Xperiment szereplőjeként. 1958-ban az Alice in Wonderland dramatizált változatának címszerepét játszotta. 1962-ben a Disney TV programján volt látható a The Prince and the Pauper c. filmben. Angliában a The Adventures of Robin Hood tévésorozatban játszott 1956-58 között. Zsűritagja volt a BBC híres zenei műsorának a Juke Box Jury-nak.

Kapcsolata a Beatlessel[szerkesztés]

1963-ban meginterjúvolta a Beatlest, ekkor kezdődött ötéves kapcsolata Paul McCartney-val, akivel 1967-ben eljegyezték egymást. 1968 februárjában elkísérte Pault Indiába, aki tanulni ment Maharisi Mahes jógihoz. 1968. július 20-án megszakította jegyességét és minden kapcsolatát McCartney-vel, mert hűtlenségen kapta Pault.[7] Az időtől fogva sosem beszélt a nyilvánosság előtt sem a Beatlesszel, sem Paullal való kapcsolatáról.

Karrierje[szerkesztés]

Jane Asher egyaránt játszott színházban, tévé- és mozifilmben, valamint rádiójátékokban. Szerepelt Roger Corman a The Masque of the Red Death (1964) c. filmjében Vincent Price partnereként, az Alfie-ban Michael Caine oldalán (1966) és Jerzy Skolimowski Deep End-jében (1970). 1967-ben az USA-ban egy turnén Júlia szerepét játszotta, többek között a Los Angelesben. Vendégművészként szerepelt a brit tévé komédia-sorozataiban: The Goodies; The Stone Tape; Rumpole of the Bailey. Az A Voyage Round My Father-ban Sir Laurence Olivier volt a partnere.

1994-ben a Whatever Happened to Susan Foreman? c. tragikomédiában címszereplő volt, és szerepelt a BBC Radio 4 népszerű detektív-sorozatában is: Adventures of Sherlock Holmes (2002). Asher kipróbálta magát a sci-fi műfajában is, a 60-as évekbeli tudományos-fantasztikus sztori, az A for Andromeda alapján készült Richard Fell adaptációban. 2008-ban egy tehetségkutató valóságshow szereplője volt a show biznisz más ismert egyéniségeivel a BBC Two-n (Maestro). 2012-ben a Charley's Aunt-ban játszott, 2013 nyarán pedig Lady Catherine de Bourgh szerepében volt látható a Pride and Prejudice –ben az Open Air Theatre, Regent's Park-ban rendezett előadásán.

Író, üzletasszony[szerkesztés]

Asher három bestsellert könyvet írt: a The Longing, a The Question és a Losing It. Több mint egy tucat könyvet publikált életmód, divat és tortarecept témakörökben. Van egy cége, amely különleges alkalmakra forgalmaz kézműves munkával készült süteményeket, édességeket. Saját tervezésű konyhai edényeket is árusít a Poundland üzletekben az Egyesült Királyságban, valamint a Dealz révén Írországban. Asher részvényes a Private Eye –ban, elnöke a Arthritis Care –nek és védnöke a Scoliosis Association (UK) -nak. Elnöke National Autistic Society-nek.

Magánélete[szerkesztés]

1971-ben Jane Asher találkozott en:Gerald Scarfe illusztrátorral, akivel 1981-ben házasságot kötött. Három gyermekük van: Katie (*1974), Alexander (*1982) és Rory (*1984).

Filmjei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 27.)
  2. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. Internet Broadway Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. Internet Speculative Fiction Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. filmportal.de. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  6. p18050.htm#i180496, 2020. augusztus 7.
  7. Jane Asher announces her split from Paul McCartney (angolul) Hozzáférés: 2015. június 1.

Fordítás[szerkesztés]

  • Jane Asher - The Beatles Wiki (angolul)
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jane Asher című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]