Jakob Alt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jakob Alt
Született1789. szeptember 27.
Frankfurt am Main
Meghalt1872. szeptember 30. (83 évesen)
Bécs
A Wikimédia Commons tartalmaz Jakob Alt témájú médiaállományokat.
Jakob Alt: Trient látképe az Etsch hídjáról, akvarell, 1843

Jakob Alt, magyarosan Alt Jakab (Frankfurt am Main, 1789. szeptember 27.Bécs, 1872. szeptember 30.) német–osztrák festőművész, akvarellista, litográfus. Főként tájképfestőként ismeretes. Franz és Rudolf von Alt festőművészek apja.

Pályafutása[szerkesztés]

Szülővárosában elkezdett festészeti tanulmányait, 1811-től a Bécsi Akadémián folytatta, ahol Friedrich August Brand és Martin von Molitor mesterektől történelmi tárgyú festészetet tanult. Pályafutása során mégis inkább tájképfestőként vált ismertté, miközben bebarangolta a Duna-mentét és az Alpokat, majd 1828 és 1833 között észak-Itáliában és egy rövid ideig Rómában is alkotott. Litográfiái Adolf Friedrich Kunike „264 Donau-Ansichten nach dem Laufe des Donaustromes ...“ című, az 1820-as években kiadott gyűjteményében jelentek meg. Munkássága folyamán a Felvidéken, Pozsonyban is járt. „Pozsony látképe a Duna felől“ című akvarellje a pozsonyi Városi Galéria gyűjteményében található.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jakob Alt című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.