Jacques Doillon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jacques Doillon
Jacques Doillon (cropped).jpg
Született 1944. március 15. (74 éves)[1][2]
Párizs[3][4][5]
Állampolgársága francia
Házastársa Noëlle Boisson
Élettárs Jane Birkin
Gyermekei
  • Lou Doillon
  • Lola Doillon
Foglalkozása
Kitüntetései

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Jacques Doillon témájú médiaállományokat.

Jacques Doillon (Párizs, 1944. március 15. –) francia filmrendező. A francia új hullám megkésett „második hullámának” (Jean Eustache, Philippe Garrel és Maurice Pialat mellett) egyik legjelentékenyebb, mind a mai napig aktív alkotója. Leánya Lou Doillon színésznő.

Pályafutása[szerkesztés]

Egyedi hangvételű a fiatalok és a nők életútjait boncolgató, szerzői filmes alkotó. A mindennapok eseményeit, általában valós időben viszi vászonra. Idehaza legismertebb filmje és legnépszerűbb filmje az 1996-ban forgatott Ponette. 2009-ben a Titanic Filmfesztivál keretében vetítették 2007-es Akárki megteszi… című alkotását, a sajtó és a közönség fanyalgása kíséretében. 2017-ben legújabb filmjét, a Rodin – Az alkotó-t széles moziforgalmazásban – Magyarországon az Art-mozik hálózatában – mutatják be novembertől.

Filmjei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Bikácsy Gergely: Bolond Pierrot moziba megy - a francia film ötven éve (Héttorony Könyvkiadó - Budapest Film, Bp., 1992.)
  • Paul Schrader: A transzcendentális stílus a filmben: Ozu / Bresson / Dreyer (Szerzőifilmes Könyvtár 2. kötet; Francia Új Hullám Kiadó, Bp., 2011.)

További információk[szerkesztés]