J. Nagy Mária

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
J. Nagy Mária
Született 1934. június 27. (84 éves)
Segesvár
Foglalkozása nyelvész,
stiliszta

J. Nagy Mária (Józsáné; Segesvár, 1934. június 27.) erdélyi magyar nyelvész, stiliszta. A filológiai tudományok doktora (1976).

Életútja[szerkesztés]

Római katolikus munkáscsaládból származik. Középiskolát Marosvásárhelyen a 2. számú Líceumban végezte (1952), a Bolyai Tudományegyetemen szerzett magyar nyelv és irodalom szakos tanári oklevelet (1956). Pályáját általános iskolai tanítással kezdet, majd 1957-től az egyetem magyar nyelv- és irodalomtudományi tanszékén gyakornoki, tanársegédi, adjunktusi beosztásban dolgozott, munkáját a Babeș–Bolyai Tudományegyetemmé átszervezett egyetemen folytatta szintén adjunktusi, 1989 után docensi fokozatban. Ebben a beosztásában közéleti szerepet is vállalt, többek közt 2001. december 8-án részt vett a kolozsvári színházbarátok összejövetelén, ahol sokakkal együtt aláírta azt a petíciót, mely szerint a Kolozsvári Állami Magyar Színház nem magántulajdonban lévő intézmény; s műsorpolitikája nem lehet egyetlen személy ízlése szerinti.[1]

Munkássága[szerkesztés]

Kutatási területe: a magyar nyelv stilisztikája. Cikkei és tanulmányai 1960-tól jelennek meg a NyIrK, Korunk, A Hét hasábjain. A Jelentéstan és stilisztika c. gyűjteményes kötetben (Budapest, 1974) Vajda János költői stílusáról írt doktori értekezésének egy részletével szerepel; cikkeket közölt a Gálffy Mózes és Murádin László szerkesztette Anyanyelvünk művelése c. tanulmánykötetben (1975), a modern műelemzés formavilágába vezet be "a szó művészetéről" írt kézikönyve (1975); a szóhasználat stilisztikáját új megvilágításban tárgyalja az Irodalomtudományi és stilisztikai tanulmányok c. gyűjteményben (1981).

Társasági tagság[szerkesztés]

  • Az EME bölcsészeti szakosztályának tagja
  • A Sepsiszentgyörgyi Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének tagja

Munkái[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Állásfoglalás a kolozsvári Állami Magyar Színház ügyében. Szabadság (Kolozsvár), 2001. december 18. (Udvardy Frigyes adatbankja nyomán).

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Szabó Zoltán: Stílus és stíluselemzés. Utunk, 1975/30.
  • P. Dombi Erzsébet: Új nézőpontból átrendezni. A Hét, 1975/40.
  • Gálffy Mózes: A műelemzés kézikönyve. Tanügyi Újság. 1975. november 18.
  • Cs. Gyimesi Éva: A szó művészete, avagy: kétségek tudománya. Korunk, 1975/12.
  • Murvai Olga: J. Nagy Mária: A szó művészete. Művelődés 1976/2.
  • Károly Sándor: Egy újfajta stilisztikai kézikönyv. Magyar Nyelvőr, Budapest, 1976/4.