Jó estét, jó szerencsét!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Good Night, and Good Luck.
(Good Night, and Good Luck.)
2006-os amerikai–francia film
RendezőGeorge Clooney
ProducerGrant Heslov
Műfaj
ForgatókönyvíróGeorge Clooney
Grant Heslov
FőszerepbenDavid Strathairn
Robert Downey Jr.
Patricia Clarkson
George Clooney
Frank Langella
Jeff Daniels
Ray Wise
ZeneDianne Reeves
OperatőrRobert Elswit
VágóStephen Mirrione
Gyártás
GyártóWarner Independent Pictures
2929 Productions
Davis-Film
Participant Productions
Redbus Pictures
Section Eight
Ország USA
Nyelvangol
Játékidő90 perc
Költségvetés7 millió dollár[1]
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Warner Independent Pictures
Magyarország Budapest Film
BemutatóUSA 2005. október 7.
Magyarország 2006. február 9.
KorhatárUSA PG
Magyarország 12 év
BevételUSA 31 558 003 dollár
23 083 188 dollár[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Jó estét, jó szerencsét! (Good Night, and Good Luck.) egy 2005-ben készült Oscar-díjra jelölt fekete-fehér amerikai filmdráma George Clooney rendezésében.

Történet[szerkesztés]

A film Edward R. Murrow díjátadó ünnepségével nyit és zár. 1953-ban az ismert tévés hírszerkesztő, Edward R. Murrow (David Strathairn) egy felkapott ismeretterjesztő hírműsort vezet sztárokról a CBS csatornán, amit Murrow felszínessége és a műsor jellege miatt szívből megvet. Mellette Fred Friendly (George Clooney) producerrel együtt egy napi híreket közlő műsort is irányít. A CBS TV szerkesztőségében mindenki, Fred Friendly kivételével folyamatosan dohányzik, még maga Murrow is a képernyőn élő adásban. A bejelentkezése végén mindig a „Good night, and good luck” szavakkal búcsúzik el a közönségtől, ami Murrow védjegyévé válik.

Egyik témájukban feldolgozzák, amint Milo Radulovichot, az amerikai légierő tartalékosát tárgyalás nélkül bűnösnek nyilvánítják és elbocsátják a szolgálatból. Minden ellene felhozott vádat elzárnak a nyilvánosság elől. Murrow a CBS egyik igazgatója, Sig Mickelson (Jeff Daniels) tiltakozása ellenére műsorában nyilvánosságra hozza az ügyet. A korszak nagyhatalmú alakja, a wisconsini Joseph McCarthy szenátor üldöző hadjáratot kezdett a kommunisták ellen. Murrow gyanítja, hogy a szenátornak köze van Radulovich eltávolításához, és a titkosítási eljárás a bizonyítékok hiányát jelenti és egyben a polgári szabadságjogok semmibe vételét. Az adás után Murrow-t is kommunista szimpatizánsnak kiáltják ki. A CBS munkatársai egységesen kiállnak Murrow mellett.

Szereplők[szerkesztés]

Érdekességek[szerkesztés]

  • George Clooney fizetsége 3 dollár volt, amit a forgatókönyvírásért, rendezésért és színészi játékért vett fel. Részesült a film nyereségéből.[2]
  • Ahelyett, hogy McCarthy szenátort egy színésszel játszatták volna el, a filmben eredeti felvételeket használnak.[3] A dolog iróniája, hogy az előzetes vetítéseken résztvevők, köztük filmesek, nem voltak ennek tudatában, és olyan visszajelzéseket adtak, hogy a McCarthy-t játszó „színész” egy kicsit túljátszotta a szerepét.[forrás?]

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Good Night, and Good Luck. (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2009. szeptember 16.)
  2. Friedman, Roger: Clooney Bets House on New Film (angol nyelven). Fox News.com, 2005. szeptember 27. [2008. december 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. szeptember 16.)
  3. Brooks, Brian: Clooney Speaks Out About Journalism and Filmmaking As NYFF Opens (angol nyelven). indieWIRE.com, 2005. szeptember 22. (Hozzáférés: 2009. szeptember 16.)

További információk[szerkesztés]