Edward R. Murrow

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Edward R. Murrow
Edward r murrow challenge of ideas screenshot 2.jpg
Született 1908. április 25.[1][2][3][4][5]
Greensboro
Elhunyt 1965. április 27. (57 évesen)[1][2][3][4][5]
Pawling
Állampolgársága amerikai
Házastársa Janet Huntington Brewster (1935–1965)
Foglalkozása újságíró
Iskolái Washington State University
Kitüntetései
Halál oka tüdőrák

Edward R. Murrow aláírása
Edward R. Murrow aláírása

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Edward R. Murrow témájú médiaállományokat.

Edward R. Murrow (Guilford County, Észak-Karolina, 1908. április 25.Pawling, Dutchess County, New York, 1965. április 27.) amerikai rádiós-tévés műsorvezető.

Életrajz[szerkesztés]

Egbert Roscoe Murrow néven született az észak-karolinai Guilford megyei Polecat Creek-ben 1908. április 25-én. A Washingtoni Állami Főiskolán diplomázott 1930-ban beszéd- és szónoklástanból, majd New York városába költözött, és a Nemzeti Diákszövetségnél (National Student Federation) kezdett dolgozni. Később a Nemzetközi Oktatási Intézet (Institute of International Education) igazgatóhelyettese 19321935 között. Ez idő alatt vette feleségül Janet Huntington Brewstert, akivel egy gyermekük született.

Karrier[szerkesztés]

Murrow 1935-ben kezdte karrierjét a CBS-nél. 2 évvel később a CBS európai irodájának igazgatója lett Londonban, ahol maga köré gyűjtött egy riporterekből álló csoportot, olyan nevekkel, akik fronttudósításaik miatt népszerűek voltak az Amerikai Egyesült Államokban. A háború után Murrow visszament az Államokba, elvállalta a CBS alelnöki és a közügyekért felelős igazgatói posztját, de lemondott, hogy visszatérhessen a rádiós híradáshoz. Fred Frindley-val együtt készítette a Hear it Now című sorozatot, (1950-től 1951-ig), továbbá ő volt a műsor házigazdája is. A show népszerűsége miatt Murrow visszakerült a televízióba, a csapat pedig átdolgozta a programot tévére, amely ezután See it Now címmel futott. A műsor a tévézés történetében az első élő, a keleti és nyugati partról is egyidejűleg fogható adás lett. Murrow Milo Radulovich-ról szóló műsora, amely végül elvezetett a McCarthy szenátorral 1954-ben készített legendás adáshoz, sokak szerint nemcsak a szenátor kommunista szimpatizánsok ellen viselt kampányának fordulópontját jelentette, hanem egyben a televíziózás történetének fordulópontja is volt. Ebben az időszakban Murrow a Person To Person című műsort is vezette, melyben olyan hírességekkel készített kötetlen beszélgetéseket, mint Marilyn Monroe és John Steinbeck. Ezt a műsorát a See it Now befejezése után (1958) még egy évig folytatta, és ugyanebben az esztendőben egy másik innovatív műsor, a Small World című show gyártásába is belekezdett, amely nemzetközi politikai szereplők közti vitákat közvetített. 1961-ben lépett ki a CBS-től, amikor John F. Kennedy elnök kinevezte az Amerikai Nemzeti Hírügynökség (U.S. Information Agency) élére, ahol 1964-ig töltötte be ezt a pozíciót. Murrow 1965. április 27-én halt meg tüdőrákban.

Róla[szerkesztés]

Murrow-ról George Clooney készített filmet Good Night, and Good Luck címmel 2005-ben, amelyben felelevenítik Murrow azon időszakát, amikor megpróbálta leleplezni a McCharty szenátor által vezetett, Amerika-ellenes tevékenységet vizsgáló bizottság igazi arcát, amely végül sikerrel járt. Murrow-t a filmben David Strathairn alakította, akit többek közt Oscar-díjra jelöltek a filmben nyújtott alakításáért.

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. ^ a b SNAC. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. ^ a b Find a Grave. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. ^ a b American National Biography. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. ^ a b Discogs. (Hozzáférés: 2017. október 9.)