Edward R. Murrow

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Edward R. Murrow
Edward r murrow challenge of ideas screenshot 2.jpg
Született 1908. április 25.
Greensboro
Elhunyt 1965. április 27. (57 évesen)
Pawling (town), New York
Állampolgársága amerikai
Házastársa Janet Huntington Brewster (1935–1965)
Foglalkozása újságíró
Iskolái Washington State University
Kitüntetései
Halál oka tüdőrák

Edward R. Murrow aláírása
Edward R. Murrow aláírása

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Edward R. Murrow témájú médiaállományokat.

Edward R. Murrow (Guilford County, Észak-Karolina, 1908. április 25.Pawling, Dutchess County, New York, 1965. április 27.) amerikai rádiós-tévés műsorvezető.

Életrajz[szerkesztés]

Egbert Roscoe Murrow néven született az észak-karolinai Guilford megyei Polecat Creek-ben 1908. április 25-én. A Washingtoni Állami Főiskolán diplomázott 1930-ban beszéd- és szónoklástanból, majd New York városába költözött, és a Nemzeti Diákszövetségnél (National Student Federation) kezdett dolgozni. Később a Nemzetközi Oktatási Intézet (Institute of International Education) igazgatóhelyettese 19321935 között. Ez idő alatt vette feleségül Janet Huntington Brewstert, akivel egy gyermekük született.

Karrier[szerkesztés]

Murrow 1935-ben kezdte karrierjét a CBS-nél. 2 évvel később a CBS európai irodájának igazgatója lett Londonban, ahol maga köré gyűjtött egy riporterekből álló csoportot, olyan nevekkel, akik fronttudósításaik miatt népszerűek voltak az Amerikai Egyesült Államokban. A háború után Murrow visszament az Államokba, elvállalta a CBS alelnöki és a közügyekért felelős igazgatói posztját, de lemondott, hogy visszatérhessen a rádiós híradáshoz. Fred Frindley-val együtt készítette a Hear it Now című sorozatot, (1950-től 1951-ig), továbbá ő volt a műsor házigazdája is. A show népszerűsége miatt Murrow visszakerült a televízióba, a csapat pedig átdolgozta a programot tévére, amely ezután See it Now címmel futott. A műsor a tévézés történetében az első élő, a keleti és nyugati partról is egyidejűleg fogható adás lett. Murrow Milo Radulovich-ról szóló műsora, amely végül elvezetett a McCarthy szenátorral 1954-ben készített legendás adáshoz, sokak szerint nemcsak a szenátor kommunista szimpatizánsok ellen viselt kampányának fordulópontját jelentette, hanem egyben a televíziózás történetének fordulópontja is volt. Ebben az időszakban Murrow a Person To Person című műsort is vezette, melyben olyan hírességekkel készített kötetlen beszélgetéseket, mint Marilyn Monroe és John Steinbeck. Ezt a műsorát a See it Now befejezése után (1958) még egy évig folytatta, és ugyanebben az esztendőben egy másik innovatív műsor, a Small World című show gyártásába is belekezdett, amely nemzetközi politikai szereplők közti vitákat közvetített. 1961-ben lépett ki a CBS-től, amikor John F. Kennedy elnök kinevezte az Amerikai Nemzeti Hírügynökség (U.S. Information Agency) élére, ahol 1964-ig töltötte be ezt a pozíciót. Murrow 1965. április 27-én halt meg tüdőrákban.

Róla[szerkesztés]

Murrow-ról George Clooney készített filmet Good Night, and Good Luck címmel 2005-ben, amelyben felelevenítik Murrow azon időszakát, amikor megpróbálta leleplezni a McCharty szenátor által vezetett, Amerika-ellenes tevékenységet vizsgáló bizottság igazi arcát, amely végül sikerrel járt. Murrow-t a filmben David Strathairn alakította, akit többek közt Oscar-díjra jelöltek a filmben nyújtott alakításáért.