Jámbor László

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jámbor László
Életrajzi adatok
Született1911. május 18.
Mende
Elhunyt1995. május 1.(83 évesen)
Budapest
SírhelyFarkasréti temető
Pályafutás
Műfajokopera
Hangszerének
Hangbariton
Díjak
Tevékenységoperaénekes
SablonWikidataSegítség

Jámbor László (Mende, 1911. május 18.Budapest, 1995. május 1.) magyar operaénekes (bariton).

Életpályája[szerkesztés]

Sokgyerekes családból származik. Már gyermekként kórusban énekelt. A szépen szavaló gimnazista akkor fordult végleg az éneklés felé, mikor tanára, Bárdos Lajos felfigyelt kivételes hangi adottságaira. Az érettségi után pékmesterséget tanult, s a katonai szolgálatot követően, 1933-tól a sütőiparban dolgozott, de magánúton tovább képezte hangját Makkay Pálnál. Előéneklés útján lett az Operaház ösztöndíjasa 1937-ben. Palotay Árpád vette át képzését.

1938. június 7-én debütált az öreg pap szerepében Mozart Varázsfuvolájában. Az 1940-es évek végén Rómában Manfredo Polverosinál tanult tovább. Közel négy évtizeden át, 1974-ig volt a társulat egyik vezető énekese, később nyugdíjasként is fellépett. Elsősorban Wagner műveinek bariton szerepei álltak hozzá legközelebb, de emlékezetes alakítást nyújtott számos nagy Verdi- és Puccini-szerepben is. Európa több színpadán is fellépett.

A ISWC adatbázisában húsz alkalommal szerepel a neve, ezek közül három alkalommal zeneszerzőként. Azonosítója 00015065417.

Főbb szerepei[szerkesztés]

Díjai[szerkesztés]

Források[szerkesztés]