Kárpáti tarsza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Isophya camptoxypha szócikkből átirányítva)
Kárpáti tarsza
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Magyarországon védett
Természetvédelmi érték: 10 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Egyenesszárnyúak (Orthoptera)
Család: Fürgeszöcskék (Tettigoniidae)
Nem: Isophya
Tudományos név
Isophya camptoxypha
(Fieber, 1853)
Szinonimák

Isophya brevipennis

Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kárpáti tarsza témájú kategóriát.

A kárpáti tarsza (Isophya camptoxypha) a fürgeszöcskék családjába tartozó, Közép-Európában honos szöcskefaj.

Megjelenése[szerkesztés]

A kárpáti tarsza testhossza a hím esetében 19-22 mm, a nőstény 20-23 mm, ehhez járul még a 8-12 mm-es tojócső. Alapszíne zöld, a hátoldalon két fehér, sárga, lila vagy vörös hosszanti csíkkal; de vannak teljesen zöld példányok is. A hím szárnyai csökevényesek, pikkelyszerűek, zöld-barna színűek; a nőstény teljesen szárnyatlan. A hím cercusai (potrohfüggelékei) elég vastagok, befelé görbülnek és tompán végződnek. A nőstény tojócsöve felfelé ívelő, a végén fogazott.

Éneke magányos syllabusok sorozata, melyet percekig ismételhet (100-200 syllabus/perc). A syllabusok rövidebbek és hangosabbak, mint az erdei tarsza esetében.

Hasonló fajok[szerkesztés]

Közeli rokonaival (magyar tarsza, erdei tarsza, szerény tarsza, illír tarsza, pienini tarsza, Stys-tarsza) lehet összetéveszteni.

Elterjedése[szerkesztés]

Európában honos a Kárpátok vonulatában (Szlovákia, Kárpátalja, Erdély, Moldva), valamint az ausztriai Elő-Alpokban (Alsó-Ausztria, Stájerország) 200-2000 m közötti magasságban. Magyarországon a nyugat- és dél-dunántúli hegységekben (Mecsek, Villányi-hegység, Zselic, Kőszegi-hegység, Vendvidék) vannak kis, szigetszerű populációi.

Életmódja[szerkesztés]

Változatos vegetációjú, közepesen nedves rétek, erdőszélek, erdei tisztások, patakparti magaskórósok lakója. Általában a magasabb gyepszintben, alacsony bokrokon fordul elő. Növényevő, kétszikű növények leveleivel táplálkozik. Röpképtelen, gyengén ugró faj, ellenségeitől a háttérbe olvadó zöld színe védi.

Kifejlett példányaival nyár elején-közepén (május vége-július) lehet találkozni. A nőstény 1-2 cm mélyen a talajba rakja petéit, amelyek áttelelnek. A lárvák igen korán, március-áprilisban kikelnek és május végére, június elejére fejlődnek imágóvá, amelyek a szaporodás után hamarosan elpusztulnak.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]