Isidore Canevale

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Isidore Canevale
Született 1730
Vincennes
Elhunyt 1786. november 2. (55-56 évesen)
Bécs
Nemzetisége olasz olaszfrancia francia
Munkái
Jelentős épületei Váci székesegyház,
váci diadalív,
Újépület
A Wikimédia Commons tartalmaz Isidore Canevale témájú médiaállományokat.

Isidore Canevale (teljes nevén: Isidore Marcellus Amandus Canevale) (Vincennes (Párizs), 1729 vagy 1730Bécs, 1786. november 2.) olasz–francia származású osztrák klasszicista építész, a forradalmi építészet képviselője.

Életpályája[szerkesztés]

Cseklész, Esterházy-kastély és parkja
Esterházy kastély parkja, Csákvár
Diadalív, Vác

Isidore Marcellus Amandus Canevale 1729-1730 körül született Franciaországban, a párizsi Vincenne-ben. Híres itáliai comói építőművész családból származott.

1760-ban Giovanni Niccolò Servandoni tanítványként és munkatársaként József főherceg, trónörökös (a későbbi II. József) és Pármai Izabella hercegnő eljegyzése, illetve Mária Terézia trónra lépésének húszéves jubileuma alkalmából utazott Bécsbe, mint az ünnepségek dekoratőre majd végleg Ausztriában telepedett le. Megnősült, majd hamarosan a bécsi arisztokrácia, valamint az akkor még trónörökös, II. József kedvelt építésze lett.

1765-ben a Liechtenstein hercegi családnál volt építész, majd 1775-ben császári udvari építész lett.

Főleg Ausztriában és Magyarországon tevékenykedett, ő volt az aki az európai klasszicizmus szigorúan racionális áramlatát, az úgynevezett forradalmi építészetet képviselte. A stílus nevét is alkotóinak újszerű, radikális elképzeléseiről kapta.

1761–ben Barkóczy Ferenc hercegprímás bízta meg a középkori esztergomi székesegyház, a Bakócz-kápolna és a Várhegy felmérésével, valamint a tereprendezéshez szükséges tervek elkészítésével, egy érseki rezidencia kiépítésével. Esztergomi tervei azonban nem nyerték el Barkóczy tetszését. Az érsek egy új, pompásabb épületkomplexum tervezésével Franz Anton Hillebrandtot bízta meg.

Migazzi kastély, Verőce

Magyarországon első fontosabb munkái közé tartozott a váci székesegyház (1762–72) felépítése, illetve 1764-ben, a császári család látogatásának emlékére elkészült váci diadalív, melyeket Migazzi Kristóf Antal bécsi érsek, váci püspök rendelt meg.

Isidore Canvale az Esterházy család cseklészi és tatai kertjeinek átalakításában is szerepet vállalt, majd 1779-ben Esterházy János terveztette meg vele az új csákvári kastély angolkertjét is, de az ő tervei szerint épült fel 1785–1786-ban a katonai rendeltetésű pesti Újépület (Neugebäude) szigorú és dísztelen tömbje is, amely egészen 1897-ben történt lebontásáig a forradalmi építészet legerőteljesebb európai példái közé tartozott. Az ő munkája volt a verőcei Migazzi-kastély is.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]