Váci diadalív

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Váci diadalív
A váci diadalkapu
A váci diadalkapu
OrszágMagyarország
TelepülésVác
Típusdiadalív
Építész(ek)Isidore Canevale
Elhelyezkedése
Váci diadalív (Vác belváros)
Váci diadalív
Váci diadalív
Pozíció Vác belváros térképén
é. sz. 47° 47′ 01″, k. h. 19° 07′ 20″Koordináták: é. sz. 47° 47′ 01″, k. h. 19° 07′ 20″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Váci diadalív témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A váci diadalív vagy ahogy a helyiek emlegetik Kőkapu Magyarország egyetlen diadalíve, mely Mária Terézia tiszteletére épült Isidore Canevale bécsi építész tervei alapján copf stílusban 1764-ben. Migazzi Antal váci püspök rendelte el az építést a fogadásra. Az anekdota szerint, mivel mindössze két hét alatt építették fel, a királynő nem mert kocsijával elhajtatni alatta. Mikor néhány héttel később távozott, látva, hogy még mindig áll, már nyugodtan haladt át alatta. A szabadon álló építményt ma felújított állapotban, díszkivilágítással szemlélhetik meg a látogatók.

Az épület kivételes példája annak a késő barokk művészetnek, amit már áthatott az építészetben éppen kialakuló klasszicista szemlélet. A késő barokk (rokokó) és a korai klasszicizmus közti átmenetet képviselő copf stílusba való besorolás a helyes.

A műemlék magassága 20 méter, szélessége 12, vastagsága pedig 4 méter. A magaslat oldalain csőrükben virágfüzért tartó sasok ülnek, a homloklapon pedig az uralkodóház tagjainak körbezárt domborművű képei között, feliratos márványtáblák vannak elhelyezve. Északi oldalán Mária Terézia és Ferenc császár mellképe, a város felé eső oldalán pedig Ferdinánd és Miksa főherceg, valamint II. József és II. Lipót képe látható.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Váci diadalív. termeszetjaro.hu

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]