Inigo Jones

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Inigo Jones
Anthony van Dyck festménye
Anthony van Dyck festménye
Született 1573. július 15.
London
Elhunyt 1652. június 21. (78 évesen)
London
Állampolgársága angol
Foglalkozása festő, rajzoló, díszlettervező, építész
Tisztsége
  • Anglia parlamentjének tagja
  • Member of the 1621-22 Parliament
A Wikimédia Commons tartalmaz Inigo Jones témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A Queen’s House Greenwichben
Csigalépcső a Queen’s House-ban

Inigo Jones (London, 1573. július 15. – London, 1652. június 21.) angol festő, rajzoló, díszlettervező, a neoklasszicista építészet első nagy angol mestere.

Életrajza, munkái[szerkesztés]

Kevés információ létezik a gyermek- és fiatalkoráról. Az egyik forrás, amely alapján bepillantást nyerhetünk fiatal éveibe, tanítványának, John Webbnek egy könyve (The most notable Antiquity called Stone-Heng), amelyet Inigo Jones halála után adott ki. A forrás szerint Jones asztalosnak tanult (kb. 1588-1595), aztán pár évet Olaszországban töltött, majd Webb szerint rövid ideig IV. Keresztély dán király szolgálatában állt. Keresztély nővére, Anna (Dánia és Norvégia hercegnője) – I. Jakab angol király felesége - 1605-10 között számos színjáték díszletének elkészítésével bízta meg.

1642-ig díszlettervezőként és építészként dolgozott az angol királyi udvarnak. Egy további olaszországi tanulmányi út után (1613/1614) 1615-ben a Surveyor of the King's Works kinevezést kapta: az ő feladata lett minden, az udvart érintő építkezés felügyelete.

Tevékenysége során az angol építészet szakított a késő középkori hagyományokkal és megújult a palladianizmus szellemében. Első építészi munkáját, az Új Tőzsdét, Salisbury earljének készítette 1608 körül. 1635-ben Greenwichben elkészült a Queen’s House (egykori királyi kastély). Az épületet Jones eredetileg Annának tervezte 1616-ban, de a királyné nem sokkal ezután elhunyt (1619) és az építész a következő éveket a Banqueting House és a St. James Palace-ban a királynői kápolna (1623-27) építésével töltötte. Az 1630-as években I. Károly megbízta Jonest, hogy frissítse fel a Queen’s House terveit és fejezze be az építkezést – ezúttal az új királyné, Henrietta Mária részére (az épület napjainkban a Tengerészeti Múzeumnak ad otthont).

Nagy munkái közé tartozik a Szent Pál székesegyház helyreállítása (1632-1642). A rekonstrukció legnagyobb része elpusztult az 1666-os tűzvészben, csak az oszlopcsarnok maradt meg, de a Christopher Wren által megvalósított újjáépítés Jones terveinek hatását mutatja.

Ugyanebben az időben Bedford earlje megbízta egy elegáns lakónegyed létrehozásával: a római terek (piazza), valamint más olasz városok mintájára egy nagy nyilvános parkot hozott létre; a Covent Garden projekt városépítészeti szempontból Inigo Jones legjelentősebb munkája volt: tevékenységével befolyásolta a londoni terek és sorházak kialakulását.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Inigo Jones című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.