Inguza predemersus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Inguza predemersus
Evolúciós időszak: Késő pliocén
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Öregrend: Neoaves
Csoport: Passerea
Csoport: Ardeae
Csoport: Aequornithes
Rend: Pingvinalakúak (Sphenisciformes)
Család: Pingvinfélék (Spheniscidae)
Alcsalád: ?Spheniscinae
Nem: Inguza
Simpson, 1975
Faj: I. predemersus
Tudományos név
Inguza predemersus
(Simpson) Simpson, 1975
Szinonimák
  • Insuza (lapsus) - nemi szinten
  • Spheniscus predemersus - faji szinten
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Inguza predemersus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Inguza predemersus témájú kategóriát.

Az Inguza predemersus a madarak (Aves) osztályának pingvinalakúak (Sphenisciformes) rendjébe, ezen belül a pingvinfélék (Spheniscidae) családjába tartozó fosszilis faj.

Tudnivalók[szerkesztés]

Az Inguza predemersus a pingvinalakúak rendjének egyik fosszilis képviselője,[1] melyet felfedezésekor Spheniscus-fajként tartottak számon és a pápaszemes pingvinnel (Spheniscus demersus) rokonították. De azóta rábukkantak egy igen jó állapotban megmaradt tarsometatarsus nevű csontra, mely azt mutatja, hogy a korábbi rendszertani besorolása érvénytelen. Emiatt a korábban Spheniscus predemersus-nak nevezett pingvint átnevezték Inguza predemersusra; manapság pedig egyedüli a nemében.

Az eddigi előkerült I. predemersus maradványok, a Dél-afrikai Köztársaságban levő Langebaanweg nevű város melletti bányából származnak. Az itteni réteget, a kutatók pliocén korinak vélik, úgyhogy ez a fosszilis pingvin, körülbelül 5 millió évvel ezelőtt élhetett.

A molekuláris adatok szerint ez a pingvinfaj, körülbelül akkor élt, amikor a pápaszemes pingvin őse megérkezett az afrikai kontinens atlanti-óceáni partjára. Más kutatások a Pygoscelis madárnemmel állítják rokonságba, ami azt jelenti, hogy a két madárcsoport ősei valamikor az oligocén kor során váltak szét.[2]

Az Inguza predemersus pontos rendszertani besorolását az a feltételezés is nehezíti, mely szerint a faj nem is tartozik a Spheniscinae alcsaládba, hanem egy mára már kihalt őspingvinág legutolsóként kipusztult képviselője. Azonban ezt a feltételezést megcáfolja a kövületek „fiatalsága”, de ez ellenére az elképzelés nem vethető el teljesen.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Simpson, George G. (1971). „Fossil Penguin from the Late Cenozoic of South Africa”. Science (journal) 171 (3976), 1144–1145. o. DOI:10.1126/science.171.3976.1144. PMID 17777603.  
  2. Baker, Allan J. (2006). „Multiple gene evidence for expansion of extant penguins out of Antarctica due to global cooling”. Proceedings of the Royal Society#Proceedings of the Royal Society B 273 (1582), 11–17. o. DOI:10.1098/rspb.2005.3260. PMID 16519228.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Inguza című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.