Ugrás a tartalomhoz

Indul a bakterház (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Indul a bakterház (1979)
1979-es magyar film

Csámpás Rozi és Bendegúz
Csámpás Rozi és Bendegúz
RendezőMihályfy Sándor
Műfajfilmvígjáték
ForgatókönyvíróRideg Sándor regényéből
Schwajda György
FőszerepbenOlvasztó Imre
Koltai Róbert
Horváth Teri
Haumann Péter
Pécsi Ildikó
OperatőrKecskés László
JelmeztervezőHorányi Mária
Gyártás
GyártóMagyar Televízió Művelődési Főszerkesztőség
Ország Magyarország
Nyelvmagyar
Játékidő66 perc
Forgalmazás
ForgalmazóMOKÉP
Televideo (VHS)
BemutatóMagyarország 1980. november 12.
Csehország 1994. január 6.
Svédország 1998. május 19.
Finnország 1999. december 15.
Korhatár12 II. kategória (F/6012/J)
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Indul a bakterház 1979-ben készített, 1980-ban bemutatott magyar filmvígjáték, melyet Mihályfy Sándor rendezett Rideg Sándor azonos című regénye alapján.

A filmet részben az ócsai falumúzeumban, részben a Kunszentmiklós-Tass–Dunapataj-vasútvonal Szalkszentmárton és Dunavecse közötti Csabony[1] nevű vasútállomásán forgatták, itt állt a bakterház.[2]

Az alkotás igen hamar kultuszfilmmé vált és minden idők legjobb magyar filmjei között tartják számon, illetőleg a legjobb magyar filmvígjátéknak számít, amelynek sikere a mai napig töretlen.

Cselekmény[szerkesztés]

Nehéz az élet a tanyavilágban. Regős Bendegúz, az égetnivalóan rossz csemete sokat tudna róla mesélni. Gyerekkorában sokféle dolgot tartottak felőle: hogy csodagyerek, meg hogy akasztották volna fel kétnapos korában, mert nem lesz belőle becsületes ember, se így, se úgy. Most az anyja elszegődteti a bakterházba, tehénpásztorként szolgálni. A kisfiú a bakterházhoz kerülve szenved a pénzéhes lókupec, a lusta bakter, a fukar paraszt, de legfőképpen a büdös banya miatt. A fiú ezért amennyi csínnyel és komiszsággal csak lehet, igyekszik bosszút állni rosszakaróin. A "jó tanácsokat" a szomszéd bakterbódé iszákos vasutasától kapja; egy fuccsba ment lakodalom, egy átvágott marhakereskedő, éléskamrafosztás követi egymást. A végén, a bakterháznál még egy halott kísértet is tiszteletét teszi. A fiú minden furcsa történést memoárba szed, amit tapasztal. A napok múlásával azonban egyre inkább arra a következtetésre jut, hogy az egész bakterház egy fokkal, talán még annyival se különb, mint ő maga.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész
Regős Bendegúz Olvasztó Imre
Banya, a bakter anyósa Horváth Teri
Szabó Sándor, a bakter Koltai Róbert
Toppancs Miska, a Patás Haumann Péter
Buga Jóska Csákányi László
Csámpás Rozi Pécsi Ildikó
Koncz bácsi Bánhidi László
Piócás ember Szilágyi István
Bendegúz anyja Molnár Piroska
Csendőr I. Farkas Antal
Csendőr II. Harsányi Gábor
Suszter Zách János
Marhakereskedő Gyulai Károly

Érdekességek[szerkesztés]

 • Bendegúz szereposztása így zajlott: a rendező elment egy intézetbe, és ott válogatott. A feladat a következő volt: aki fenékbe meri rúgni, az lesz Bendegúz. Ezt csak Olvasztó Imre merte megtenni.
 • A bakterházat úgy döntötték össze a végén, hogy köteleket kötöttek a házhoz, aztán traktorokkal széthúzták.
 • A bakter szerepét eredetileg Bencze Ferenc játszotta volna, ő azonban betegség miatt nem vállalta el, így az utolsó pillanatban kapta meg Koltai Róbert.[3]
 • Az utolsó jelenet forgatását kétszer kellett felvenni, mert Bendegúz nem merte megdobni a felnőtteket a gombócokkal, ezért másnap vették fel a jelenetet, de a gombócokat az előző napi forgatásról fagyasztva hozták a forgatásra. Telibe is találta Koltai szemét a lurkó, a filmben is látható módon. A hajigálás folytatását viszont emiatt a korábban felvett snittekből kellett összevágni.
 • Csámpás Rozi és a Bakter szalmakazalbeli huncutkodásánál Koltai nem volt jelen, hanem egy, a bakter csizmáját viselő statiszta hempergett Pécsi Ildikóval. Pécsi Ildikó azt nyilatkozta 2017 körül erről a jelenetről, hogy egyedül volt a kazalban. Statisztáról nem esik szó.
 • Mikor Bendegúz evés közben kap egy sallert az anyjától, az állát beleüti a tányérba. Ez egyáltalán nem volt benne a forgatókönyvben, a rendezőnek viszont annyira tetszett, hogy benne hagyta a kész változatban.
 • A Bendegúzt elnáspángoló parasztot, Czuczor László, szalkszentmártoni vőfély és amatőr színész játszotta.[4]

Bakik[szerkesztés]

 • A film végén, mikor dől össze a ház, a harmadik beállításnál lehet látni a tetőre kötött drótokat, amit a traktor húz el.
 • A Baktert Bendegúz szembe dobja egy gombóccal a film végén, ezért ő ki is vonul (valószínűleg a szemét fájlalva).

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. http://www.vasutallomasok.hu/allomas.php?az=csab
 2. Bendegúzból családapa lett. [2012. augusztus 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. július 6.)
 3. Koltai Róbert interjú
 4. Megosztom, 2014 04 15 19:30: Laci bácsi elment (magyar nyelven). DUOL. [2021. szeptember 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. szeptember 12.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]